Klantreview: Canon 6D mark II

14-09-2017 Door Oscar Vinck Reviews

Stiekem heeft de Canon 6D sinds de introductie in 2012 een grote schare fans opgebouwd. Daar was ik me niet van bewust, want de Canon fotografen die ik ken schieten bijna allemaal met een camera uit de 5D serie. Onder bruiloftsfotografen schijnt de Canon 6D zelfs zo ongeveer de standaard te zijn. Ze roemen hem om zijn lage hoeveelheid ruis en uitstekende autofocus. Onder die doelgroep was de opwinding dan ook groot toen Canon een maand geleden de Canon 6D mark II introduceerde. Tijd om eens nader kennis te maken. Op een bruiloft met en bij uitdagende lichtomstandigheden en bij een evenement in de buitenlucht.

Ook overdag komt de 6D mark II bij een Hindoestaanse bruiloft van pas (icm Sigma 24mm 1.4 Art)
Ook overdag komt de 6D mark II bij een Hindoestaanse bruiloft van pas (icm Sigma 24mm 1.4 Art)

Alle Canon innovaties aan boord

De Canon 6D mark II biedt je (net als zijn voorganger de Canon 6D) dezelfde look en feel zoals je die van Canon DSLRs gewend bent. Als je van bijvoorbeeld de 80D naar de 6D mark II overstapt, zul je qua knoppen nauwelijks verschil merken. Echter, binnen in de camera is er een wezenlijk verschil, in plaats van een cropped APS-C sensor vind je in de 6D mark II een full-frame sensor.

Ga je van een 5D mark III of 5D mark IV naar een Canon 6D mark II, dan merk je juist de verschillen. In positieve zin. De Canon 6D mark II heeft namelijk als een van de weinige full-frame camera’s (de enige zelfs van Canon) een kantelbaar en draaibaar lcd-scherm, mét aanraakfunctionaliteit. Toch bijzonder dat Canon dat soort innovaties ‘bottom-up’ introduceert, want als je er eenmaal aan gewend bent is het reuze handig.

  1. 26.2MP Full-Frame CMOS Sensor
  2. DIGIC 7 Image Processor
  3. 45-Point All-Cross Type (Dual Pixel) AF System
  4. ISO 100 – 40.000
  5. Full HD Video at 60 fps; Digital IS
  6. Wi-Fi en Bluetooth
  7. Budgetcam levert je er standaard een 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM lens bij

Verbeterpunten ten opzichte van de 6D mark II

Natuurlijk kan ik je gaan vertellen dat de 6D mark II meer megapixels heeft, een betere processor en meer frames per seconde kan schieten. Maar zijn dat nu echt de innovaties waar we op zitten te wachten? Natuurlijk, het is handig dat er GPS, Wi-Fi en Bluetooth aan boord zijn. Evenals 45 focuspunten ten opzichte van de 11 die zijn voorganger heeft. Maar de eerste reactie na introductie was dan ook bij de 6D fans “Is dit alles?”

Autofocus en scherpte

Dankzij een nieuwe beeldprocessor en natuurlijk het vergrote aantal AF-punten (45) is de autofocus een plezier om mee te werken. Voor het portretwerk waar ik hem zou gebruiken is het relatief kleine oppervlak van de beeldpunten samen geen probleem. Wanneer je meer dynamiek in je beeld hebt kan dat storend werken. Zeker als je de autofocus van een Sony A9 een keer hebt gebruikt. Maar goed, het eerste wat ik doe is alle punten, op de middelste na, uitschakelen (dat was wel even zoeken in de custom functions).

Dan moet vervolgens dat middelste AF-punt natuurlijk wel zijn werk feilloos doen. Daar helpt de dual pixel AF bij. Zeker ook bij traag bewegende onderwerpen (wel weer even al je AF-punten aanzetten bij veel beweging). Bij video is de dual pixel AF een uitkomst. Het tracken van bijvoorbeeld gezichten werkt uitstekend. Sowieso, de autofocus werkt erg snel. In combinatie met Live view en het touchscreen is het dan ook prettig werken.

Deze foto’s zijn genomen tijdens de Brabantsedag in Heeze. Ideaal om eens in combinatie met de Sigma 85mm 1.4 Art de autofocus en scherpte te testen.
Deze foto’s zijn genomen tijdens de Brabantsedag in Heeze. Ideaal om eens in combinatie met de Sigma 85mm 1.4 Art de autofocus en scherpte te testen.

Geen échte 4K

Een handig hulpmiddel om de scherpte te behouden bij video (1080/50) is de ingebouwde 5-assige digitale stabilisatie. Dat is voor mij voor het eerst dat ik het aantref op een Canon camera. Gelukkig probeert Canon toch nog íets van de innovaties van de concurrenten over te nemen ;-)

Ondanks dat Canon de 6D mark II als een camera die 4K timelapse beelden kan schieten (handig!), is het geen échte 4K camera. De maximale videoresolutie is 1080p/50 (of 60). En dat is toch wel echt een tegenvaller. Natuurlijk hoef je geen 4K video’s te schieten voor alles wat je op Youtube zet, maar de standaard is tegenwoordig toch wel echt 4K. Mocht je dat wel nodig hebben, dan is de Canon 5D mark IV natuurlijk een prima alternatief. Full frame vloggen? Dan is de 6D mark II de beste keus (kantelbaar scherm jongûh).

Ruis en dynamisch bereik

Waar onderscheid de Canon 6D mark II zich dan in ten opzichte van zijn grote en kleine broers en zusjes? Bijvoorbeeld het ISO-bereik: 100 – 40.000 (kan worden uitgebreid tot 50 – 102.400). Zeker bij uitdagende lichtomstandigheden erg welkom.

Zelfs op ISO 12.800 is de ruis nog heel acceptabel. Links de foto rechtstreeks uit de camera, rechts met +0,7EV en lichte ruisreductie (icm Canon 16-35mm 2.8L).
Zelfs op ISO 12.800 is de ruis nog heel acceptabel. Links de foto rechtstreeks uit de camera, rechts met +0,7EV en lichte ruisreductie (icm Canon 16-35mm 2.8L).

De proef op de som zit hem natuurlijk in de hoeveelheid ruis bij dit soort extreme ISO waarden. Ondanks dat er online nogal over wordt gesteggeld, is dat wat mij betreft op het niveau van de 5D mark IV. Uitstekend dus. Ook over het dynamisch bereik is er discussie, maar volgens Canon maatstaven presteert de 6D mark II meer dan behoorlijk. En dat een praktijkvoorbeeld meer zegt dan een grafiek, raad ik je aan om onderstaand filmpje eens te bekijken.

De meerwaarde van de 6D

Gebruik je nu een Canon 700D of een Canon 80D en wil je wel eens ervaren wat een full frame sensor je kan brengen? Neem dan de 6D mark II eens een weekend mee op pad. Let er wel op dat je EF-S objectieven niet meer passen. Ook voor de gebruikers van de Canon 5D mark III is de 6D mark II een interessante camera met een hogere resolutie, een beter dynamisch bereik en een kantelbaar touch screen. Let er wel op dat je geen tweede kaartslot hebt (safety first!). Voor gebruikers van een 5D mark IV brengt de 6D mark II niet veel nieuws.

Nieuwsgierig geworden naar de Canon 6D II? Via de website kan je je order plaatsen! Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!