Bestel op tijd, zodat we je de beste service kunnen bieden in verband met de grote vraag naar onze apparatuur.

Lenskeuze: Ontdek hoe je de juiste kiest!

28-03-2024 Door Budgetcam Tips & Tricks

Het kiezen van de juiste lens is essentieel voor het succes van je project. Of je nu een filmmaker, fotograaf of een creatieve ziel bent, het kiezen van de juiste lens kan een wereld van verschil maken. In deze blog bespreken we de verschillende soorten lenzen en hun toepassingen, zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.

Algemene Lenzen

Prime Lenzen

Prime lenzen, ook bekend als vaste brandpuntsafstand lenzen, staan bekend om hun scherpte en lichtsterkte. Ze hebben een enkele vaste brandpuntsafstand, wat betekent dat je niet kunt zoomen. Beweging is dus nodig om je compositie te veranderen. Ze zijn ideaal voor situaties waar maximale beeldkwaliteit vereist is en ook zijn ze vaak lichter en compacter dan zoomlenzen. Ze worden veel gebruikt voor interviews, portretten en situaties met weinig licht. 

De meest gehuurde prime lenzen zijn de 24mm, 50mm en 85mm prime lenzen.

Bekijk hier het volledige assortiment van prime lenzen. 

Zoom Lenzen

Zoomlenzen bieden een variabele brandpuntsafstand, wat ze veelzijdig maakt voor verschillende opname situaties. Ze zijn handig wanneer je snel moet wisselen tussen verschillende composities zonder van lens te veranderen. Dit maakt ze geschikt voor dynamische film omgevingen zoals documentaires of live-evenementen.

De meest gebruikte zoom lenzen zijn over het algemeen de 16-35, de 24-70 en de 70-200 lens. Deze lenzen bieden wij in verschillende mounts voor onder andere Sony, Canon en Nikon

Bekijk hier het volledige assortiment van zoomlenzen.

Cine Lenzen

Cine lenzen onderscheiden zich van standaard fotolenzen door hun precisie en consistentie, met kenmerken zoals soepele focus ringen, t-stops voor accurate lichtmeting, geen focus shift, vaste front diameters voor compatibiliteit met filmapparatuur, parfocale eigenschappen voor zoomlenzen, en duidelijke markeringen voor focus pullers. Deze eigenschappen zijn essentieel voor de professionele filmproductie.

Net als fotolenzen bieden wij Cine lenzen ook in beide prime en zoom varianten. Aantal vaak gehuurde Cine Zoom lenzen zijn de Sigma 18-35mm T2 Cine High-Speed Zoom en de ARRI Fujinon Alura 18-80mm en qua Cine Prime lenzen huren mensen vaak de DZOFILM Vespid Retro set of de Zeiss CP.3 set. 

Bekijk hier ons volledig assortiment Cine lenzen.

Speciale Lenzen

Macro Lenzen

Macro lenzen zijn ontworpen om kleine onderwerpen op ware grootte vast te leggen. Ze zijn perfect voor close-up shots van details, zoals de textuur van een object of de fijne nuances in een productshot. Ze kunnen ook gebruikt worden voor portretten met een zeer ondiepe scherptediepte.

Enkele vaak gehuurde macro lenzen uit ons assortiment zijn de Sony FE 90mm F/2.8G Macro OSS en de Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Bekijk hier ons volledig assortiment Macro lenzen.

Probe Lens

Probe lenzen zijn gespecialiseerde macro-lenzen die unieke perspectieven bieden, zoals het filmen vanuit kleine ruimtes of het vastleggen van details van zeer dichtbij. Ze zijn ideaal voor creatieve en artistieke shots waarbij je een ongewoon perspectief wilt bereiken.

Wij bieden een aantal varianten van de Probe lens met verschillende mounts. De twee varianten die wij bieden zijn de Laowa 24mm f/14 2X Macro Probe Lens en de Laowa Cine 24mm f/14 2X Peri Probe lens.

Fish Eye

Deze ultra groothoeklenzen vangen een extreem breed beeldveld, vaak tot 180 graden, en creëren een kenmerkende bolvormige vervorming. Ze zijn ideaal voor het vastleggen van actiesporten, unieke perspectieven op landschappen, en artistieke effecten in films en muziekvideo’s. Hun unieke vervorming kan een dynamische en abstracte visuele stijl toevoegen aan je project.

Bekijk hier ons volledig assortiment Fish-Eye lenzen.

Tilt-Shift Lens

Tilt-shift lenzen veranderen de oriëntatie en positie van het lens mechanisme ten opzichte van de beeldsensor. Ze worden vaak gebruikt voor architecturale opnames of om het ‘miniature effect’ te creëren, waarbij grote scènes eruitzien als kleine maquettes.

Bekijk hier ons volledig assortiment Tilt-Shift lenzen.

Anamorphic Lenzen

Anamorphic lenzen zijn speciaal ontworpen om een breder beeldveld vast te leggen dan standaard lenzen, door het beeld horizontaal te comprimeren. Dit resulteert in een brede beeldverhouding, vaak gebruikt in films voor een cinematografisch 'breedbeeld'-effect met kenmerkende lensflares en een ovale bokeh. Ze zijn ideaal voor filmmakers die een visueel opvallende stijl willen creëren.

Vaak gehuurde Anamorphic lenzen zijn Laowa Nanomorph 1.5X Anamorphic Silver S35 Set en de Sirui 35mm f/1.8 1.33x Anamorphic Lens.

Bekijk hier ons volledig assortiment anamorphic lenzen. 

Conclusie

Duik in de wereld van cinematografie met onze lenzen en ontdek hoe ze je verhalen tot leven kunnen brengen als nooit tevoren. Jouw visie, onze gear - samen creëren we meesterwerken. 

Bij Budgetcam helpen we je graag met professioneel advies en een breed assortiment aan lenzen om uit te kiezen. Boek vandaag nog je order of neem contact met ons op voor meer informatie om de perfecte lens voor jouw project te vinden.


Verhalen zoals deze:

Tips & Tricks
Waarom je deze camera accessoires niet mag missen!
Lees meer
Tips & Tricks
Als je een camera bij ons huurt, wil je natuurlijk de beste foto's en video's maken. Daarom bieden we je niet alleen de nieuwste en beste camera's te huur aan, maar ook een ruime keuze aan accessoires die je huurervaring nog beter maken....
02-04-2024
Door Budgetcam
The Rise of the podcast #1 | Babette Rijkhoff
Lees meer
Tips & Tricks
Het is niet eens zo lang geleden dat podcasts echt een ding zijn geworden, maar inmiddels zijn podcasts zoals The Joe Rogan Experience, Stuff You Should Know en Planet Money niet meer weg te denken. Ook in Nederland zijn podcasts erg...

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!