Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.
Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.

Over Budgetcam

Test de Canon C70 kosteloos, als je deze koopt. Lease de C70 vervolgens voor 0% rente.

Klantreview | Canon EOS R6

24 december 2020 Door Ibrahim Lucas Reviews

Ibrahim Lucas is voor Budgetcam op pad geweest om de Canon EOS R6 te testen. 

Canon EOS R6
Dit jaar heeft Canon twee systeemcamera’s uitgebracht, namelijk de Canon EOS R5 en R6. Maar tot nu toe heeft de R5 de meeste aandacht gekregen, vooral omdat de marketing van Canon gebaseerd was op het feit dat de R5 de eerste systeemcamera is die 8K video kan schieten. Maar hoe zit het met de R6? Is het een betere camera dan zijn voorganger, de EOS R? Ik mocht van Budgetcam de R6 testen om antwoord te geven op deze vraag.

Wat ben je gaan doen?
Ik ben de eerste dag van de lockdown op pad gegaan om de “stilte” op straat te fotograferen. De combinatie van de R6 met de RF 70-200 F/2.8L IS USM was perfect hiervoor. Ik kon prima alles op afstand fotograferen. De camera en lens werken heel goed met elkaar. Zo is de autofocus snel en accuraat, wat belangrijk is voor straatfotografie. Wat ik geweldig vind aan de R6 is de joystick, want daarmee kun je makkelijker je scherpstelpunt kiezen. Verder heeft de R6 drie dials, terwijl de R er maar twee heeft. Met deze dials kunnen de sluitertijd, diafragma en ISO snel aangepast worden. Op de R kun je de ISO-waarde via de control ring (op de lens) of de multi-function bar veranderen, maar bij mij ging dit vaak mis doordat ik aan de verkeerde ring draaide bij het inzoomen of per ongeluk met mijn duim de bar aanraakte. Dus ik ben blij dat Canon deze aanpassingen aan de body van de R6 heeft gemaakt.

Handling en Hardware
De R6 ligt op zich goed in de hand. Ik vind de grip net iets te diep voor mij, maar voor iemand met langere vingers is dit zeker geen issue. Verder heeft de camera twee SD kaart slots. Voor mij is deze eigenschap niet zo belangrijk, want ik heb nooit problemen met SD-kaarten gehad (afkloppen). Maar ik kan verschillende situaties bedenken waar dit goed van pas kan komen, dus deze upgrade is zeker mooi meegenomen. Tenslotte de meest belangrijke upgrade die de R6 heeft gehad, interne beeldstabilisatie. Hier kom ik zo nog op terug!

Image Quality
Hoe zit het met de kwaliteit van de foto’s? De R6 heeft dezelfde processor en CMOS full-frame sensor als de 1Dx Mark III. Deze sensor levert mooie RAW-bestanden met de mooie kleuren die ik van Canon gewend ben. De full frame sensor zorgt voor fraaie scherptediepte in je beelden. Ik kan eerlijk gezegd niks verkeerds zeggen over de kwaliteit van de foto’s.

De R6 heeft 20.1 megapixels, terwijl de R 30.4 megapixels heeft. Dit hoeft niet per se een minpunt te zijn. De sensors van beide camera’s zijn even groot, dus dat betekent dat de oppervlakte van elke pixel van de R6 groter is dan die van de R. De afmeting van de pixels van de R6 en R zijn respectievelijk 6.56µm en 5.36µm. Grotere pixels betekent dat elke pixel meer licht kan opvangen. Dit wil zeggen dat de R6 lichtsterker is dan de R.

IBIS
De voornaamste reden waarom ik de R6 wilde testen is om te kijken of de IBIS inderdaad zo goed is als Canon zegt dat het is. Ik schiet soms ’s avonds en ik wil niet altijd met een statief sjouwen. Ik heb met de RF 70-200 foto’s gemaakt van het Eusebiuskerk in Arnhem. Eerst heb ik op 70mm een foto genomen met sluitertijd 1/200 sec, diafragma 2.8 en ISO-waarde 51200. Daarna ging ik steeds met de sluitertijd één stop langzamer en ISO-waarde één stop lager fotograferen. Ik hield mijn ellebogen tegen mijn lichaam en hield mijn adem in voordat ik een foto nam om zo min mogelijk te bewegen. Ik kon met een sluitertijd van 1/13 sec nog steeds een redelijke scherpe foto zonder ruis maken. Ik heb dezelfde test gedaan op 200mm en kreeg dezelfde resultaten. Volgens de vuistregel zou voor een scherpe foto mijn sluitertijd op 200mm 1/200 sec moeten zijn om uit de hand een scherpe foto te kunnen maken. Heb ik al gezegd dat de camera en de lens samen 1750 gram wegen? Het was dus een hele uitdaging om stil te blijven staan. Ik ben gewoon verbluft dat ik met de R6 nog steeds een scherpe foto kan nemen met een sluitertijd die 4 stops trager is dan 1/200sec!

Conclusie
Als de prestatie van de tweede generatie van Canon systeemcamera's zo goed zijn, dan denk ik dat Sony nu wel een noodplan moet gaan bedenken. Ik raad de Canon EOS R6 zeker aan! Vooral als je een lichtsterke camera nodig hebt met verbazend goede IBIS.

Ibrahim Lucas shot by: Quincy Lopez
Ibrahim Lucas shot by: Quincy Lopez

Verhalen zoals deze: