Klantreview: Sony A9

19-06-2017 Von Oscar Vinck Reviews

Eigenlijk had ik deze review vorige week al klaar willen hebben. De splinternieuwe Sony A9 mirrorless camera is namelijk in alle opzichten een imposante machine en dat moet iedereen weten! Maar hij heeft een groot nadeel. Je schiet er geweldig veel beelden mee in een extreem korte tijd. En dat kost extra tijd in de workflow, veel tijd.

Innovatie die uitstekend aanvoelt

Sony wist vriend en vijand te verrassen bij de aankondiging van de A9 vorige maand. En dan vooral natuurlijk om de snelheid van de autofocus, maar daarover later meer. Natuurlijk had Sony zijn visitekaartje al afgegeven met de A7 serie en de daarop volgende mark II uitvoeringen, maar zelf was ik nog niet overtuigd. De A7R II heb ik al eens gehuurd bij Budgetcam, maar ondanks de vele fotografen die ik ken die zijn overgestapt van Nikon of Canon naar Sony, vond ik de nadelen eigenlijk te groot. Natuurlijk, de A7R II (voor de fotografen) en A7S II (voor de videografen onder ons, meer info hier) zijn uitstekende camera’s. Echter, mijn intuïtie gaat helemaal mis zodra ik er een gebruik. Het menu is nauwelijks te doorgronden, de knoppen zitten op een verkeerde plek en geven mij geen vertrouwd gevoel. Kwestie van wennen? Nee, Sony kan toch wel beter? Enter A9.

De A9 heeft specificaties die indrukwekkend zijn:

  1. 24,2 Megapixel full-frame stacked CMOS sensor
  2. 20 frames per seconde met AF/AE tracking (!)
  3. 693 punts fasedetectie autofocus
  4. 5-assige beeldstabilisatie in de body
  5. Full frame 4K video
  6. En nog veel meer

Nog voordat ik de A9 aan zet voelt het al goed, hij is ietsje groter en zwaarder dan de A7 serie. Dat zorgt voor een betere ligging in de hand en grip, alhoewel hij nog steeds een stuk kleiner en lichter (250 gram is dan bijvoorbeeld een Canon 5D mark III of IV. De doorslag voor mij is echter dat de knoppen op een logische plaats zitten en ‘haptic feedback’ geven. Niet meer twijfelen hoeveel stops je aan een wieltje draait. Ook het menu is logisch vormgegeven. Binnen een kwartier had ik alles onder de knie. Sony heeft meteen afgerekend met want andere mankementjes van de A7 serie, hij start snel op, wordt niet meer gloeiend heet en kan eindelijk meer clicks vooruit met zijn accu. Ik schoot ongeveer 2.000 beelden en de accu was nog half vol. Budgetcam levert overigens 2 accu’s bij de A9. Wel zo handig.

F6,3 – 1/640sec – ISO 100 – Rechts 100% uitsnede
F6,3 – 1/640sec – ISO 100 – Rechts 100% uitsnede

Onderscheidende autofocus

En dan, de autofocus. Fe-no-me-naal. 20 beelden per seconde is geen wereldrecord, maar wanneer je beseft dat de A9 tussen die beelden ruim de tijd vindt om opnieuw het onderwerp te tracken én opnieuw te focussen, dan is dat wel bijzonder (in totaal 60 keer per seconde). Het maken van de foto’s gaat zo snel dat je nauwelijks door hebt dat je buffer van 220 RAW-beelden vol loopt. Zodra dat gebeurt merk je een lichte hapering en zie je dat de camera zijn buffer aan het wegschrijven is. Ondertussen kun je de camera weer gebruiken. Onhandig is dat wanneer je de laatst geschoten beelden terug wilt kijken, je even moet wachten. Maar dat is natuurlijk te begrijpen en behoeft natuurlijk gewenning. Het is sowieso wennen om zoveel, allemaal scherpe, beelden per seconde te schieten. Naast High (20fps) biedt de A9 ook een Mid (10fps) en Lo (5fps) aan. Allemaal met tussentijdse AF tracking van bijvoorbeeld object, gezicht of oog. De lagere standen besparen je een hoop werk in de uiteindelijke beeldselectie, maar ik kreeg toch de neiging om te kiezen voor de High stand. Stel je voor dat ik net het perfecte beeld in een fractie van een seconde had gemist. Dit zijn de specs voor de volledig stille elektronische sluiter overigens, de mechanische sluiter die de A9 ook aan boord heeft is iets trager, respectievelijk 5fps, 5fps en 2,5fps. Oh en had ik al gezegd dat de 20fps per seconde zonder blackout is? Je houdt dus continu zicht op het onderwerp. Via het scherm achterop de camera of natuurlijk via de voortreffelijke elektronische zoeker (OLED). De beste zoeker die ik tot nu toe heb mogen gebruiken, beter dan de a6500 en RX100 V.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan over die snelheid, maar er is nog zoveel meer te vertellen. Ook over de autofocus. Bij lage lichtomstandigheden is deze namelijk nog steeds accuraat. Ik testte het rond middernacht bij maanlicht en nog steeds wist de A9 in het donker scherp te stellen. En de ruis bij hoge ISO, voortreffelijk. Sony claimt ook dat de beeldstabilisatie in de camera tot 5 volledige stops winst oplevert en dat zou zo maar eens kunnen kloppen. Onderstaande foto had last van minimale bewegingsonscherpte op ¼. Verder is de dynamic range wat minder dan de concurrenten, maar in de praktijk heb ik daar helemaal niets van gemerkt. Ook niet in de studio. Het was overigens wel wennen met een mirrorless camera flitsen in de studio.

F2.8 – 1/4sec – ISO 12.800
F2.8 – 1/4sec – ISO 12.800

Conclusie

De A9 is werkelijk waar een topcamera. Écht een gamechanger. En dan heb ik nog lang niet alle functies en specificaties genoemd. Kantelbaar touchscreen, Wi-Fi, bluetooth, een heuse Gigabit ethernet poort, dual SD-slot (Budgetcam levert er twee maal 128Gb bij), 693 autofocuspunten over het hele beeld en zelfs bij slomo’s van 120fps een continue focus. Ongelofelijk maar waar. De Sony A9 is geen update van de A7 serie, maar een nieuwe camera, die op alle punten is aangepakt. Van de haptic feedback en programmeerbare knoppen tot de rolling shutter en nogmaals, de autofocus.

F2.8 – 1/4sec – ISO 12.800
F2.8 – 1/4sec – ISO 12.800

De A9 kan zich werkelijk meten met de grote jongens, zoals de Canon 1Dx mark II. Op zoek naar minpunten kom ik uit bij het theoretisch lagere dynamisch bereik. Iets waar ik op voorhand voor vreesde, maar in de praktijk neemt de A9 al mijn angsten weg. Het zijn Canon en Nikon die bang mogen worden van de A9.

Daar waar Sony zich lijkt te richten op sportfotografie met de snelle autofocus van de A9, is deze camera veel meer dan dat. De daadwerkelijke mogelijkheden ontdek je pas wanneer je hem gaat gebruiken. Dus, allen, ook portretfotografen, cameramannen (v/m) en landschapsfotografen, kom genieten van deze heerlijke camera. Oh, en inmiddels 2.000 foto’s verder heb ik mijn nieuwe workflow in Lightroom al aardig onder controle.

PS: Firmware updates

De camera is getest met het Sony FE 24-70mm F2.8 GM objectief met de nieuwste firmware. Om het meeste uit de autofocus van de A9 te halen, check je je eigen Sony objectieven ook op de nieuwe firmware. De Sony objectieven van Budgetcam zijn uiteraard voorzien van deze firmware.

Op het moment van schrijven zijn er nog geen nieuwe firmwares voor de Metabones V4 en Sigma MC-11 beschikbaar. Ik raad je aan de Metabones V4 te gebruiken voor Canon objectieven, je verliest dan wel de tussentijdse (tracking) autofocus. Sigma heeft reeds aangekondigd binnenkort met een firmware update te komen voor de MC-11, aangezien de autofocus met de A9 momenteel niet feilloos is.

F9 – 1/2000sec – ISO 3.200 – Ruis duidelijk zichtbaar, maar acceptabel tot 6.400 en soms 12.800.
F9 – 1/2000sec – ISO 3.200 – Ruis duidelijk zichtbaar, maar acceptabel tot 6.400 en soms 12.800.

Benieuwd hoe de Sony A9 jouw bevalt? Reserveer hem direct via de website!Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Geschichten wie diese:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Mehr lesen
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Von Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Mehr lesen
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Von Budgetcam

Unser Newsletter

Bleib auf dem Laufenden über die neuesten Nachrichten