Behind the Scenes: Op reis naar Lapland

28-11-2017 Door Pie Aerts Behind the scenes

Welk kind droomt er niet van? Op bezoek bij de Kerstman in Lapland. Daar waar andere kinderen benieuwd waren naar de afkomst van Sinterklaas, heb ik altijd een enorme fascinatie gehad met Kerst, vliegende rendieren, sneeuw, coca-cola trucks en de altijd terugkerende nieuwsgierigheid waar hij dan wel niet zou wonen. Ik kon nachtenlang fantaseren hoe zijn arrenslee over de daken vloog en hoe koud het wel niet moest zijn wilde er zo veel sneeuw vallen. Toen ik jaren later een camera oppakte en begon met het vastleggen van beeld, ontdekte ik al snel een tweede fascinatie, het noordpoolgebied. In de zomer dagen zonder einde. In de winter nachten zonder einde. Door de ligging year-round interessant licht en een golden hour dat soms wel tot 6 uur kan duren. En dan niet te vergeten het adembenemende Noorderlicht. Wat wil een fotograaf nog meer?

Toen ik dan ook recentelijk door @VisitFinland werd benaderd om op bezoek te komen in Fins Lapland, was de feestvreugde lastig te onderdrukken. Een week lang ‘chasing light’, paarse, oranje en gele tinten in de ochtend en magische zonsondergangen in de avond en dat in een landschap bedekt door een witte deken met als klap op de vuurpijl ‘tykkylumi’, de bekende bomen die maandenlang bedekt worden door een dikke laag sneeuw. Een droom voor elke fotograaf. Maar niets bleek minder waar… 

Als fotograaf kun je veel zaken controleren. Bij mij begint dat altijd met location scouting. Weken van tevoren stippel ik de route uit en geotag ik alle plekken die ik wil bezoeken. Voorbereiding is key als het gaat om outdoor fotografie. Ik ga op zoek naar lokale fotografen via Instagram en benader hen voor de beste lokale tips. Wat vaak volgt is dat we afspreken op locatie om samen te schieten.

Na het vastleggen van de plekken, ga ik op onderzoek uit welk tijdstip van de dag deze spots op hun best zijn. Dat betekent in dit geval dat je probeert te achterhalen wat de stand van de zon is, maar ook zeker de stand van de maan. Hier zijn diverse apps voor in omloop zoals The Photographers Ephemeris en Photopills. Het gevolg hiervan is vaak dat je voor dag en douw je bed uit moet want het beste licht is nu eenmaal nooit ’s-middags om 12.00 uur. Mensen vragen me dan ook vaak wat het geheim achter mooie foto’s is. Mijn antwoord is steevast: ‘eerder opstaan’.

Dan die derde factor, die als outdoor fotograaf, zo ontzettend belangrijk is: het weer. ‘You win some, you loose some’. En deze trip verloren we, met dubbele cijfers.

Gedurende de gehele trip heeft de zon zich geen moment laten zien. Goed nieuws zou ik normaal gesproken zeggen, want ik hou enorm van de ‘misty mood’ en het scherpe daglicht in combinatie met blue skies levert zelden mooi beeld. Maar Lapland heeft simpelweg wat sunshine nodig om in dat bekende winter wonderland sprookje te veranderen. Zeker omdat de zon de gehele winter zo laag aan de horizon blijft.

Maar het was ons niet gegund. En op dat moment kun je maar 1 ding doen: surrender. En zoeken naar andere creatieve ingangen. Blue hour, het eerste uur van de dag, vlak voordat het licht wordt, is dan opeens je beste vriend. En met hoge snelheid door de bossen vliegen, voorgetrokken door 12 wilde huskies, never really gets old. En nachten die je normaal gesproken door brengt door bij -25 graden Celsius achter op een snow mobile op jacht te zijn naar Noorderlicht, breng je nu door voor de open haard, of in de sauna. Er zijn ergere dingen in de wereld. En dan zijn er nog de ski slopes in Levi. Ook niet verkeerd met elke nacht 40cm fresh powder. Al met al, was het een minder aangename vuurdoop dan waar we op gehoopt hadden, but you can’t win them all.

Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Behind the scenes
Behind the Scenes | Coffee House
Lees meer
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de korte fictiefilm Coffee House door Thuy Nguyen. Het verhaal over trouw, liefde en de gevolgen van verslaving in de Rotterdamse onderwereld.Was dit een fotoshoot, filmopnames,...
06-11-2023
Door Budgetcam
Behind the Scenes | Wounds
Lees meer
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de onafhankelijke, korte fictiefilm “Wounds”. Het project is een samenwerking tussen Martin Alexandre (Spanje, 1992) en Jacob Brookes-Clayton VK, 1993), twee artists-in-residence...
27-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!