Review: Dedolight DLED4

27-01-2016 Door Budgetcam Reviews

Op veler verzoek hebben we sinds kort LED spotverlichting in de verhuur. Maar hoe bevallen deze lampen in de praktijk? We stuurden Bas op pad om ze aan een test te onderwerpen:

De opkomst van LED belichting in de (semi-)professionele film- en videowereld had een grote impact in de manier waarop met licht werd omgegaan. Belangrijkste voordeel is dat LED niet heet wordt, waardoor het makkelijk te verplaatsen is en niet hoeft af te koelen na een shoot. Bovendien heb je geen last meer van een onderwerp of acteur die langzaam wegsmelt onder de hete straling. Bijkomend effect is dat LED panels bijna onverwoestbaar lijken vergeleken met de gemiddelde halogeen lamp, die langer nodig hebben om af te koelen, dan jij je geduld kunt bewaren. Tel hierbij op dat kleurtemperatuur aan te passen is met een draai aan een knopje en je hebt een gegarandeerde hit te pakken bij de klein- en middensegment filmmaker.

Geheel zonder nadelen is LED natuurlijk bij lange na niet te noemen. Vooral als het gaat om sfeer in je beeld laat het vaak te wensen over. Iets wat vooral te maken heeft met het feit dat de meeste LED verlichting komt in paneelvorm met soms hooguit een diffuusje ervoor, waardoor het licht vaak plat lijkt en bovendien moeilijk te sturen is.

Gelukkig is er altijd een gulden middenweg. Zoals bijvoorbeeld de DLED4 lampen van Dedolight. Hoewel dit in de kern een LED lamp is, hebben ze er bij Dedolights voor gezorgd dat hij er in meerdere opzichten niet zo uit ziet. Met behulp van een door Dedolights ontwikkelde fresnellens wordt het licht uit de LED schitterend gebundeld, of juist verspreid, waardoor de lamp in meer dan het uiterlijk aan een ouderwetse halogeen doet denken.

Ik nam een setje van drie DLED4’s mee naar een bandregistratie in de Toonzaal in Den Bosch, om te kijken of ze in de buurt kunnen komen van de halogeensfeer, maar dan met de voordelen van LED.

Wat meteen opvalt als je de Dedolights uit de koffer haalt is hoe zeer ze van de buitenkant lijken op halogeenspots. Dit kwam mij persoonlijk goed van pas, omdat ik de lampen af en toe (als het even kan onder begeleiding van een flare'tje) in beeld wilde laten komen. Iets wat je met LED panels wel uit je hoofd zou laten.

Tweede punt dat opvalt is de robuustheid van zowel de lamp als de adapter. Voor mij een belangrijk punt, als grote fan van de gooi-en-smijt-mentaliteit van LED. De adapter is wel vrij groot en heeft een niet bijzonder lang XLR-snoer. Dit is voor een deel opgelost door een draadje aan de adapter, waarmee je hem kun ophangen aan het statief. Dit is ook gedaan omdat de power-knop en de dimmer (100 tot 20 procent) zich allebei op de adapter bevinden en daardoor makkelijk bereikbaar zijn.

Als de lampen dan eenmaal aan zijn is het spotten kinderspel. Door te draaien aan de opvallende gele draaiknop die om de hele lamp heen zit, kun je de lichtbundel spotten van een mooi egale, softe bundel van 60 graden tot een scherpe spot van slechts 4 graden. Dit is heel makkelijk op het oog te doen, omdat je -zeker als de lamp wat smaller gespot is- heel makkelijk de grens van de bundel kunt zien. De ring is van kunststof, wat ervoor zorgt dat, ook als de lichten al een tijdje aan staan en ze wat heter zijn geworden, hij alsnog prima te bedienen is.

Want ja, dat gebeurt wel. Als de lampen een tijdje aanstaan begint de behuizing heet te worden. Niet zo heet als halogeen gelukkig, waar het de lamp is die de hitte veroorzaakt. Hier is het de lens die de hitte afgeeft en dat is gelukkig van een stuk lagere temperatuur. Dit maakt het iets lastiger om de lampen te manoeuvreren, ook daar is rekening mee gehouden door een handvat aan de achterkant van de lamp. Hou desondanks wel rekening met 5 tot 10 minuten afkoelen als je klaar bent met draaien, voordat de Dedo’s weer terug de koffer in kunnen.

Voor wat look betreft ben ik redelijk tevreden. De DLED4’s staan gelukkig mijlen verwijderd van de traditionele LED-panel look. Er komt een mooie, egale bundel met een stuk zachter licht vanaf met meer karakter, waardoor je dichtbij het halogeen gevoel komt. Volledig bereiken doe je dit echter net niet. Het licht voelt toch nog net iets platter dan halogeen, hoewel dit ook voor een deel te wijten kan zijn aan het feit dat ik hier alleen beschikte over de daglicht versie, waar tungsten misschien voor een wat warmer en voller gevoel had gezorgd.

Al met al ben ik zeer te spreken over de nieuwe Dedolights. Ze bieden volgens mij een uitstekend compromis voor iedereen die niet met halogeen kan of wil werken, maar wel graag erg dicht tegen dit gevoel aan wil gaan zitten. Ik ben in ieder geval om en zal voortaan voor de Dedolights kiezen als ik op zoek ben naar mooi, sfeervol licht, zonder de mobiliteit van LED te verliezen.

Benieuwd naar deze dedo set? Reserveer ze nu!


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!