Hoe gaan we bij Budgetcam om met het Coronavirus? Klik hier voor alle informatie.

Klantreview | Canon EOS R: Een grote camera in een kleine behuizing.

10 december 2018 Door Santos van den Berg Reviews
24431230 5bd7 4923 8dac 71120e856c1f
Facebook 7631d0cc Twitter faffdc5a Linkedin da57960e

“Canon komt met een spiegelloze camera” Ja, dat hebben ze al een aantal keer geprobeerd maar die zijn niet zo goed ontvangen. Dus ik moest even 2x slikken toen ze zeiden dat ze de strijd aan gaan met Sony (A serie) en Nikon (Z Serie).

Canon, Canon, Canon… wat heb je ons verrast. Ik zal eens wat specs roepen. Een kleine 5655 scherpstel punten, 30.3 megapixels, 4K UHD Video en een kantelbaar touchscreen… Op het moment dat ik hem vastpakte, dacht ik alleen maar.. HOE?!Goed, terug naar het begin, ik ben Santos van den Berg, fotograaf en eigenaar bij Wildest! Fotografie. Van origine een Canon fotograaf en heb de nodige al versleten. Canon 1000D, 70D, 80D, 6D, 5DIII en uiteindelijk de 5D IV. Ik heb ze gehad en dankzij mijn achtergrond bij een grote camera winkel allemaal al eens gezien, gevoeld en getest. Maar dit, dit kleine monster van nog geen 600gram heeft mij letterlijk omvergeblazen.

Een nieuwe revolutie:RF-Lensvatting met gloednieuwe lenzen, wauw! Maar, ik heb hem getest op een grote fitness en lifestyle beurs met de Canon EF 16-35mm III. Waarom? Omdat ik vooral wilde weten wat hij doet met de adapter ertussen. Al zou je die gauw vergeten. Optische kwaliteit waar je u tegen zegt, dàt is de Canon EOS R.Zijn kleuren weergave is prachtig, die nieuwe sensor met DIGIC 8 processor doet zijn werk meer dan goed. Ook de 30.3 megapixels is meer dan genoeg! Heldere kleuren en zelfs bij rood, iets waar Canon vaak moeite mee had!

Ook is de scherpstelling flink aangepakt. Door de fasedectectie, DIGIC 8 processor EN Dual Pixel AF stel je scherper scherp, dan ooit! (mooi he! ;)Canon noemt het de snelste autofocus van de wereld. Iets wat ik niet zou herhalen, als ik het niet had gezien. Overigens is niet elke foto haarscherp, waar hij soms de achtergrond leuker vind dan je onderwerp. 

Do we talk movie?!

Yes! Ook met het filmen is dit echt een werkpaard. 10-bits uitvoer via HDMI, onwijs gedetailleerde 4K-Video, 4K Time-lapse èn zelfs 4K-Frame-Graps! Ohja, Microfoon en hoofdtelefoon aansluiting aanwezig!

Minpunten? 

Pfoei, das gevaarlijk. Ja, deze camera is niet perfect. Zijn touchscreen is kantelbaar naar de zijkant, dit is voor de meeste toepassingen niet nodig. Nikon’s systeem met omhoog en omlaag klappen werkt vele malen beter. Maar, het touchscreen is wel erg responsive. Ook is de body erg klein en licht! Dat is niet perse een nadeel, behalve als je de 5D IV gewend bent! Èn, hij is niet zo sterk. Tijdens de test heb ik hem meerdere malen voelen buigen in m’n hand als ik hem snel pakte. Het is daarom geen model wat een klap op de grond zou kunnen weerstaan, zoals de 5D IV wel kan.

Pluspunten?

Teveel om op te noemen. De nieuwe processor, de viewfinder is prima, 30.3 megapixels, Dual Pixel AF die achterlijk snel reageert en daarnaast is zijn film kwaliteit waanzinnig.

Conslusie?

Met de Canon EOS R gaan ze de strijd aan met Nikon en Sony. De RF Lenzen zijn snel, accuraat en samen met de Dual Pixel AF, bijna onmogelijk om mis te focussen. Ook met de adapter is hij snel in de autofocus. Alleen de combinatie met grotere lenzen is niet fijn vasthouden omdat de body nog geen 600gram weegt. Hierdoor krijg je al snel een “Kindercamera” gevoel en moet je qua spieren/beweging veel compenseren.Budgetcam heeft hem in de verhuur, kan je hem mooi proberen voordat je hem koopt!

Huur nu de Canon EOS R in onze webshop. Ook een keer de nieuwste apparatuur testen voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.

Verhalen zoals deze: