Klantreview: Canon C200

07-09-2017 Door Eric van Vuuren Reviews

De eerste Canon camera die intern 4K RAW kan opnemen, 120 fps slowmotion kan schieten (zonder crop!) en qua specs precies tussen de C100 MK II en C300 MK II valt. Hoe bevalt deze nieuwe camera in de praktijk? Eric van Vuuren zocht het uit.

Zowel de C100 Mark II als de C300 Mark II zijn mij erg bekend. Ik heb een jaar lang de C100 Mark II gebruikt tijdens een project waarin ik fotografen volgde tijdens hun dagelijkse werkzaamheden. De C300 Mark II kwam in beeld op het moment dat ik meer nodig had tijdens grotere producties. Groter dynamisch bereik, 4K, 10 bit etc. Qua formaat, prijs en mogelijkheden zit er een gigantisch verschil tussen deze 2 camera’s en daarom heeft Canon nu de Canon C200 op de markt gebracht.

Gebruiksvriendelijkheid

Iedereen die ooit een Canon camera heeft opgepakt weet hoe makkelijk alles te vinden is. Dit is bij de C200 niet anders. De camera heeft qua formaat en gewicht veel overeenkomsten met de C100 Mark II maar heeft nu een volledig nieuwe 4” LCD scherm die je (zonder schroeven of sleutels) onder elke hoek kan verstellen. Ook het menu structuur heeft een upgrade gekregen, in de positieve zin, heldere graphics en elke functie is makkelijk te vinden. Wat alleen niet heel slim is, is dat de format functie precies boven je opname modus staat… vragen om problemen… De 4” LCD is nu ook voorzien van touchscreen (zoals bijv de 1dX Mark II) waardoor je kan aangeven waar je focus moet komen te liggen of eventueel tracken. De 2 XLR-inputs die normaal gesproken bij de C300 Mark II op de LCD zaten zijn nu verplaatst naar de body, mocht je de camera dus helemaal strippen heb je alsnog 2x een XLR aansluiting tot je beschikking.

Sensor & Autofocus

De camera beschikt over dezelfde Super 35mm CMOS sensor die je ook in de C100 en C300 aantreft. Persoonlijk ben ik altijd erg te spreken over het type beeld wat hieruit komt. Vooral de colour sience (huidstinten etc) blijft Canon marktleider in. Ook wat betreft autofocus is het een bekend verhaal, onderwerpen die variëren in snelheid, personen die in/uit beeld lopen, tracken, de autofocus op Canon camera’s blijft betrouwbaar en gaat niet hinderlijk zoeken naar iets anders.

Resolutie

Hetgeen waar iedereen het meeste verbaasd over is, is ongetwijfeld de interne 4K RAW resolutie. Je kan met deze camera in 4096x2160 in 12bit (1GBps) tot max 30p opnemen en 10bit tot max 60p. Canon noemt het zelf RAW Light, alleen heel “Light” is het niet. Met een 64GB CFast kaartje ben je na 8 minuten klaar voor de volgende. De kwaliteit daarentegen is geweldig, maarliefst 15 stops dynamisch bereik gecombineerd met de kleuren van Canon en de mogelijkheid om achteraf veel meer te spelen in de post-productie dan niet-RAW. Nadeeltje is nog wel dat de RAW bestanden (.CRM) nog niet herkend worden door Adobe Premiere CC of Final Cut Pro. Hierdoor moet je eerst alles inladen en converteren via Canon’s eigen software voordat je kan monteren.

Mocht je niet in 4K RAW willen draaien dan kan je kiezen voor UHD (3840x2160 – 150MBps) of Full HD (1920x1080P – 35 MBps). Beide zijn 8bit, voorlopig ziet het er ook niet naar uit dat er een 10bit update aankomt. Je hebt nu wel 2 SD slots waarop je dit kan weg schrijven

Slowmotion

Eindelijk 120fps slowmotion zonder crop op de sensor. Waar je bij de C300 Mark II een crop van ongeveer 1.7 kreeg (weliswaar zonder kwaliteitsverlies) heb je bij de C200 het volledig bereik van de sensor tot je beschikking. Audio wordt hierdoor standaard niet opgenomen maar de beelden zien er heerlijk vloeiend uit.

Oordeel

Ik heb de camera 2 dagen intensief tijdens een klus gebruikt en ben er heel erg over te spreken. Het feit dat de camera iets compacter is dan de C300 Mark II zorgt ervoor dat je er gemakkelijk een hele dag mee kan draaien in rug&gun situaties. De accu’s zijn hetzelfde als de C300 Mark II en gaan ongeveer een halve dag mee tijdens intensief gebruik. Alhoewel je in 1080P slechts in 8bit kan opnemen blijf ik verbaasd over hoe goed deze bestanden bij Canon nog zijn. Je kan enorm veel tweaken in de post-productie voordat je footage uit elkaar valt. Het is nog even wachten op de Adobe update voordat je de 4K RAW bestanden gemakkelijk in je workflow kan toepassen, zodra die er is wordt dit duidelijk mijn nieuwe werkpaard!

Wil jij ook een keer filmen met de Canon C200? Reserveer hem direct!Lijkt het je leuk om ook de nieuwste apparatuur te testen en reviewen? Schrijf je in voor onze reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!