Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.
Kies een land om de prijzen en vestigingen voor jouw locatie te zien.

Ongezien Amsterdam

30 april 2020 Door Dimitri Valentijn Behind the scenes

Fotografie tijdens deze rare Corona-tijden: plekken waar je normaal gesproken niet zo snel heen gaat (om te fotograferen) en plekken die in normale omstandigheden bomvol dagjesmensen en toeristen staan, liggen er nu rustig en verlaten bij. Hoe kijken we later terug naar deze periode? Zullen we dan nog steeds in een anderhalve meter maatschappij leven?

Dat was voor mij een van de redenen om erop uit te trekken om Amsterdam vast te leggen voor later.

Leidsestraat, Amsterdam<br>
Leidsestraat, Amsterdam
Museumplein, Amsterdam<br>
Museumplein, Amsterdam

Het verlaten Museumplein en Leidseplein, de winkelstraatjes. Het voelde surreëel aan en bijna alsof ik er niet mocht zijn. De bloemenmarkt die normaal vol staat met bloemen en toeristen staat er verlaten en somber bij met ondergespoten graffiti rolluiken. Het Rembrandt plein met een enkele verdwaalde toerist en mensen die hun hond uitlaten.

Wanneer alles weer bij het oude is zal ik zeker nog even kijken naar de foto’s en filmpjes die in deze vreemde periode gemaakt zijn.

Passage Rijksmuseum, Amsterdam
Passage Rijksmuseum, Amsterdam
Rijksmuseum, Amsterdam<br>
Rijksmuseum, Amsterdam

De foto’s voor deze blog zijn geschoten met een Canon 5D Mark IV, Canon EF 16-35mm f 2.8L III USM en de 82mm ND Fader van Hoya.

De 5D Mark IV is echt mijn werkpaard. Ik gebruik hem voor bijna iedere klus. Snel en handzaam. Hij ligt goed in de hand en het Canon menu kan ik dromen. De accu’s gaan lang mee (met filmen is de accuduur natuurlijk korter) en het noise-level op hoge iso waarden is respectabel.

Museumbrug, Amsterdam<br>
Museumbrug, Amsterdam

De 16-35mm f/2.8L is een hele fijne lens. Zeker wanneer je zoals nu grote plekken wilt fotograferen. Denk er wel aan dat er veel vertekening zit aan de randen, waardoor je wanneer je dicht op je onderwerp zit veel vertekening krijgt. Voor portretten is hij dus minder geschikt, tenzij je het juist fijn vindt om mooie dynamische beelden te creëren. Dan kan het zeker een leuk effect hebben.

Reguliersbreestraat, Amsterdam<br>
Reguliersbreestraat, Amsterdam

De 82mm ND Fader van Hoya is heel erg aan te raden als je buiten gaat fotograferen. Je houdt dan altijd je sluitertijd en diafragma zelf in de hand. Op een zeer zonnige dag is niets zo vervelend als wanneer de lucht helemaal uitgebrand is in je foto. Daarnaast gebruik ik de fader vaak bij fotoshoots met langere sluitertijden.

Muntplein, Amsterdam<br>
Muntplein, Amsterdam

Met dit artikel hoop ik je een klein beetje inspiratie en inzicht in mijn werkproces te hebben gegeven en ik wens iedereen ondanks de moeilijke tijd waar we ons in bevinden, veel succes en fotografie plezier!


Meer werk zien van Dimitri? Volg hem op Instagram.

Verhalen zoals deze: