Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.
Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.

Test een Canon R5 voor 3 dagen

10 maart 2021 Door Budgetcam Overig

Schrijf je in en test een Canon R5
Samen met Canon hebben Kamera Express en Budgetcam een hele toffe actie opgezet. We gaan namelijk de Canon R5 voor 3 dagen kostenloos verhuren. Wij geloven namelijk dat als je deze camera echt goed wilt doorgronden, dat je aan één dag niet genoeg hebt. We verloten daarom een gelimiteerd aantal Test Drives van 3 dagen. Aanmelden kan nog t/m vrijdag 19 maart.

Voorwaarden
Om kans te maken op een Test Drives zijn er wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:
- Je hebt de R5 nog niet eerder gehuurd bij Budgetcam
- Je leeft niet volgens het mantra: ''Don't be gentle it's a rental''
- Je zal je order op tijd ophalen en weer retourneren
- Indien je een nieuwe klant bent, kan het zijn dat je borg moet betalen. De hoogte hiervan hangt af van je order, maar hierover informeren we je altijd vooraf.
- Na de huuractie vragen we je nog een kleine enquette in te vullen

Wil jij kans maken? Vul dan DIT formulier in en misschien ben jij wel een van de gelukkigen. 

Canon EOS R5
De Canon R5 maakte furore met als headline: 8K DCI Raw interne opname en werd gepositioneerd als DE oplossing voor hybrid shooters die op zoek zijn naar hoge kwaliteit foto's, veel resolutie, snelheid en video. Naast de headline heeft de R5 natuurlijk veel meer te bieden.
  
Body
Zoals je mag verwachten bij een flagship systeemcamera is de R5 body robuust en is de camera qua ergonomie ontworpen voor professionals. Zo heeft de camera drie dials en directe autofocus controle middels de ingebouwde joystick. Het bekijken van je compositie kan via de touchscreen LCD of elektronische viewfinder. De viewfinder beschikt over een refresh rate van 120fps, waardoor je minimale blackout ervaart tijdens continu-fotografie. Verder heeft de R5 één CFexpress en één UHS-II kaartslot. Ten slotte is de R5 volgens Canon even goed weather sealed als zijn spiegelreflex broertje de 5D Mark IV.  

Fotografie
De R5 heeft een 45MP CMOS sensor waardoor de camera erg geschikt is voor werk dat geprint moet worden. Ondanks het hoge aantal megapixels, kan de R5 tot wel 12fps foto's schieten met de mechanische shutter, 20fps met de electrische shutter en is de R5 lichtsterk met een ISO bereik van 100-51.200. Bovendien heeft de R5 Canon's Dual Pixel AF systeem. Hierdoor is de R5 ook erg geschikt voor sport- en actiefotografie. 

Video
Wanneer het op video aankomt heeft de R5 veel in huis. Naast de internal 8K headline (wat zeer indrukwekkend is) kan de R5 ook 4K filmen tot wel 120p met behoud van Dual Pixel AF (voor alle frame rates en resoluties). Combineer dit met de ingebouwde beeldstabilisatie van de R5 een een RF lens met stabilisatie zoals de Canon RF 24-70 F/2.8L IS USM en je kunt gemakkelijk handheld filmen. Nou zijn framerates en resolutie niet de enige video specs die er toe doen, maar zijn zaken als kleurprofielen en recording formats ook belangrijk. Naast de standaard Canon kleurprofielen heeft de R5 ook C-log. Dit is een logprofiel wat in combinatie met de 4:2:2 10-bit bestanden veel vrijheid geeft in postproductie wat betreft color graden. Naast 8K Raw kun je ook opnemen in H2.65(10-bit) en H.264(8-bit).  

Conclusie
Nou is het zeer indrukwekkend dat de R5 intern 8K-raw kan opnemen, maar dit zal voor de nabije toekomst nog niet de norm zijn voor de meeste shooters. Desalniettemin heeft de R5 naast zijn headline nog veel meer te bieden en is het binnen de Canon line-up zeker weten de beste oplosing voor hybrid shooters. Focus je alleen op fotografie, dan is de R5 nog steeds een uitstekende keuze (of de R6 als je minder resolutie nodig hebt), maar ben je voornamelijk bezig met video dan zul je waarschijnlijk beter kunnen kijken naar een videocamera zoals de Canon C70.  

Check de review van onze vriend Peter McKinnon

Verhalen zoals deze: