Klantreview: Sigma 14mm F/1.8 ART tijdens ADE

13-11-2017 Door Tom Doms Reviews

Tijdens Amsterdam Dance Event kregen wij de mogelijkheid van Budgetcam om hun gear die week te gebruiken. Tijdens mijn werk als eventfotograaf gebruik ik veel groothoek en fisheye dus mijn keus viel meteen op de Sigma 14mm f/1.8 Art. Vooral het grote diafragma klonk erg interessant omdat je tijdens evenementen veelal in donkere situaties terecht komt.

Bouw

De Sigma Art serie gooit hoge ogen de laatste jaren. Stuk voor stuk zijn de lenzen allemaal pareltjes als het aankomt op scherpte en bouw. Vele zijn zelfs zo goed dat ze in sommige gevallen op kwaliteit beter scoren als de equivalent van de camerafabrikanten zelf. 

De uitvoeringen van de Sigma Art lijn is bij de meeste wel bekend, ten opzichte van de andere Art objectieven, is dit objectief extra afgedicht tegen stof en spatwater. Best handig als je het objectief onder extreme omstandigheden gebruikt, voor mij iets minder interessant. Wat mij wel opviel was dat de lens helemaal geen condens had op het glas, wat ik wel zag gebeuren bij collega’s op andere objectieven. Ik kon dus meteen aan de slag bij binnenkomst i.p.v. eerst te moeten wachten tot het objectief gewend was aan de warmte van de locatie. Best handig dus, als je vaak van binnen naar beter moeten lopen tijdens het schieten van evenementen.

Wat wel lastig is, maar onvermijdelijk, is dat de frontlens bol is, dus niet beschermd kan worden met een filter.  Wel zo handig als er zo nu en dan bier door de lucht vliegt ;-)

Prestaties

De Sigma 14mm f/1.8 Art is door zijn extreme groothoek ideaal voor overzichten. Helaas is een overzicht fotograferen op f/1.8 niet bruikbaar, in de hoeken is hij dan te onscherp, wel is f/2.5 bruikbaar. Wat mij ook opvalt is dat hij bijna geen vertekening heeft in de hoeken, wat normaal vrij snel gebeurd bij groothoek is dat bij deze lens niet aan de orde. Wel is het een kunst om bij een overzicht goed in het midden van de ruimte/zaal te staan zodat alle lijnen mooi recht lopen, doordat hij zo’n extreme groothoek heeft is dat in het begin even wennen.Scherpstellen verloopt snel, heel snel! Ondanks dat ik bezig ben op locaties met weinig licht is de scherpstelling erg vlot, wat erg prettig werkt als je bijvoorbeeld een artiest of dj wilt vastleggen.  Ideaal voor donkere omstandigheden dus!

Formaat

Een nadeel is het formaat van de lens. Hij is erg bulky en zwaar (1120 gram), dus flink onhandig als je er een dag mee moet lopen. Zelf reis ik veel, en vind ik het wel fijn om zo weinig mogelijk gewicht mee te nemen. De dagen zijn vaak lang, en hoe lichter ik bepakt ben, hoe wendbaarder. Althans, dat is mijn voorkeur. Ik zou hem vanwege het gewicht alleen naar specialistische shoots of binnenlandse klussen meenemen. Ook werkt het qua gewichtsverdeling niet helemaal lekker als je met een monopod werkt.

Conclusie

Kortom: een zware maar erg goed presenterende lens, en een prachtige toevoeging aan de al zo sterke Sigma ART-lijn. Reis je veel, of werk je liever niet maar zware gear (hij weegt nét iets minder als de 70-200 F.8) dan zou ik er nog even over nadenken. Vind je het gewicht geen probleem, en ben je op zoek naar een hele scherpe lichtsterke wijdhoek, dan is het wat mij betreft een must-have!

Benieuwd hoe de Sigma 14mm F/1.8 ART bevalt? Huur hem direct bij Budgetcam, hij is beschikbaar met een Nikon of Canon vatting. Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!