Filmen in Zuid-Afrika voor documentaire ‘WHEELS OF CHANGE’

12-05-2018 Door Ralph Boenschoten Overig

Begin 2018 kreeg ik de kans om als kersverse ZZP-er naar Zuid-Afrika te gaan om te filmen. RECit Ralph voor het eerst op klus in het buitenland! 

Samen met Get Your Shit Together-crew gingen we op pad met een kist skateboards om kinderen in gevaarlijke situaties(oftewel at-risk youth) de mogelijkheid te bieden om te skateboarden. Daarnaast spraken we met organisaties die kinderen helpen uit de criminaliteit te blijven, beschermen tegen kinderprostitutie en helpen met educatie.

Het was direct duidelijk dat we ook op een aantal locaties gingen draaien waar onze veiligheid niet gegarandeerd was. Bijvoorbeeld midden in Khayelitsha, de grootste achterstandswijk van Kaapstad. Of een het skatepark dat zich tussen twee gang areas bevond waar geregeld shoot outs waren. Kortom; plekken waar rondlopen met een dure camera niet zo’n slim idee is.

Wat waren de eisen qua gear?

  1. De set moest onopvallend zijn
  2. Makkelijke set om mee te nemen of weg te kunnen stoppen in een normale rugtas
  3. Lenzen die bestand waren tegen de felle zon
  4. Lens voor low light situaties
  5. Audioset voor interviews en omgevingsgeluid

Wat was mijn uiteindelijke keuze?

  1. Panasonic GH5 set met Panasonic 12-35mm Lumix G X Vario f/2.8 II MFT als main lens
  2. Panasonic 35-100mm Lumix G X Vario f/2.8 II MFT voor alle fly on the wall momentjes,
  3. Voigtlander Nokton 10.5mm f/0.95 MFT voor alle  low light situaties.
  4. 2x ND filter zodat ik in de felle Zuid-Afrikaanse zon ook gewoon op een F/4 kon draaien
  5. SMALLHD Focus Monitor
  6. DMW-XLR 1 Microfoon adapter
  7. Sennheiser AVX ME2
  8. SGM1 Richtmic
  9. Manfrotto monopod
  10. Busje Pepperspray

Met de smallrig behuizing kon ik de SMALLHD focus monitor naar de zijkant van de camera verhuizen om zo ook nog de Microfoon Adapter kwijt te kunnen.Het busje pepperspray is verder niet te verkrijgen bij Budgetcam. Dit werd min of meer op onze eerste draailocatie in mijn zak geduwd om mijzelf en mijn camera veilig te houden.

Dankzij de 5 axis stabilisatie en combinatie van de LEICA lens stabilisatie kon ik zeer stabiel draaien vanuit de hand, zonder het gebruik van een shoulder rig.We hadden reisdagen van 8 uur of langer in een busje en er was niet veel tijd voor tussenstops en scenery shots. Hierdoor was ik genoodzaakt om veel travelshots te maken vanuit de auto. Vooral op dit soort momenten toonde de GH5 zijn kracht op stabilisatie gebied.

Ook de mogelijkheid om verschillende profiles onder de c1. c2. c3. knoppen te plaatsen was een grote uitkomst, hierdoor kon ik snel switchen tussen mijn favoriete settings zonder te moeten stoeien met het menu.

Mijn favoriete custom profiles:

  1. 4k 25p 10bit; voor interviews
  2. 4k 50p 8bit; voor registratie
  3. 1080p 120fps 8bit; voor slowmotion

Aan de hand van deze settings kon ik bij de interviews in de grading er zoveel mogelijk uit halen. Ik leverde hier bewust in qua framerate omdat ik voor de meeste registratie shots meer flexibiliteit wilde hebben in de montage.

Ondanks dat het LEICA glas zorgt voor prachtige kleuren en een zeer fijne minimale scherpte afstand, liep ik wel tegen het fly by wire systeem aan. Hierdoor was het soms lastig om de focus distance te bepalen op gevoel doordat je oneindig kan door draaien met dit systeem.

Overal was ik zeer blij met de set als run and gun docu kitje! Maar als je ook nog zelf je audio moet regelen is een shoulder rig zeker aan te raden. Zo heb je toch een handje vrij hebt en kan je de camera stabiel houden bij het aanpassen van je audio.

De documentaire ‘Wheels of Change’ zal tijdens het SCENECS festival in juni in première gaan. Wij houden jullie op de hoogte van de première!

Benieuwd geworden naar de set? Reserveer dan direct via de Budgetcam website. Ook een keer de nieuwste apparatuur testen voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule of stuur een mailtje naar marketing@budgetcam.nl.


Verhalen zoals deze:

Overig
Mirrorless vs Spiegelreflex
Lees meer
Overig
Mirrorless camera’s: de toekomst van fotografie en video?Mirrorless camera's (ook wel systeemcamera’s genoemd) en spiegelreflexcamera's (ook wel DSLR’s genoemd) zijn twee populaire soorten camera's voor fotografie en video. Maar wat zijn...
Recap | MPN Fotovakbeurs
Lees meer
Overig
Afgelopen week waren wij, voor de eerste keer, te vinden op de MPN Fotovakbeurs in de Brabanthallen. Dé vakbeurs voor professionele fotografen. Een plek waar Budgetcam natuurlijk niet mag ontbreken. Hier stonden wij samen met Kamera...
05-04-2023
Door Budgetcam

Onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, events en de laatste aanbiedingen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis niks!