#Budgetgang: De ideale gear op reis

06-03-2018 By Droog Video Other

De laatste tijd heb ik een aantal opdrachten gedraaid in het buitenland. De ene keer is de klus wat spannender dan de andere keer maar de reisjes zijn altijd top. Tijdens en vooraf aan deze opdrachten vroeg ik me af wat voor mij nu de ideale set zou zijn om mee te nemen op reis. Uiteraard is dit erg persoonlijk en afhankelijk van diverse factoren. Het leek me dan ook leuk hier een stukje over te schrijven en mijn bevindingen met jullie te delen!

Factoren

Als freelancer werk ik graag met verschillende apparatuur. De reden hiervoor is dat ik graag flexibel ben en mijn keuzes kan maken op basis van de wensen van mijn klant. Daarnaast probeer ik graag nieuwe dingen uit omdat dit me scherp en up to date houdt. Bij het samenstellen van mijn set voor een klus hou ik altijd rekening met een aantal factoren.

Denk hierbij aan: budget, klantwensen, workflow, persoonlijke voorkeuren, gewicht, afmetingen, locatie/logistiek en grootte van de klus.Omdat ik in dit stukje op zoek ga naar de ideale set voor op reis zal met name de factor locatie & logistiek een grote rol spelen. In dit geval vond ik het namelijk belangrijk zo compact mogelijk te reizen. Ik moest op veel verschillende plekken in de stad zijn dus makkelijk kunnen bewegen. In Copenhagen is de fiets een van de meest gebruikte vervoersmiddelen dus ook dat nam ik mee in mijn overweging. Daarnaast zijn de klantwensen uiteraard van invloed geweest. Zo wist ik dat ik twee camera’s nodig zou gaan hebben, audio/interviews moest afnemen en dat ik veel interieurshots zou moeten maken. Deze factoren hebben tot de volgende set geleid:

What’s in the Bag
- Rugtas: Manfrotto 
Panasonic GH5
Panasonic GH4
Zhiyun Crane
- Olympus 17mm
- Olympus 45mm
- Panasonic 7-14mm
- Olympus 15-150mm
- 2x ND filter
- 5x Accu
Sennheiser EW112 Zenderset
Sennheiser koptelefoon
Manfrotto Befree Ministatief
- Macbook Pro 15”

Allereerst zijn er een aantal redenen waarom ik heb gekozen voor Panasonic toestellen. De hoofdreden dient in mijn ogen uiteraard altijd de kwaliteit te zijn. De GH4 was al een ergpopulaire camera voor video doeleinden. De GH5 heeft dit nog een aantal levels hoger getild en is op dit moment in zijn segment/prijsklasse, qua specs, één van de beste camera’s op de markt. Ik ga niet te diep in op deze specs omdat hier al voldoende over is te lezen maar denk aan 10bit opnames, 4k mogelijkheden, slowmo en (naar mijn mening) Panasonic’s fijne colorscience.

De tweede hoofdreden dat ik voor Panasonic heb gekozen is de kleine sensor. Het mag dan wel een nadeel zijn dat een kleine sensor niet ten goede komt aan je depth of field en lowlight prestaties maar in dit geval heeft het één groot voordeel: ruimte! De originele microfourthirds lenzen zijn namelijk een heel stuk kleiner en lichter dan fullframe en aps-c lenzen. In dit geval heb ik nu 4 lenzen bij die misschien samen nog niet het formaat halen van 1 robuuste fullframe lens. Wil je toch van de microfourthirds look af, is het een overweging om bijvoorbeeld te kiezen voor een speedbooster in combinatie met de Sigma 18-35mm. Dit gaat echter meteen ten koste van het formaat en gewicht van je set. Naast de camera zijn de objectieven natuurlijk van belang. Doordat de lenzen klein en licht zijn heb ik wat meer opties kunnen meebrengen. De 7-14mm werkt fijn voor kleine ruimtes, architectuur en in combinatie met de Zhiyun Crane. De 45mm is een klein maar erg mooi portretlensje en de overige lenzen zijn met name voor zoombereik of lichtsterkte.

Alle overige accessoires passen precies in de zijvakjes, een laptop in het speciale achtervak en de Zhiyun Crane kan losgeschroefd in het bovenvak. Met een mini statief aan de zijkant van de tas was ik dan ook helemaal compleet en kon ik met deze set al fietsend door Copenhagen. Wat mij betreft dus een zeer uitgebreide set met alle mogelijkheden die ik voor mijn opdrachten nodig had. Ook voor vakantie of andere reisdoeleinden naar mijn mening prima te gebruiken. De complete tas was natuurlijk wel best zwaar. Tijdens het draaien kun je uiteraard er voor kiezen diverse spullen in je hotel te laten. Ook zou het een optie zijn te kiezen voor 1 of 2 lenzen die je gehele bereik dekken. Het verschilt zoals gezegd per persoon wat de voorkeur heeft.

Ik heb in ieder geval enorm lekker gedraaid met deze set in onder andere Hamburg en Copenhagen. Helaas duurt het nog even voordat de beelden van mijn opdrachtgever online mogen. Wel heb ik tussen de bedrijven door tijd gehad voor wat vrij werk!


Stories like this one:

Other
Mirrorless vs DSLR
Read more
Other
Mirrorless cameras: the future of photography and video?Mirrorless cameras (also called system cameras) and SLRs (also called DSLRs) are two popular types of cameras for photography and video. But what are the main differences and...
Recap | MPN Fotovakbeurs
Read more
Other
Afgelopen week waren wij, voor de eerste keer, te vinden op de MPN Fotovakbeurs in de Brabanthallen. Dé vakbeurs voor professionele fotografen. Een plek waar Budgetcam natuurlijk niet mag ontbreken. Hier stonden wij samen met Kamera...
05-04-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed