Behind the scenes: op avontuur in de Oostenrijkse bergen

01-08-2017 Door Chris König Behind the scenes

De meesten zullen Oostenrijk vooral kennen als een uitstekende wintersport bestemming. Echter, de bergen die zich perfect lenen voor een fantastische skivakantie, zijn des te meer geschikt voor een zomers uitstapje. Voor mij is het hiken door de bergen een van de leukste activiteiten om te ondernemen:  je hebt de vrijheid om op elk gewenst moment te stoppen, de omgeving in je op te nemen en vast te leggen. Wanneer je een bijzondere plek in de verte ziet, houdt niemand je tegen om je rugzak wat steviger vast te snoeren en dat smalle paadje tot het einde proberen te volgen – vaak met de mooiste uitzichten tot gevolg. In tegenstelling tot bijvoorbeeld studio fotografie of commerciële fotografie in het algemeen, hoeft er niets geregisseerd te worden en zit de uitdaging ‘m juist in het zijn op de perfecte plek op het perfecte moment. Of beter: tegenover de perfecte plek zijn, zodat je er een zo mooi mogelijke compositie van kan maken!

Licht is alles. Of je nou mensen fotografeert, of architectuur, dieren of landschappen: slecht licht kan een interessant onderwerp ontzettend saai maken en goed licht kan bijdragen aan een fijne sfeer, of juist een setting dramatisch maken. Tijdens onze bergtocht door het Oostenrijkse gebied Schladming-Dachstein, zijn we op zoek gegaan naar ruige bergpartijen en mooie vergezichten: uiteindelijk belandden we hartje zomer bovenop een ijzige gletsjer. Tijdens de reis heb ik gebruik gemaakt van de Sigma Art 20mm, de Sigma Art 50mm en als experiment heb ik de Sigma Art 135mm meegenomen. De 135mm wordt vaak gezien als een prachtige portretlens, maar het leek me een uitstekende uitdaging om deze juist te gebruiken voor een wat meer close-up zicht op de bergen - om meer focus op details te krijgen en landschappen op een abstractere manier weer te geven.

Close-up met de 135mm. Het wordt makkelijk om het oog te leiden naar de kleine details, juist doordat je maar zo een klein deel van het totale landschap ziet.

Wat voor mij belangrijk is tijdens het fotograferen in een bergachtige omgeving, is om de grootsheid van de rotspartijen om me heen zo goed mogelijk weer te geven. Gaandeweg heb ik een belangrijke tip opgepikt: grootsheid is veel makkelijker vast te leggen wanneer je bent ingezoomd. Stel, je fotografeert een berg met 20mm op een full-frame sensor, kan deze nog zo groot in real-life zijn, toch zal deze er op de foto minder imposant uit zien (tenzij we over joekels van bergen praten, zoals in Patagonië..). Voor mij werkt het goed om met een telelens tussen de 100 en 200mm te fotograferen (in dit geval de Sigma Art 135mm) en vervolgens een panorama te stitchen van de geschoten beelden: de berg is nog steeds volledig in beeld, maar komt door de compressie in de lens nu veel groter uit.. Laat het vooral weten wanneer je dit zelf hebt geprobeerd!

Uiteindelijk zullen de bergen hoe dan ook de moeite waard zijn en als je er tegen kan om gedurende al je trektochten achtervolgd te worden door kuddes nieuwsgierige schapen, dan is Oostenrijk een perfecte bestemming voor jou..

Een kleine sfeerimpressie van onze vierdaagse huttentocht.

Nog op zoek naar extra lenzen voor jouw tocht door de Alpen? Reserveer snel via www.budgetcam.nl! Ook op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan snel in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Behind the scenes
Behind the Scenes | Coffee House
Lees meer
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de korte fictiefilm Coffee House door Thuy Nguyen. Het verhaal over trouw, liefde en de gevolgen van verslaving in de Rotterdamse onderwereld.Was dit een fotoshoot, filmopnames,...
06-11-2023
Door Budgetcam
Behind the Scenes | Wounds
Lees meer
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de onafhankelijke, korte fictiefilm “Wounds”. Het project is een samenwerking tussen Martin Alexandre (Spanje, 1992) en Jacob Brookes-Clayton VK, 1993), twee...
27-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!