Klantreview: Sigma T2 Cine High Speed Zoom 50-100/18-35 (E-Mount)

31-08-2017 Door Marcus Hersbach Reviews

Wij zijn twee dagen in de weer geweest met de nieuwe Cine High Speed Zoomlenzen van Sigma, de 50-100mm en 18-35mm, en dan voornamelijk op het strand. Aangezien we er best wel even op gewacht hebben waren wij toch wel nieuwsgierig geworden. We hebben ervoor gekozen de lens in E-mount te reviewen  om eventuele invloed van een adapter uit te sluiten van onze bevindingen, aangezien wij voor de review gebruik maakten van de Sony FS7.

Bij het voor het eerst aanzetten van de camera valt direct op de lenzen heel scherp zijn en alle pluspunten hebben als de (niet cine) Art lenzen. Net als de Sigma Art serie (waar deze lenzen op gebaseerd zijn) is de scherpte ongekend, en levert het bijna direct een poëtisch plaatje op. Bij het in de hand houden viel ons al op dat de bouw-kwaliteit niet onder doet voor het werk wat Carl Zeiss levert met hun CP.2’s, en Canon met hun CN-E Primes. De ringen draaien geruisloos en soepel en met voldoende weerstand. Uiteraard zijn alle ringen lekker lang uitgevoerd, en in het geval van de zoom-ring betekent dat je zelfs zonder servo’s en met een beetje fijngevoeligheid een goede zoom kan maken. Een van de feature’s wat deze lens waardig maakt aan zijn “cine” label is dat alle markering dubbel zijn uitgevoerd zodat zowel de focus-puller, die zich vaak aan de andere kant van de camera bevindt natuurlijk, ook goed zijn werk kan doen.  

Wat ons vooral heel erg opviel aan deze lenzen is dat ze bijna geen lens-flare toestaan. Ook bij shots die we keihard tegen de zon in hebben geschoten is er bijna geen flare op te merken. Dit is natuurlijk afhankelijk van je shoot en je stijl of dit een minpunt of een pluspunt is, maar het is zeker iets waar je rekening mee moet houden als je besluit deze lenzen te huren.

Toch zijn er wel een paar minpunten. Allereerst de meest lullige van allemaal:

Op de zijkant van deze lens staat alles in het wit gedrukt en dat is prachtig. Sommige teksten zijn zelfs uitgevoerd in Glow-in-the-dark. Behalve de cijfers die de focus-aftand aangeven, dus het is voor een focus puller niet heel handig.

De Focus breathing op de 50-100 is helaas best wel aanwezig. Op het moment dat je dichtbij de hard stop zit krijg je het laatste stukje nog even een keiharde focus-breath mee. De 18-35 daarentegen heeft daar namelijk veel minder last van.

Dan het gewicht. Ze zijn allebei toch wel aan de zware kant, en dan met name de 50-100. Zoals eerder gezegd hebben wij de ge-reviewd op een FS7, en eigenlijk wil je de 50-100 niet gebruiken zonder een lens support erbij. Zeker met de E-mount versie is het moment wat op de lens mount staat toch, voor ons gevoel, aan de grote kant.  

Samenvattend fantastische lenzen om mee te werken, ze doen in kwaliteit zeker niet af aan de andere cine lenzen.

Pluspunten:

  1. Fantastische look
  2. Goede bouw-kwaliteit
  3. fijne focus, zoom en iris ringen.
  4. zonder servo een zoom kunnen maken
  5. dubbel uitgevoerde markeringen
  6. Bijna geen lens-flare

Minpunten:

  1. Hoog gewicht
  2. Glow-in-the-dark niet op markeringen doorgevoerd en daardoor onbruikbaar
  3. Ernstige “focus-breathing” op de 50-100
  4. Lens dop valt er continu vanaf
  5. Bijna geen lens-flare (als je dit een minpunt vind)

Benieuwd hoe de Cine High Speed lenzen bevallen? Reserveer ze dan direct via de Budgetcam website. Ook een keer de nieuwste apparatuur testen voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!