LET OP: Op zondag 19 en maandag 20 mei zijn wij gesloten i.v.m. Pinksteren. Boek tijdig je reservering in voor en na deze data.

Behind the scenes | Wett 'Overman' Music Video

15-04-2021 Door Arthur Hüsken Behind the scenes

Wie ben jij?
Ik ben Arthur Hüsken 51 jaar en ik heb een eigen bedrijf Studio Hüsken voor grafisch ontwerp. Audio- en visuele producties doe ik als freelancer onder mijn eigen naam. Na meer dan 25 jaar als art-director verschillende producties te hebben begeleid heb ik anderhalf jaar geleden (net voor de pandemie :O) de investering gedaan om zelf filmproducties te gaan maken.

Hoe is de music video tot stand gekomen?
Ik heb jarenlang zelf in eigenwerkbands gespeeld in een tijd waarin de mogelijkheden een stuk beperkter waren. Onze muziek opnemen kon eigenlijk alleen in een dure studio en videoclips waren al helemaal uitgesloten. Promotie ging met de welbekende zelfgebrande cd-rom, een uitgeprinte bio en dan erachteraan bellen ;). Wel zag ik altijd de mooie clips van de grote bands voorbij komen en had gewild dat toen iemand naar ons toe was gekomen met de vraag of hij of zij voor ons een mooie clip mocht maken. Naast de commerciële producties maak ik dus ook eigenwerk en daarbij haal ik de meeste voldoening uit het maken van deze muziekvideo’s. 

Toen ik het nummer ‘Overman’ van de band WETT hoorde bij één van de drumlessen die de drummer van de band aan mijn zoon geeft had ik gelijk een duidelijk beeld voor de clip. Er werd enthousiast gereageerd op mijn ideeën en de volgende stap was het vinden van een locatie. Die vonden we in de vorm van een oude kelderruimte in het uit 1811 daterende “Fort Kijkduin” te Den Helder. Na een crowdfunding wist de band onder de fans een klein budget te realiseren wat ons de kans gaf om iets moois te maken.

Welke gear hebben jullie gebruikt?
- Sony A7III
- Tilta nucleus nano
- Samyang Xeen 24mm T1.5
- Samyang Xeen 85mm T1.5
- Tamron 28-75mm F2.8
- Easyrig Minimax
- Aputure Nova P300c RGB Led Panels (3x)
- Pavolite RGB Tubes (6x)
- C-stands (3X)

Shot by Bas Snabilie
Shot by Bas Snabilie

De locatie belichting is geïnspireerd op de clip van het nummer “Them Bones” van Alice in Chains. Het contrast van de witte spotbelichting van boven met de verschillende kleuren van de ruimte sprak mij enorm aan. Hier ontstond gelijk de eerste uitdaging. De ruimte was namelijk op het hoogste punt 2,25 meter wat betekende dat ik iets moest verzinnen voor de witte spotverlichting. Aan de hand van het lichtplan dat ik had gemaakt voor de ruimte wist ik dat ik in ieder geval 6 RGB pavotubes en 3 Aputure Nova P300c RGB led panels wilde hebben om de ruimte te kleuren. Voor de spots heb ik kleine ledspots van 6500K/5000lm aangeschaft die we aan het plafond hebben getaped. Ik heb van foambord doosjes gemaakt die het licht van de spots meer bundelde. Bij de zanger heb ik een variabel ND filter in de doos getaped om het licht te kunnen inregelen.

Shot by Bas Snabilie
Shot by Bas Snabilie

De pavotubes van Nanlite en de ledschermen van Apurture werken echt perfect. De pavotubes kun je doorlussen zodat je maar op één tube je settings in hoeft te voeren. Voor de ledschermen gebruik je de gratis sidus link app om ze in te regelen. Zoals je in de clip kunt zien heeft dat mooie kleurcombinaties en effecten opgeleverd. Om het licht meer zichtbaar te maken en daardoor een filmisch effect te krijgen vulde we de ruimte met haze! Moeilijkheid was wel om dat constant te houden.

Wat lenzen betreft wilde ik zoveel mogelijk licht binnen laten komen dus heb ik gekozen voor de Samyang Xeen lenzen met een T-stop van 1.5. Die tevens een mooi bokeh geven zoals je kunt zien in de clip. De 24 mm heb ik het meest gebruikt vanwege de looks. 85 mm vooral voor de close-ups. Mijn Tamron heb ik gebruikt voor close face shots in het tussenstuk. Ik kon er dichter op filmen wat beter voelde. De Xeen lenzen zijn gebouwd als een tank en het totaal van de hele camera setup met mijn Sony A7III werd behoorlijk zwaar. Omdat ik alles uit de hand wilde filmen heb ook de easyrig minimax erbij gehuurd. Als je een aantal uren achter elkaar moet filmen is dat echt een aanrader. Je camera gaat ook een beetje zweven, precies het effect wat ik voor ogen had.

Shot by Bas Snabilie
Shot by Bas Snabilie
Shot by Bas Snabilie
Shot by Bas Snabilie

We hadden de locatie van 12.00 uur tot 24.00 uur tot onze beschikking wat betekende dat we met het opbouwen van de set eraf zo’n 6 uur over hadden om de clip te schieten. Shotlist bestond eigenlijk uit het filmen van elk bandlid in twee lichtsettings als a-roll en aanvullende close-ups als b-roll. Die 6 uur hadden we ook echt nodig en mede door de on-set hulp van Bas Snabilie (de BTS foto’s zijn door hem gemaakt) konden we alles maken wat we hadden gepland want en om 00.15 werd het laatste shot gemaakt.

Heb jij een tip voor makers die ook music videos willen maken?
Probeer wat budget vrij te maken en maak een goed strak plan. Dit helpt je tijd/kosten in de hand te houden, waardoor je iets moois kunt maken voor zo'n klein budget. Verder moet je vooral bij jezelf blijven. In mijn geval lag de muziekstijl van de band en wat ik wilde maken op een lijn en dat resulteerde in een music video waar de band en ik trots op zijn.


Verhalen zoals deze:

Behind the scenes
Behind the Scenes | Coffee House
Lees meer
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de korte fictiefilm Coffee House door Thuy Nguyen. Het verhaal over trouw, liefde en de gevolgen van verslaving in de Rotterdamse onderwereld.Was dit een fotoshoot, filmopnames,...
06-11-2023
Door Budgetcam
Behind the Scenes | Wounds
Lees meer
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de onafhankelijke, korte fictiefilm “Wounds”. Het project is een samenwerking tussen Martin Alexandre (Spanje, 1992) en Jacob Brookes-Clayton VK, 1993), twee...
27-06-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!