LET OP: Op zondag 19 en maandag 20 mei zijn wij gesloten i.v.m. Pinksteren. Boek tijdig je reservering in voor en na deze data.

De Ultieme Gids | Vlog camera’s

10-04-2024 Door Budgetcam Guides

Vloggen is een populaire manier om je leven, ideeën of ervaringen te delen met de wereld. Of je nu een professionele vlogger bent of net begint, de juiste camera kan een groot verschil maken. In deze gids bespreken we de ultieme gids voor de beste vlog camera's die je zou kunnen gebruiken. 

Een goede vlog camera is essentieel voor het creëren van boeiende en professioneel ogende vlogs. Camera’s die je kan gebruiken om te vloggen komen over het algemeen in 2 types. De eerste zijn camera’s die volledig kant en klaar zijn met ingebouwde lenzen. Dit zijn vaak zeer compacte camera’s. De tweede optie zijn camera’s met verwisselbare lenzen, deze camera’s zijn vaak groter en zwaarder maar bieden vaak ook meer geavanceerde functies. Voordat wij deze twee typen camera’s verder vergelijken, laten we eerst de belangrijkste eigenschappen van een vlogcamera in meer detail bespreken.

Beeldkwaliteit

Dit is cruciaal. Je wilt een camera die heldere, scherpe beelden vastlegt. De beeldkwaliteit wordt beïnvloed door verschillende factoren:

 • Sensor: Een grotere sensor in een camera leidt meestal tot een hogere beeldkwaliteit. Echter, dit voordeel gaat vaak gepaard met een toename in grootte en gewicht van de camera zelf, net als de bijbehorende lenzen, die ook groter uitvallen dan bij camera's met een kleinere sensor. Voor het vloggen is het dus een balans vinden tussen je gewenste beeldkwaliteit en hoeveel gewicht je wilt meenemen. 
 • Lens: Kies een camera met een kwalitatief hoogwaardige lens voor scherpere opnames. Ook een lens kiezen met een laag diafragma zorgt ervoor dat je meer licht op je sensor krijgt, wat zeer handig is voor het vloggen in omstandigheden met weinig licht. Het zorgt voor mooie lage scherptediepte wat je vlogs er een stuk meer cinematisch laten uitstralen.

Geluidskwaliteit

Goed geluid is net zo belangrijk als goed beeld. Overweeg het volgende:

 • Ingebouwde microfoons: Veel vlog camera's hebben ingebouwde microfoons, maar deze zijn niet altijd van topkwaliteit. Als je jouw setup zo klein en licht mogelijk wilt houden of minder wilt opvallen als je buiten filmt, dan kun je ervoor kiezen om de ingebouwde microfoon te gebruiken. In bijna alle andere omstandigheden is het echter aan te raden om een externe microfoon te gebruiken. 
 • Externe microfoon: Sommige camera’s bieden de mogelijkheid om een externe microfoon aan te sluiten voor beter geluid, vooral in een lawaaierige omgeving. In dit geval raden wij ook aan om dit zeker te doen. Je kan kiezen tussen een microfoon op de camera of om een draadloze microfoon te verbinden zodat je ook te verstaan bent als je verder van de camera bent. 

Grootte en gewicht

Als je veel onderweg bent, kies dan een lichte en draagbare camera. Een zware camera kan vermoeiend zijn, vooral tijdens lange vlog sessies. Vlog camera's komen in alle soorten en maten dus er is altijd een perfecte keuze voor jouw doel. 

Gebruiksgemak

Een intuïtieve interface en gemakkelijke toegang tot instellingen zijn enorm belangrijk. Als je aan het vloggen bent en momenten meteen moet kunnen opnemen wil je niet zitten te vechten met de camera. Welke camera het beste voor jou is, hangt af van de kennis met camera’s en het exacte doeleinde. Een aantal dingen waar je op kan letten zijn het volgende: 

 • Menustructuur: Een logische menu-indeling maakt het eenvoudig om instellingen aan te passen.
 • Fysieke lay-out: Knoppen en bedieningselementen moeten goed geplaatst zijn voor snel gebruik.

Kortom, zoek naar een vlogcamera die aan deze criteria voldoet en die zou kunnen helpen om geweldige content te maken zonder gedoe met complexe instellingen.

Welke vlogcamera is het beste voor mij? 

Nu dat wij weten waar wij op moeten letten laten we kijken naar welke optie de beste is voor jou. We hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet:

 • All-in-one vlog camera
 • Vlog camera met verwisselbare lenzen.
 • APS-C cameras
 • Full-frame cameras
 • Lenzen
 • Accessoires 

All-in-one vlog camera

All-in-one vlog camera's zijn camera’s die het simpelst zijn om te bedienen. Ze hebben een ingebouwde lens en hebben over het algemeen een heel simpel menu systeem. Je kan ze zo goed als aanzetten en meteen opnemen. 

Binnen deze categorie zijn de simpelste de action camera’s. Dit zijn camera’s zoals de GoPro 11 en de GoPro 12. De GoPro’s zijn zeer kleine camera’s die maar zo’n 130 gram wegen en makkelijk in je broekzak passen. Ze kunnen hoge kwaliteit beelden opnemen tot wel 5.3K resolutie met een zeer weide “field of view”, dit houdt in dat de lens heel wijd is en je veel van je omgeving tegelijk kan zien. Ook zijn deze camera’s waterdicht tot 10 meter, wat heel handig is als je ergens heen gaat waar je ook in aanraking met water komt. Verder kan je met de GoPro’s heel gemakkelijk je beelden overzetten naar je telefoon met de GoPro app, zodat je alles snel kan delen op social media. Al met al een super simpele camera die alsnog mooie beelden kan vastleggen. 

Een stapje hoger kom je terecht bij de Osmo Pocket 2, dit is een camera die net als de GoPro’s heel klein is, maar in vergelijking met de GoPro is de Osmo Pocket 2 een camera die op een kleine gimbal zit. Wat dit inhoudt is dat de camera constant gebalanceerd wordt door een motor en alle bewegingen worden gecompenseerd. Dit is dus heel handig voor als je vlogs wilt maken in omgevingen met veel bewegingen. Denk aan rennen of als je in een voertuig zit, etc. Net als de GoPro is dit een camera met een simpel menu, hoge kwaliteit tot aan 4K, makkelijke overzetbare footage en een wijde “field of view”. Het enige dat deze camera niet heeft in vergelijking met de GoPro is dat deze camera niet waterdicht is.

Dit zijn de opties die wij aanbieden voor all-in-one vlog camera's. Deze 3 opties zijn perfect voor mensen die of net beginnen met filmen, vloggen of voor mensen die super lichtgewicht hoogwaardige camera’s nodig hebben. 

Vlog camera met verwisselbare lenzen

Zoals de naam al zegt zijn dit camera’s met verwisselbare lenzen. Dit zijn vaak camera’s die minder compact zijn dan de all-in-one camera’s maar meer geavanceerde functies bieden en vaak veel hogere beeldkwaliteit, mede te danken aan hun grotere sensor. Deze camera's zullen wij nog verder splitsen in twee categorieën gebaseerd op hun sensor. APS-C camera’s en Full Frame camera’s

APS-C 

Deze camera’s hebben zoals de naam zegt een APS-C-type sensor. Ze zijn ideaal voor vloggers die op zoek zijn naar een goede balans tussen draagbaarheid en beeldkwaliteit. De APS-C-sensor biedt uitstekende prestaties bij weinig licht en een mooie scherptediepte voor een professionele uitstraling. Een aantal opties die hier perfect voor zouden zijn, zijn de Canon R50, Sony FX30, Fujifilm X-T5. De Sony FX30 is echt volledig gericht op video en de Canon R50 & Fujifilm X-T5 bieden naast hun mooie video ook nog spectaculaire foto’s. 

Full-frame cameras

Voor vloggers die het uiterste willen halen uit hun beeldkwaliteit, zijn er de full-frame vlog camera's. Deze camera’s hebben een grotere sensor, waardoor ze nog betere prestaties leveren bij weinig licht en een prachtige bokeh (achtergrond onscherpte) creëren. Ook leveren full frame camera’s de meest geavanceerde functies wanneer het komt tot het maken van video's. 

Net als met de APS-C camera’s heb je een aantal die volledige zijn gericht op de allerbeste video kwaliteit. Bijvoorbeeld een camera zoals de Sony ZV-E1, dit is 1 van de meest gekozen full frame vlog camera’s voor zijn lichte gewicht en zeer hoogwaardige videokwaliteit. Andere opties die wij ook sterk aanraden zijn de Canon R6 II en de Panasonic S5II. Deze twee camera’s bieden ook de mogelijkheid voor mooie foto's naast hun geweldige video. 

De camera’s in deze categorie zijn zoals eerder gezegd een stuk groter en zwaarder dan camera’s in de all-in-one of APS-C categorie. Deze camera’s zijn dan meer voor de gevorderde videograaf/vlogger of iemand die echt de allerbeste kwaliteit wilt leveren ongeacht het gewicht van zijn of haar setup. 

Lenzen

Naast de camera body zijn lenzen ook van groot belang. Met de lenzen bepaal je mede de kwaliteit en de lichtgevoeligheid van je beeld, ook de beeldhoek die je opneemt, of dit dan wijd of smal is. Wanneer het tot lenzen komt heb je verder ook vele opties om uit te kiezen en raden wij jou aan om onze blog over lenzen door te nemen om te zorgen dat je de juiste lenskeuze maakt!

Accessoires

Naast de body en de lenzen heb je ook nog vele accessoires die je kan inzetten om het filmen soepeler te laten verlopen of jouw vlog een hogere productie kwaliteit te bieden. Hierbij kan je denken aan extra accu’s en geheugenkaarten zodat je langer door kan of maak gebruik van filters zodat je makkelijker in de zon kan filmen. Vergeet natuurlijk niet de externe microfoons om je geluid heel zuiver te laten klinken. Een van de meeste gebruikte on-camera microfoons is de Rode Videomic Pro en de meest gehuurde draadloze mic die perfect is voor vloggers is de Rode Wireless GO

Accessoires kunnen je shoot maken of breken, dus zorg dat jij ook de accessoires hebt die je niet mag missen!  

Conclusie

In de wereld van vloggen is de keuze van je camera net zo persoonlijk als de content die je creëert. Het gaat niet alleen om specificaties en functies, maar ook om het vinden van een camera die past bij jouw unieke stijl en verhaal. Of je nu kiest voor de eenvoud van een all-in-one camera of de veelzijdigheid van een model met verwisselbare lenzen, onthoud dat jouw visie centraal staat. Met de juiste vlogcamera ben je klaar om de wereld te inspireren, te entertainen en te informeren. Dus ga eropuit, leg jouw momenten vast en deel jouw passie. 

Als je meer wilt weten over onze camera’s of als je een camera wilt huren, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag om de beste keuze te maken voor jouw project.


Verhalen zoals deze:

Guides
Het Belang van Gimbals en Stabilisatoren
Lees meer
Guides
In de wereld van film en fotografie is stabilisatie een cruciaal element dat bijdraagt aan de productie van hoogwaardige beelden. Of je nu een professionele filmmaker bent of een enthousiaste hobbyist, het gebruik van gimbals en...
08-05-2024
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!