Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.
Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.
Test de Panasonic G9 kosteloos hier!

Uitgelicht: Digiknol Productions

02 februari 2021 Door Tom Knol Overig

Zo vader zo zoon
Digiknol.eu was in eerste instantie een website die jaren geleden door mijn vader, Maarten, is opgezet om foto’s van mijn waterpolowedstrijden te publiceren. Doordat ik op een bepaald moment doorging op een hoger niveau kon Maarten ook de hogere klassen waterpolo vast leggen, en op een gegeven moment zelfs grote internationale toernooien als de World League. Maarten fotografeerde al sinds zijn jeugd graag tijdens zijn vakanties, maar is dus pas de laatste jaren in de sportfotografie gerold. 

Maarten Knol
Maarten Knol
Shot by Maarten Knol
Shot by Maarten Knol

Tegelijkertijd begon ik in 2018 steeds vaker de oude Canon Eos 60D van mijn vader mee te nemen op reis en de foto’s te posten op Instagram. De basis van het fotograferen leerde ik van mijn vader, en het editen van de filmpjes van Peter McKinnon. Door de positieve reacties van vrienden en kennissen ben ik hiermee doorgegaan en mocht ik in juni 2020 zelfs voor een cateringbedrijf mijn eerste betaalde werk doen.

Toen Maarten en ik richting het einde van 2020 langzaamaan steeds vaker opdrachten ontvingen besloten we om ons in te schrijven bij de KVK, onder de naam: Digiknol Productions. Fotografie is voor ons een intensieve hobby die we met Digiknol Productions kunnen financieren. Zo heeft Maarten “gewoon” een vaste fulltime baan, en ben ik bezig met de vijfde klas van het vwo.

Shot by Tom Knol
Shot by Tom Knol

Maarten en ik delen vaak onze gear met elkaar, hoewel we over het algemeen onze eigen body gebruiken. Voor Maarten is dat de Canon Eos R6. Tijdens het fotograferen van sportevenementen gebruikt hij bijna uitsluitend de Canon EF 70-200 2.8 III, wat een ongelooflijk scherpe, snelle en degelijke lens is, zeker in combinatie met de R6. Uit ervaring is gebleken dat de Canon 70-200 een aanzienlijk stuk beter is dan de Tamron versie die een minder goed focus-systeem heeft. Mijn meest gebruikte lens is de Canon EF 35mm 1.4, die ik in combinatie met de Canon Eos R gebruik. Een prime lens zorgt er bij mij voor dat ik creatievere composities bedenk doordat ik zelf daadwerkelijk moet bewegen om het juiste shot te vinden in plaats van dat ik alleen m’n hand een stuk hoef te draaien. Daarnaast zorgt het grote diafragma voor een mooie, kleine scherptediepte.

Gevraagd naar een tip voor beginnende fotografen, zeg ik: zorg dat je plezier beleeft aan je hobby. Luister naar het advies van beroemde fotografen, maar wees niet bang om je eigen keuzes te maken. Ga na wat je de goede en minder goede aspecten van je opnamen vindt, en probeer op die manier jezelf gericht te verbeteren als fotograaf. Op YouTube zijn wat dat betreft ruim voldoende uitleg filmpjes te vinden over allerlei onderwerpen, van compositie tot nabewerking!

Shot by Tom Knol
Shot by Tom Knol

Verhalen zoals deze: