Behind the Scenes: fotograferen in de ongerepte natuur van IJsland

02-10-2017 Von Chris König Behind the scenes

IJsland stijgt jaarlijks enorm in populariteit: de ruige maanlandschappen, gigantische watervallen en actieve vulkanen spreken bij velen tot de verbeelding. Meerdere malen per jaar neem ik een groep gemotiveerde deelnemers mee op avontuur door IJsland, waarbij we op zoek gaan naar onbekende watervallen, de zwarte stranden afstruinen op zoek naar een grot om in te overnachten en ons laten verrassen door de diversiteit in de ongerepte natuur van de highlands. Graag neem ik jullie aan de hand van dit fotoverslag mee op reis door deze bijzondere omgeving.

In de periode van juni tot september zijn de highlands bereikbaar per 4x4 via de zogeheten F-roads. Deze wegen zijn nauwelijks meer dan een laagje geconcentreerd grind, maar ze brengen je wel tot diep in de buitenaarde landschappen. Een van de eerste plekken die je tegemoet komt wanneer je van de hoofdweg afwijkt en richting de binnenlanden rijdt, is Landmannalaugar. De gelaagdheid van kleuren en heuvels biedt ontzettend veel potentie om met een telezoomlens op de details en texturen de focussen en dat is precies waarvoor de Nikon 70-200 2.8 afgelopen reis voor gebruikt werd.

De grootsheid van de IJslandse landschappen is soms moeilijk vast te leggen, maar door middel van panorama stitching in Lightroom/Photoshop in combinatie met een groothoeklens zoals de Sigma Art 20mm (wat overigens een ontzettend fijne lens is), is er al een betere impressie van de omgeving te maken. Een tip voor de panorama’s: schiet juist in portretoriëntatie voor een horizontale panorama en in landschapsoriëntatie voor verticale panorama’s, om zo een wat natuurlijkere beeldverhouding te verkrijgen.

Wanneer je een reis door IJsland maakt, zul je ongetwijfeld oog in oog komen te staan met een overvloed aan watervallen. Er zijn ontzettend veel manieren om een waterval vast te leggen: vaak gebruiken fotografen een ND-filter om een vloeiende stroom vast te leggen, maar zelf maak ik juist vaak gebruik van een korte sluitertijd, om meer nadruk te leggen op de overweldigende massa’s water. Probeer ook eens variatie aan te brengen in de hoek waarin je de waterval vastlegt: soms heel mooi vanaf dicht bij de grond en in andere situaties hoeft de waterval juist niet in z’n geheel vastgelegd te worden om het imposante ervan vast te leggen!

Een aspect waar IJsland erg om bekend staat, is de afwisseling in de weersomstandigheden: dan weer een gigantische regenbui met donderwolken, terwijl de lucht vijf minuten later compleet opentrekt en heldere regenbogen zichtbaar worden, om vervolgens bedolven te worden onder een gigantische laag mist. Zolang je goed voorbereid bent met fatsoenlijke laagjes warme- en regenkleding, kan je juist gebruikmaken van deze wisselende weerselementen. Niet onbelangrijk: zorg voor een goede raincover voor je camera. Vaak zie je bij de goedkopere raincovers dat er toch wat water in de hoes terechtkomt, wat juist niet goed weg kan en daardoor uiteindelijk een tegenovergesteld effect op je camera heeft. Nadat je camera aan de natte weersomstandigheden is blootgesteld, is het ook belangrijk om deze op een natuurlijke manier te ventileren en te laten drogen, in plaats van bij de verwarming te leggen of in je cameratas te laten zitten.

Last but not least: van september tot april bestaat er een kans om het Noorderlicht waar te nemen. Zoals je merkt, is er eigenlijk geen slecht moment om IJsland te bezoeken: winterperiode = noorderlicht, zomerperiode = highlands. Voor goede foto’s van het noorderlicht is een degelijk statief belangrijk (zeker met de kans op heftige wind) en zorg voor een zo breed mogelijk objectief. Met een sluitertijd van een paar seconden tot wellicht vijftien seconden en een ISO van rond de 1600-3200 zijn er veel verschillende opties om mooie beelden van het noorderlicht te maken. Lekker experimenteren! Belangrijk: zorg voor handmatige scherpstelling en probeer met een hoge ISO te focussen op de sterren, zodat je het noorderlicht zo mooi mogelijk vastlegt!

adventurizer.com / instagram.com/theadventurizer facebook.com/theadventurizer

Nog op zoek naar extra lenzen voor jouw eigen trip? Reserveer snel via www.budgetcam.nl! Ook op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan snel in voor de Budgetcam reviewpoule.


Geschichten wie diese:

Behind the scenes
Behind the Scenes | Coffee House
Mehr lesen
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de korte fictiefilm Coffee House door Thuy Nguyen. Het verhaal over trouw, liefde en de gevolgen van verslaving in de Rotterdamse onderwereld.Was dit een fotoshoot, filmopnames,...
06-11-2023
Von Budgetcam
Behind the Scenes | Wounds
Mehr lesen
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de onafhankelijke, korte fictiefilm “Wounds”. Het project is een samenwerking tussen Martin Alexandre (Spanje, 1992) en Jacob Brookes-Clayton VK, 1993), twee...
27-06-2023
Von Budgetcam

Unser Newsletter

Bleib auf dem Laufenden über die neuesten Nachrichten