Budgetcam biedt nu ook huurtegoed met korting aan! Klik hier voor alle pakketten.

Klantenreview | Sony A7 Mark III

21 oktober 2018 Door Wildest Photography Reviews
57ba27de 549b 4056 bf8f faad0f1d9c68
Facebook 7631d0cc Twitter faffdc5a Linkedin da57960e

Het basis model van Sony, in een nieuw jasje! Althans, Basis model?! Ja, zo wordt deze camera genoemd omdat het de opvolger is van de Sony A7 I en II. Dat was, in het begin der mirrorless de basic camera van Sony. Ondanks deze titel is hij behoorlijk capabel om mee te gaan met de “grotere” jongens. Als we kijken naar de megapixels, gaat hij met 24MP behoorlijk goed mee. Ook de burst mode is zeer acceptabel! Het is een mooie mix van zowel resolutie, snelheid en kracht! Is er dan geen minpunt? Natuurlijk wel :)

Met de nieuwe sensor die in deze camera zit, is hij geoptimaliseerd voor lage licht omstandigheden als ook felle licht omstandigheden. Overigens is het wel zo dat hij de zelfde resolutie bied als zijn voorganger. Omdat hij BSI (backside-Illuminated) is, presteert hij dus beter in lage licht omstandigheden.

Ook is zijn autofocus systeem flink verbeterd door van 117 autofocus punten naar 690+ punten te gaan. En dat allemaal met een burst van 10(!) beelden per seconde.

 Als je al eens eerder met een Sony A serie hebt geschoten, heb je al eens kennis gemaakt met de kleinere body’s. Voor veel fotografen bleef dit een probleem. De A7III is een stukje groter en heeft een betere grip wat al direct fijn aanvoelt. Overigens mis ik nog steeds de grotere body’s als de Canon 5D IV en Nikon D850.

Èèn van de aller grootste nadelen was toch wel de accu. Soms ging deze maar 200/250 shots mee! De A7III maakt gebruik van de nieuwe NP-Z100 accu en is daarom al direct capabel tot 700+ opnames! Echt een verademing. De EVF is van mindere kwaliteit dan zijn voorganger en dat is wel gelijk merkbaar. Het kijkt allemaal net wat minder mooi weg!

Als we kijken naar de snelheid van de body, die is meer en deels spot-on snel! De burst mode is ècht heerlijk! De focus snelheid is ook erg goed! Maar, helaas heeft de A7III ook wel een last van een mis-focus! Als je een F4 lens gebruikt wil hij nog weleens mis-focussen als je op een donker stuk focust. Dit gebeurd overigens ook als je lichtsterke lenzen op F4 of hoger zet! De snelheid van het instellen van ISO, Sluitertijd of andere menu opties laten helaas wel te wensen over. Soms duurt het letterlijk 1 seconde voordat je van F4 naar F5,6 bent geswitcht en het verschrikkelijk irritante “can’t use while writing” is er helaas nog steeds niet uitgehaald. Dit betekend dat de camera bepaalde functie niet laat veranderen als hij bezig is met het wegschrijven van foto’s. 

De kwaliteit van de foto’s is behoorlijk hoog. En dan bedoel ik ook ECHT hoog! Hoewel de kleuren van Sony nog steeds niet vergelijkbaar zijn met Canon en Nikon, is vooral in de huidskleuren al het een en ander verbeterd! Het dynamische bereik van de camera is bijzonder hoog en dat heeft als voordeel dat details altijd goed zichtbaar blijven. Helaas is het dynamische bereik op sommige foto’s zo hoog, dat het ook negatieve uitwerkingen heeft en dus fouten zeer goed laat zien.

De stabilisatie van de camera is goed, maar niet spectaculair als je hem vergelijkt met bijvoorbeeld een GH5 of OMD- E-M1 mark II. Hij presteert ongeveer hetzelfde als zijn voorganger en blinkt daarom niet intens uit op zijn stabilisatie. 

Conclusie

Mocht je de A7 serie al kennen, dan is dit een must have. Op bijna alle punten is hij verbeterd en vooral de autofocus, ISO-bereik en het dynamische bereik maken hem toch wel een veel betere camera dan de A7 II. Verbeterpunten als de trage menu’s, mindere focus bij hoge F-getallen en zijn lagere kwaliteit EVF zijn wel aanwezig maar voor de echte Sony fan’s verwaarloosbaar.

Probeer hem eens uit bij Budgetcam, je zal er geen spijt van krijgen!

Verhalen zoals deze: