Welkom

Met Return to Sender naar Kenia

27 augustus 2018 Door Job Taks van Hunted Design Overig
A52526b1 cea4 40a4 9698 386610cfc37a
Facebook 7631d0cc Twitter faffdc5a Linkedin da57960e

Ik kreeg de kans om met return to sender mee te gaan naar Kenia om daar te zien hoe hun producten worden gemaakt en wat de impact is op de werkende vrouwen in de sloppenwijken. Mijn taak was om, daar een duidelijke 3-delige social serie over te maken. Er was een winactie gehouden en twee volgers uitgekozen om dit verhaal te vertellen.

De reis

Wat een klus was dit, heftig maar interessant om in een omgeving te zijn waar zoveel armoede is. Zelf was ik nog nooit in Afrika geweest en we hebben in vier dagen ook voornamelijk arme delen van Nairobi gezien. Het was al een tijdje geleden dat ik zelf aan het filmen was, aangezien ik tegenwoordig de rol van regie / art director /editor op me neem. Het was goed dat mijn hele gear in 1 backpack pastte aangezien ik op veel locaties on the go moest filmen. Het programma was als volgt: het bezoek aan de sloppenwijken, een school en hoe armbanden gemaakt worden van de actie van Return to Sender. Daarnaast hebben we 1 dag mogen genieten van de natuur, hot springs & een motorrit mogen maken. Wat een baan he?! Het was duidelijk dat we ook op een aantal locaties gingen draaien waar onze veiligheid niet gegarandeerd was. Vandaar dat er in de sloppenwijken altijd bewoners/beveiliging met ons mee liep. Genoeg over de reis, laten we het hebben over de gear.

Return to Sender: handgemaakte designerproducten met een bijzonder verhaal

Return to Sender gelooft in de kracht van eerlijke producten. Handgemaakt door, veelal vrouwelijke, vakmensen. Unieke producten met een bijzonder verhaal. Door het verhaal van de maker te vertellen brengt Return to Sender de wereld van de producent dichtbij en voel je de liefde waarmee elk product gemaakt is.

De productie zorgt voor werkgelegenheid voor vrouwen in ontwikkelingslanden. Hierdoor krijgen zij een eigen inkomen en meer zeggenschap in hun, vaak door mannen gedomineerde, leven. Daarnaast wordt in samenwerking met Plan Nederland een deel van de winst besteed aan beroepsopleidingen voor meisjes en jonge vrouwen.

Wat waren de eisen qua gear?

  1. De set moest niet te zwaar zijn
  2. Makkelijke set om mee te nemen of weg te kunnen stoppen in een normale rugtas
  3. Audioset voor interviews en omgevingsgeluid

Wat was mijn uiteindelijke keuze?

  1. Panasonic GH5 set met Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-60mm f/2.8-4 ASPH OIS MFT als main lens
  2. Sennheiser EW112 zenderset
  3. Panasonic DMW-BLF19 accu (set van 4)
  4. Rode VideoMic PRO
  5. Cambo DSLR shoulder rig

Er zijn een aantal redenen waarom ik heb gekozen voor Panasonic toestellen. Naast dat Budgetcam mij adviseerde om deze camera mee te nemen. De hoofdreden dient in mijn ogen uiteraard altijd de kwaliteit te zijn. 

GH5

De Panasonic GH5 is op dit moment in zijn segment/prijsklasse, qua specs, één van de beste camera’s op de markt. Het fijne is dat de GH5 voordelen heeft zoals 10bit opnames, 4k mogelijkheden, slowmo en (naar mijn mening) Panasonic’s fijne colorscience. Nu heb ik voornamelijk op 1080 gedraaid aangezien dit en klus voor social media was. Daarnaast was het belangrijk dat hij lang meekon op 1 batterij, omdat er daar niet overal stroom was.

Kortom een fijne gear om mee te nemen, alleen de Rode videomic was uiteindelijk toch iets te weinig, een boom was fijn geweest. Uiteindelijk was dit geen probleem, het is een prima productie geworden, ik ben grotere producties met mijn bedrijf www.hunted.design gewend. Maar het was interessant om weer een keer zonder team op pad te gaan. Deze reis had ik niet willen missen!

Verhalen zoals deze: