Klantreview: Samyang XEEN 135mm T2.2 vs. Canon CN-E 135mm T2.2

08-02-2017 Von Robbert Alblas Reviews

Als de beeldkwaliteit subliem moet zijn is de keuze voor Cine lenzen snel gemaakt. Door de grote slag van de scherpstelring, het handmatig (traploos) instelbaar diafragma en de geweldige beeldkwaliteit en scherpte zijn Cine lenzen een fijner alternatief dan bijvoorbeeld fotolenzen. Maar hoeveel verschil zit er tussen de verschillende fabrikanten? Robbert Alblas ging een dag op pad met de Canon CN-e 135mm T2.2 en de Samyang XEEN 135mm T2.2 om dat uit te zoeken.

Wat specificaties betreft zijn dit bijna identieke lenzen maar met een heel ander prijskaartje. Het leek mij daarom interessant deze lenzen in dezelfde omstandigheden met elkaar te vergelijken.Er is op het gebied van gewicht, formaat en bouwkwaliteit heel weinig verschil. Beide lenzen wegen ongeveer 1.4kg. 

Voordelen van de CanonHoewel het diafragma bij beide lenzen mechanisch op de lens wordt ingesteld geeft de Canon in tegenstelling tot de Xeen toch informatie door over het diafragma naar de camera. Hierdoor kun je (ook op afstand) informatie over het diafragma hebben op je monitor. Verder valt op dat de schermstelring van de Canon bijna 360 graden kan draaien wat heel precieze scherpstelling mogelijk maakt. Bij de Xeen is het iets meer dan 180 graden. Hoewel de scherpstelring bij beide lenzen onwerkelijk vloeiend loopt voelt de Canon nog iets soepeler aan.

Voordelen van de XeenWat mij het meest opviel is dat Xeen een iets scherper beeld oplevert maar vooral een stuk minder chromatische aberratie. Dat viel me in verschillende testfoto’s op en is te zien in kleine uitsnede’s van de voorbeeldfoto’s. Als je voorwerpen dichterbij wilt vastleggen is het heel fijn dat de Xeen bijna 20 cm dichterbij nog kan scherpstellen.  

Ten opzichte van een Canon L lensMet name in de wereld van fotografie staan de L lenzen van Canon terecht bekent als heel fijn glas. Des te meer wordt de scherpte van de cinema lenzen benadrukt bij een een vergelijking met de 135mm 2.0 L lens van Canon waarin duidelijk wordt dat de cinema lenzen nog een stuk meer detail laten zien.

Andere verschillenDe kleuren die de Xeen doorlaat zijn iets warmer/geler terwijl de Canon een iets kouder en meer rood/magenta beeld geeft. Hoewel het beide 135mm lenzen zijn is de beeldhoek van de Xeen iets groter.

ConclusieDe Samyang XEEN 135mm T2.2 is een heel een indrukwekkend stuk glas. Zeker als je bedenkt dat de Canon CN-E 135mm T2.2 twee keer zo duur is in aanschaf als de XEEN. Met name het extra beetje scherpte en het minder last hebben van chromatische aberratie vond ik verrassend. Door de soepele focus, gecombineerd met scherpte en beeldkwaliteit is de XEEN een hele fijne lens voor filmwerk.

Benieuwd wat jij van deze lenzen vindt? Zowel de Samyang XEEN 135mm T2.2 en Canon CN-E 135mm T2.2 huur je via de website. Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur en er een review over schrijven? Geef je dan op voor de Budgetcam reviewpoule!


Geschichten wie diese:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Mehr lesen
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Von Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Mehr lesen
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Von Budgetcam

Unser Newsletter

Bleib auf dem Laufenden über die neuesten Nachrichten