Klantreview: Voigtlander Nokton25mm f/0.95

06-12-2017 Door Thijs van Geenhuizen Reviews

Daar is hij dan bij Budgetcam! De Voigtlander Nokton 25mm f/0.95 MFT. Een ultra lichtsterkte primelens met een Micro Four Thirds vatting. Dit weekend kreeg ik de lens mee om te testen. Dit deed ik in dierentuin Artis Zoo in Amsterdam. Ik gebruikte hem in combinatie met de Panasonic G80. Door de crop-factor zal je de brandpuntsafstand en het diafragma 2 keer moeten vermenigvuldigen. In het geval van deze 25mm f/0.95 lens zal je een plaatje krijgen wat gelijk is aan dat van een 50mm f/1.9 op full frame camera. De crop-factor heeft geen effect op de hoeveelheid licht die je sensor binnenkomt, dit blijft dus f/0.95.

Verwachting

Mijn verwachtingen van deze lens voorafgaand mijn review was; een mooie scherptediepte, een soepele focus ring en goede prestaties in low light situaties. Zie hieronder de video die volledig op deze Voigtlander lens is geschoten.

Bouw

De lens zelf voelt premium aan door de metalen behuizing en de toch wel speciale focus ring (zie foto). Het lijkt wel een lens van vroeger. Filmen en fotograferen met een manuele lens maakt alles weer net een stukje leuker dan een elektronische lens zoals de Panasonic 25mm f/1.7. Het veranderen van je diafragma kan in een soepele beweging of met stapjes. Om dit te veranderen moet je het gele/witte rondje richting de body drukken en een halve slag draaien.

Filmen met deze primelens moet je gewoon een keer hebben meegemaakt. Die soepele focusring in combinatie met een traploos diafragma houdt je bezig. Een ND-filter is daarentegen een must-have als je buiten je diafragma volledig open wilt hebben.

Fotografie

Voor fotografie is het een fijne lens. Je kunt je sluitertijd zeer hooghouden. Het is dan nog wel een kunstje om je subject correct in focus te houden, maar hier raak je snel genoeg gewend aan en nogmaals: je blijft bezig.

Focus afstand

De lens heeft een minimale focus afstand van 17 cm wat extreem dichtbij is waardoor je maximaal kan profiteren van de korte scherptediepte.

Op zijn wijdst is het midden van je beeld redelijk scherp, in tegenstelling tot de zachte hoeken. Op f/0.95 is er vignetting aanwezig. Dit is op f/2.8 wel weg maar daar kies je deze lens niet voor.

Voigtlander 25mm vs. Panasonic 25mm

Het zijn beide 25mm lenzen maar toch een redelijk groot verschil. De Panasonic versie heeft een maximaal diafragma van f/1.7 en de Voigtlander een maximaal diafragma van f/0.95. Dit resulteert in bijna 2 keer zoveel licht en veel betere scherptediepte als portret lens.

Conclusie

De lens is een mooie oplossing om een kleine scherptediepte te krijgen op een Micro Four Thirds camera. Bovendien maakt de lens het filmen en fotograferen net een stukje leuker door de handmatige bediening. De focusring is boterzacht en heeft een lange slag om de perfecte focus pull mee te creëren. Door de kleine scherptediepte kun je meer de aandacht leggen op je subject. De bokeh is niet bepaald rond maar de blur is wel zeer zacht! Da’s toch mooi! Ik heb me zeer vermaakt met deze lens!

Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!