Klantreview: Profoto B2 250 AirTTL Location Kit

18-09-2017 Door Mike Attinger Reviews

Het spelen met licht is één van mijn favoriete facetten aan fotografie (en videografie). Zelf maak ik veelal gebruik van meerdere reportageflitsers en LED lampen, maar ik ben ook erg benieuwd wat de Profoto B2 Location Kit kan doen. Om deze set goed te kunnen testen ben ik een zevental uiteenlopende fotoshoots gaan doen.

Wat mij meteen opvalt aan de set is hoe klein de B2 flitskoppen zijn. Ze zijn erg compact en licht, maar ze hebben wel een maximale energie van 250 Ws. Het zou dus genoeg moeten zijn om ook in vol zonlicht een mooi keylight te creëren. Naast de twee flitskoppen komt de set met de Profoto B2 AirTTL (de accu en controle-station), een tweetal accu’s, statieven, alle kabels en in mijn geval de AirRemote voor Canon.

Na het ophalen van de Location Kit ben ik meteen aan de slag gegaan met de eerste testshoot. Wel even gewacht op de zonsondergang om de flitsers meteen in de schemer te kunnen testen. Bij het aansluiten en het instellen werkt alles eigenlijk heel gemakkelijk en logisch. De AirRemote is ook al ge-synced met de flitsers, dus dat werkt snel. Omdat het tijdens deze shoot al wat donkerder was geworden (door de regenbuien) heb ik de instellampen op de flitskoppen (model lights) gebruikt om te kijken hoe het licht op het model ging vallen. De 9W LED instellampen zijn redelijk sterk. Let er wel op dat bij het gebruik van deze lampen de accu iets sneller leeg raakt. Bij normaal gebruik gaat de accu overigens ongeveer 200 flitsen mee (op vol vermogen).

Tijdens de volgende fotoshoot heb ik de snelheid en de kracht van de flitsers getest. De Profoto B2 heeft naast een gewone flitsmodus ook een zogeheten “Freeze” modus. Hiermee wordt de duur van de flits aanzienlijk verkort. Doordat de flitsduur verkort is lijkt het gefotografeerde onderwerp stil te staan/hangen in bijvoorbeeld de lucht. Voor deze fotoshoot heb ik twee dansers op de foto gezet. Eentje is overdag en de ander is in de avond.

Een belangrijke test met een dergelijke set is de afstand. Dus het bereik van de AirRemote testen. Voor deze test gebruik ik één van mijn lievelings lenzen op de Canon 7D MKII, namelijk de Canon 200mm F2.8. Op een cropfactor camera dus effectief 320mm. Op onderstaande foto is te zien dat ik op een aanzienlijke afstand van het model af sta. Tijdens deze shoot stond ik op zo’n 80 meter van het model langzaam weg te zakken in een drassig gebied.

Tijdens het uitlichten van het model liep ik tegen een klein nadeel van deze kit aan. Het feit dat alles bekabeld is is normaal niet een heel groot probleem, maar tijdens deze shoot wel. Om een key light en een rim light te creëren moest ik in dit geval de flitskoppen redelijk uit elkaar zetten. En dat is lastig met kabels. Helemaal in het hoge riet. Het is uiteraard gelukt, maar het is goed om eraan te denken indien je deze set gaat huren.

Om te testen hoe sterk de Profoto B2 is heb ik de set op een mooie zonnige dag getest. Ik hou ervan als de wolken goed te zien zijn, maar uiteraard moeten de modellen ook wel goed belicht worden. Hier kwam dan ook de High Speed Sync op de flitsers goed van pas. Aan de schaduw op de grond is duidelijk te zien dat de zon hoog en schuin achter de modellen stond. De fotoshoot vond rond een uur of 2 plaats, dus de zon was erg fel. Er is dus redelijk wat vermogen nodig om de modellen uit te lichten, maar nog wel steeds met een mooie blauwe lucht en wolken. De Profoto B2 Location Kit kwam goed mee in het geheel en deed zijn werk meer dan prima. Ik heb geen softbox of paraplu gebruikt, dus ook de ingebouwde diffuser werkt goed.

Verder heb ik set ook gebruikt bij de onderstaande fotoshoots waarin ik meer dramatisch licht heb gecreëerd. De twee buitenshoots waren allebei weer op een erg zonnige dag.

Mijn conclusie? De Profoto B2 Location Kit is een krachtige en veelzijdige flitsset. Het feit dat ze 250Ws zijn, een AirRemote met flink bereik en een “Freeze” modus maakt dat de set voor veel verschillende fotoshoots is in te zetten. Naar mijn mening is de bekabeling het enige nadeel. Maar voor de rest is het een topset.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!