Klantreview: Canon Speedlite 600EX II-RT & Canon ST-E3-RT Speedlite Transmitter

03-07-2017 Door Oscar Vinck Reviews

De beste tip die ik je kan geven als het om flitsen gaat: haal de flitser van je camera af. En daar is de combinatie van Canon Speedlite 600EX II-RT en de ST-E3-RT Speedlite Transmitter natuurlijk uitermate voor geschikt. Een handzamere flitscombinatie als dit vind je dan ook niet bij Budgetcam. Tijd om de Speedlite en transmitter eens onder de loep te nemen.

  1. Krachtige flitser met richtgetal 60
  2. Draadloos bedienbaar via 2.4 GHz RF-verbinding tot op 30 meter
  3. Compatible met Canon E-TTL / E-TTL II
  4. Zoom range: 20-200mm (14mm met panel)
  5. Links- en rechtsom 180° draaibaar
  6. Tilt is van -7° tot +90°
  7. High-Speed sync & eerste of tweede gordijn synchronisatie
  8. De transmitter kan tot 15 flitsers aansturen
  9. 4 AA-batterijen voor de Speedlite en 2 stuks voor de transmitter krijg je er van Budgetcam bij

Sinds dat ik vorig jaar ben overgestapt op een draagbaar flitssysteem van Elinchrom liggen mijn Speedlites in de kast. Dit systeem biedt me meer vermogen dan de Speedlites deden en geeft me meer flexibiliteit omdat de flitskoppen draadloos zijn te bedienen. Niet via infrarood maar via een RF-radioverbinding. Het grote nadeel van het systeem is echter het gewicht. En daar komt de nieuwe Speedlite van Canon om de hoek kijken. Het is dan ook niet voor niets dat ik steeds meer fotografen zie die teruggrijpen op hun Speedlites. Maar voor de duidelijkheid, niet óp hun camera’s.

Licht bij de hand

De transmitter geeft je optimale bewegingsvrijheid. Instellingen op de flitser kun je aanpassen via de transmitter en E-TTL blijft werken terwijl je flitser niet bovenop je camera zit. Zelf gebruik ik nauwelijks E-TTL omdat het de creativiteit toch wel wat belemmert. Maar voor een snelle shot waarbij je niet na wilt denken is E-TTL toch wel erg handig. Maar de Speedlite en transmitter bieden voldoende instellingsmogelijkheden zelf aan de slag te kunnen. Daarbij valt overigens meteen op dat het menu en de bediening compleet anders zijn dan de Speedlites (430EX en 580EXII) die ik gewend was. Een hele verbetering naar mijn mening.

Canon camera’s vanaf 2011 hebben een handige functie in het menu om via de wireless transmitter de flitsinstellingen te bedienen. Heb je een oudere camera, geen nood, via het scherm op de ST-E3-RT kun je eenvoudig ook alle functies bedienen. Let wel even op dat de ST-E3-RT alleen de Speedlite 600EX en 600EX II kan aansturen vanwege de RF-verbinding. Daarentegen kan de 600EX II zelf wel oudere flitsers aansturen via infrarood (IR). De verschillende flitsers moeten elkaar dan wel kunnen ‘zien’.

Creatief omgaan met flitslicht is eenvoudig

Een groot voordeel vind ik de High-Speed synchronisatie van de 600EX II, flitsen met hogere sluitertijden dan 1/200 is dan geen enkel probleem. Ook de ST-E3-RT heeft daar geen moeite mee. Helaas had ik niet de tijd om er mee de motorcrossbaan op te gaan, maar gelukkig deden anderen dat wel.

Ik ben meteen aan de slag gegaan om de flitser te monteren op een lampstatief. Daarvoor krijg je er een houdertje bij. Gecombineerd met een lichtvormer, zoals bijvoorbeeld een eenvoudige paraplu, krijg je geweldige resultaten. Overigens krijg je een omnibounce kapje er al bij in de tas.

F2.8 – 1/200 – ISO 100 – 70mm – Model: Bram van den Berg

Het draadloos bedienen van de flitser geeft enorm veel flexibiliteit. Hierboven is de flitser op vol vermogen ingezet als invuller bij zonlicht rond het middaguur. Bij de foto hieronder is de flitser ingezet op ½ vermogen. Nog steeds bij zonlicht overigens, er zit 8 minuten tussen het maken van de twee foto’s.

F8 – 1/200 – ISO 100 – 50mm – Model: Bram van den Berg

Vergeet de Speedlites niet

De combinatie van Canon Speedlite 600EX II-RT & Canon ST-E3-RT Speedlite transmitter werkt voor mij uitstekend. De Speedlite is verrassend krachtig en heeft een korte herlaadsnelheid. De transmitter zorgt voor optimale flexibiliteit. Ik ga zeker weer vaker met deze Speedlites aan de slag.

Benieuwd hoe de Speedlite 600EX II en de ST-E3-RT transmitter bevallen bij je eigen fotoshoot? Plaats dan nu een reservering op de Budgetcam website.Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan nu in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!