Review: Canon EF 16-35mm F4 IS L USM

14-07-2016 Door Richard van ‘t Hof Reviews

De Canon EF 16-35mm F4 IS L USM is de nieuwe wide angle zoom lens van Canon. Waarom is deze nieuw en wat is er beter of anders dan bij de 2.8 versie? Richard ging naar Ibiza en deed ter plekke onderzoek. Als camera gebruikte hij de Canon EOS 1d Mark IV.

“Na alle drukte van afgelopen tijd eindelijk even een weekje vakantie. Even wat mooie plaatjes schieten van het prachtige Ibiza. Dit eiland kent iedereen natuurlijk als party eiland, maar daarnaast is het ook een heel mooi eiland met een hele leuke hoofdstad (Eivissa). Een ideale locatie om de nieuwe 16-35 eens even goed te testen.

Zoals gezegd had ik de 1d4 bij me, deze camera heeft een APS-H sensor, wat wil zeggen dat hij een cropfactor heeft van 1,3. Daarmee zit deze body net tussen de nieuwe full frame Canon EOS 1DX Mark II en de crop sensor (1,6x) Canon EOS 7D II in.

Dan nu over de lens! Canon zelf zegt het volgende: “Dit hoogwaardige ultragroothoekzoomobjectief met vast diafragma combineert uitstekende optische prestaties met flexibiliteit en levert heldere, scherpe, uitgestrekte beelden met zeer weinig vervorming, waardoor het ideaal is voor fotograferen van landschappen, architectuur, fotojournalistiek, reizen en algemeen gebruik.” En eigenlijk is deze ene zin een perfecte samenvatting van de lens!

Maar om dieper in te gaan op hoe ik de lens heb ervaren, begin ik bij het uiterlijk. De lens heeft fijne afmetingen (de zonnekap is ook een stuk kleiner dan die van de 2.8 versie) en voelt super fijn aan. Ligt goed in de hand en voelt erg compact.

En dan optisch. De scherpte van deze lens is top! Daar waar de 2.8 versie zeker aan de randen dat niet is, deze 4.0 heeft dat helemaal onder controle. Andere sterke punt van deze lens is dat ie weinig vervorming heeft langs de randen van de foto’s. Dat is mooi te zien als je een panorama schiet bestaande uit meerdere foto’s. Bovenstaande foto bestaat uit 6 losse foto’s en zijn gewoon automatisch gestiched in Lightroom CC. Ook de vervorming van rechte lijnen bij het fotograferen van gebouwen of steegjes zoals in de foto’s hieronder is bizar. De vervormingscorrectie is uitgeschakeld in Lightroom bij deze foto’s.

De image stabilizer in deze lens is ook heel fijn. Als je ergens ‘s avonds in een stad een foto wilt maken kan je op 16mm zelfs tot 0,5 sec (als je zelf al een redelijk steady hand hebt) en op 35mm lukt 1/6 sec meestal ook. Hier een foto van een pleintje in Ibiza stad.

Conclusie

Ik vind deze 16-35 een hele fijne lens. Ik heb bijna de hele week geen andere gebruikt. Het bereik is fijn in een stad zoals Eivissa. Zelfs in kleine ruimte kun je een compleet plaatje maken, zonder dat je heel veel vervorming krijgt. De stabilizer zorgt ervoor dat je ook bij minder licht nog scherpe foto’s kunt maken. En de scherpte maakt het helemaal af.

Online en in gesprekken met sommige fotografen lees en hoor je reacties alsof die ene stop minder diafragma een onoverkomelijk gemis is. Ik ben het daar totaal niet mee eens. De scherpte van de lens en de minimale vervorming zijn veel belangrijker. Je gebruikt de lens bijna niet op 2.8.

Zelfs in mijn eventfotografie klussen is dit tegenwoordig mijn standaard lens. Als je groepjes fotografeert, zijn op 2.8 nooit alle mensen op de foto scherp. Dus fotografeer je op 4.0 (of soms zelfs op 5.0) om iedereen scherp te hebben.

En dan is het allermooiste dat deze lens vergeleken met de Canon 16-35 mm 2.8 USM II 8 euro voordeliger te huren is!

Wil je deze lens zelf ervaren, huur hem dan nu bij Budgetcam: Canon 16-35mm F/4L IS USM


Verhalen zoals deze:

Reviews
Klant review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Lees meer
Reviews
AUTHENTIEK MADEIRA GEVANGEN MET DEZE TWEE LENZENDe aankoop van lenzen en ander fotomateriaal kan al snel hoog oplopen. Met een deftige setup zit je al snel boven de 5.000 EUR. Huren van materiaal kan dus een oplossing...
18-03-2024
Door Stefan Desaeyere
Content creators en vloggers opgelet! | Sony ZV-E1 Review
Lees meer
Reviews
(Ga voor de actievoorwaarden van de Sony ZV-E1 naar de onderkant van dit artikel)De ultieme (vlog)camera voor content creators is hier! De Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in een stijlvolle zwarte uitvoering is ontworpen als een...
28-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!