Klantreview: Sigma 24-70mm f/2.8 ART

12-10-2017 Door Wildest! Fotografie Reviews

Is de nieuwe Sigma 24-70mm f/2.8 ART hét antwoord van Sigma op Canon, Nikon en Tamron? In de afgelopen jaren heeft Sigma steeds weer weten verrassen met de lenzen die ze uitbrachten. Keer op keer bleken de prime lenzen uit de populaire Art serie scherper en sneller dan toplenzen van Canon en Nikon. Met de aankondiging van de 24-70 Art lens van Sigma waren de verwachtingen dan ook hooggespannen; is dit weer zo’n toplens? Nu is deze lens eindelijk uitgekomen. Bovendien kwam Nikon een jaar geleden met een nieuwe 24-70 objectief en ook Tamron is druk in de weer. Hoe houdt de Sigma 24-70 zich ten opzichte van de concurrenten?

De Sigma 24-70 f/2.8 Art is onderdeel van de ART lijn. Hoewel de meeste ART lenzen garant staan voor extreme lichtgevoeligheid én scherpte, is dat niet direct waar ART voor staat. Een ART lens word je, als je een vast diafragma hebt. De kwaliteit van de lens is dus geen garantie als er ART op staat! Dit heeft een Sigma vertegenwoordiger mij verteld met wie ik heb gesproken over deze lens. De meest gestelde vraag die iedereen heel lang bezig hield; “Is hij net zo scherp als…..” Om meteen met de deur in huis te vallen: Nee, dat is hij niet. De Sigma is niet zo scherp als de concurrentie van Canon, Nikon of zelfs Tamron. Maar, dat maakt het zeker geen slechte lens.

Allereerst is het écht een beest om te hebben. Als je de lens geblinddoekt vastpakt kan je het gelijk voelen, je hebt een Sigma in je hand. Sterk, robuust en met een oersterke bouwkwaliteit. Hij is lekker zwaar, een fijne grip en die heerlijke knopjes aan de zijkant voor autofocus en stabilisatie. Stabilisatie?! JA! Die zit erop en die is erg fijn in het gebruik. Een oerdegelijke stabilisatie is niet nodig volgens Canon, daarom mist het op de 24-70 USM I en II. Nikon heeft het wel en Tamron heeft het geperfectioneerd, Canon bleef genadeloos achter. Nu heeft Sigma het ook en ik moet eerlijk zeggen dat hij prima werkt. 3 stops gestabiliseerd is prima te doen!

Ook zijn de kleuren mooi aanwezig, zeer mooi zelfs! Het objectief heeft weinig last van kleurzwemen, deze foto is onbewerkt straight out of camera:

Daarnaast heeft deze lens bijna geen vertekening in de hoeken! Elke rechte lijn blijft kaarsrecht en dat ik niet altijd gemakkelijk voor zo’n all-round lens! Knap-staaltje werk!

Qua bereik heeft Sigma nu dus de populaire überzoom die iedereen wil hebben in zijn of haar fotokoffer! Maar waarom zou je voor de Sigma kiezen? De stabilisatie? De prijs? De bouwkwaliteit? Het antwoord is; Alle 3! Want de Canon en Nikon zitten in een heel ander prijs-perspectief dan de Sigma! Deze is goedkoper voor nagenoeg dezelfde kwaliteit. Sigma combineert kwaliteit met een betaalbaar prijskaartje, een prima alternatief dus! Daarnaast is de stabilisatie van een zeer hoge kwaliteit die maar liefst 3 stops stabiliseert. Dit betekent dat de stabilisatie bij een lagere sluitertijd zorgt voor stabiele foto’s. Daarnaast wat ik al eerder aangaf, de bouwkwaliteit is uitmuntend! Hij voelt solide aan en dat weegt zeker mee in de beoordeling.

Maar dan komen we toch terug op de scherpte, die is helaas niet zo goed als we misschien hadden “gehoopt” van de Sigma ART.  De scherpte op het eerste gezicht valt helemaal niet tegen, maar de scherpte word al gauw een beetje wollig.

Hier kan je goed zien dat de foto scherp is, maar zoomen we 3x in dan is de scherpte niet meer wat het geweest is, daar hij dus wollig is geworden!  

Ook op diafragma getallen als F8, F11 en zelfs F16 is hij niet verbijsterend scherp wat direct de ART naam in twijfel trekt bij velen. Maar nogmaals, de ART naam is geen garantie voor scherpte!

Kortom, met de Sigma 24-70 f/2.8 heeft Sigma een prachtige allround lens op de markt gezet die zeker kan concurreren met bijvoorbeeld de lenzen van Nikon of Canon. Helaas is hij niet zo scherp als de prime lenzen uit de Art serie, op dat vlak valt hij dus een beetje tegen. Qua kleur, vertekening en bouwkwaliteit is het echt een pracht van een lens.

Benieuwd hoe de Sigma 24-70 f/2.8 bevalt? Huur hem direct bij Budgetcam, hij is beschikbaar met een Nikon of Canon vatting. Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!