Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Samyang XEEN 135mm T2.2 vs. Canon CN-E 135mm T2.2

08-02-2017 By Robbert Alblas Reviews

Als de beeldkwaliteit subliem moet zijn is de keuze voor Cine lenzen snel gemaakt. Door de grote slag van de scherpstelring, het handmatig (traploos) instelbaar diafragma en de geweldige beeldkwaliteit en scherpte zijn Cine lenzen een fijner alternatief dan bijvoorbeeld fotolenzen. Maar hoeveel verschil zit er tussen de verschillende fabrikanten? Robbert Alblas ging een dag op pad met de Canon CN-e 135mm T2.2 en de Samyang XEEN 135mm T2.2 om dat uit te zoeken.

Wat specificaties betreft zijn dit bijna identieke lenzen maar met een heel ander prijskaartje. Het leek mij daarom interessant deze lenzen in dezelfde omstandigheden met elkaar te vergelijken.Er is op het gebied van gewicht, formaat en bouwkwaliteit heel weinig verschil. Beide lenzen wegen ongeveer 1.4kg. 

Voordelen van de CanonHoewel het diafragma bij beide lenzen mechanisch op de lens wordt ingesteld geeft de Canon in tegenstelling tot de Xeen toch informatie door over het diafragma naar de camera. Hierdoor kun je (ook op afstand) informatie over het diafragma hebben op je monitor. Verder valt op dat de schermstelring van de Canon bijna 360 graden kan draaien wat heel precieze scherpstelling mogelijk maakt. Bij de Xeen is het iets meer dan 180 graden. Hoewel de scherpstelring bij beide lenzen onwerkelijk vloeiend loopt voelt de Canon nog iets soepeler aan.

Voordelen van de XeenWat mij het meest opviel is dat Xeen een iets scherper beeld oplevert maar vooral een stuk minder chromatische aberratie. Dat viel me in verschillende testfoto’s op en is te zien in kleine uitsnede’s van de voorbeeldfoto’s. Als je voorwerpen dichterbij wilt vastleggen is het heel fijn dat de Xeen bijna 20 cm dichterbij nog kan scherpstellen.  

Ten opzichte van een Canon L lensMet name in de wereld van fotografie staan de L lenzen van Canon terecht bekent als heel fijn glas. Des te meer wordt de scherpte van de cinema lenzen benadrukt bij een een vergelijking met de 135mm 2.0 L lens van Canon waarin duidelijk wordt dat de cinema lenzen nog een stuk meer detail laten zien.

Andere verschillenDe kleuren die de Xeen doorlaat zijn iets warmer/geler terwijl de Canon een iets kouder en meer rood/magenta beeld geeft. Hoewel het beide 135mm lenzen zijn is de beeldhoek van de Xeen iets groter.

ConclusieDe Samyang XEEN 135mm T2.2 is een heel een indrukwekkend stuk glas. Zeker als je bedenkt dat de Canon CN-E 135mm T2.2 twee keer zo duur is in aanschaf als de XEEN. Met name het extra beetje scherpte en het minder last hebben van chromatische aberratie vond ik verrassend. Door de soepele focus, gecombineerd met scherpte en beeldkwaliteit is de XEEN een hele fijne lens voor filmwerk.

Benieuwd wat jij van deze lenzen vindt? Zowel de Samyang XEEN 135mm T2.2 en Canon CN-E 135mm T2.2 huur je via de website. Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur en er een review over schrijven? Geef je dan op voor de Budgetcam reviewpoule!


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed