Door grote vraag is het extra belangrijk om tijdig te reserveren en teleurstelling te voorkomen!

The Rise of the podcast #2| Babette Rijkhoff

06-08-2021 Door Babette Rijkhoff Tips & Tricks

Een verhaal dat voor de eerste keer wordt verteld is altijd het beste verhaal

Je hebt heel veel zin om een podcast te maken. Je wil met je recorder op stap. Maar om het verhaal te vertellen heb je mensen nodig die je kunt interviewen. Beroepsmatig willen mensen vaak graag hun expertise delen, maar wil je een persoonlijk verhaal opnemen, dan is het zoeken naar interviewkandidaten soms wat lastiger. Drie tips!

1. Durf om hulp te vragen. Mensen helpen graag.

Het gebeurt me vaak genoeg dat ik een verhaalidee heb en ik vervolgens nog de personages moet gaan zoeken die het verhaal gaan vertellen. Zo zocht ik voor Luisterruit - de podcast van de NS - voor de aflevering ‘de wissel’ naar iemand met het Foreign Accent Syndroom. Wie het overkomt - vaak na een beroerte of een val - spreekt van de ene op de andere dag met een andere tongval. Via een Google vond ik een Belgische hoogleraar die haar proefschrift over dit onderwerp schreef en zij kon me in contact brengen met een dame uit Brabant.

2. Durf mensen te bellen met een vage vraag.

Ook wanneer ik niet precies weet wat ik zoek probeer ik hulp in te schakelen. Een tijd terug was ik gevraagd om audioverhalen te maken rond het thema rouw. Daarom belde ik met verschillende ondernemers uit de uitvaartbranche met de vraag of ze bijzondere verhalen kenden rondom dit thema. Zo hielp een kistenmaker mij aan een prachtig verhaal van een vrouw die een botje van haar vader in de vitrinekast in de huiskamer bewaarde. Ze had haar vader nooit gekend, omdat hij overleed toen ze nog in de buik zat. Heel haar leven probeerde ze in gesprekken met haar familie erachter te komen wat voor man het was, maar ze vond pas echt rust toen ze bij de verhuizing van zijn graf was en zijn overgebleven botten werden opgegraven. Voor het eerst kon ze hem vasthouden. Dit verhaal had ik nooit had gevonden door alleen maar internet af te speuren.

3. Yes, je hebt iemand gevonden die je kan interviewen, en nu?

Vraag nog niet naar alle details. Zorg dat iemand het verhaal nog niet in geuren en kleuren vertelt. Een verhaal dat voor de eerste keer wordt verteld is altijd het beste verhaal. Een tweede keer laat iemand vaak mooie details weg, omdat hij het verhaal al een keer aan je uit de doeken heeft gedaan. Hou het gesprek dus kort. Wanneer je voelt: dit kan een heel mooi verhaal worden, prik dan een datum om het verhaal op te nemen.

Volgende week vertel ik je meer over het inspreken van een goede voice-over. Kun je niet wachten? Ga dan naar Studio Bezemkast. In september starten de workshops interviewen en voice-overs. Wil je nu al aan de slag, volg dan zelfstandig de cursus Bezemkast Pro. Hierin leer ik je van A tot Z hoe je een verhalende podcast maakt én hoe je geld verdient met je creatieve werk.

Kader: Mijn naam is Babette Rijkhoff en ik ga jou leren hoe je een goede verhalende podcast maakt. Eerlijke, kwetsbare verhalen, want die zijn nodig. Ze laten je nieuwe werelden zien en nieuwe mensen ontmoeten. Ik maak al een aantal jaar verhalende podcasts, audioverhalen en audiodocumentaires voor VPRO, NTR, culturele instellingen en festivals zoals Oerol.

Babette Rijkhoff
Babette Rijkhoff

Verhalen zoals deze:

Tips & Tricks
Waarom je deze camera accessoires niet mag missen!
Lees meer
Tips & Tricks
Als je een camera bij ons huurt, wil je natuurlijk de beste foto's en video's maken. Daarom bieden we je niet alleen de nieuwste en beste camera's te huur aan, maar ook een ruime keuze aan accessoires die je huurervaring nog beter maken....
02-04-2024
Door Budgetcam Marketing
Lenskeuze: Ontdek hoe je de juiste kiest!
Lees meer
Tips & Tricks
Het kiezen van de juiste lens is essentieel voor het succes van je project. Of je nu een filmmaker, fotograaf of een creatieve ziel bent, het kiezen van de juiste lens kan een wereld van verschil maken. In deze blog bespreken we de...
28-03-2024
Door Budgetcam Marketing

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!