Huur alle Røde producten met 50% korting! Gebruik de couponcode: RodeistheReelest. Lees er meer over op deze link.

De Grote Camcorder Shoot Out!

07 april 2020 Door Baltasar Thomas Tutorials
4db00c80 4115 4845 81d8 7ffa91b1c2d5
Facebook 7631d0cc Twitter faffdc5a Linkedin da57960e

Wil je een camcorder huren en heb je hulp nodig wegwijs te worden in de vele opties die we bij Budgetcam aanbieden? Dan ben je hier aan het juiste adres.

Allereerst, waarom een camcorder kiezen voor je shoot? Camcorders zijn gebruiksvriendelijk en veelzijdig. Ze hebben een vaste lens met een enorm zoombereik en doorgaans super snelle en accurate autofocus. De beelden van camcorders worden direct in de camera gestabiliseerd, danwel optisch (in de lens), dan wel via stabilisatie van de sensor of digitaal. Tot slot hebben ze veelal goede interne microfoons en professionele audio en video in- en outputs. 

De veelzijdigheid van camcorders, het gemak van bediening en de aantrekkelijke prijs voor een alles-in-1 oplossing, maakt ze enorm geschikt voor werk waarbij je snel moeten kunnen inspelen op een veranderende situatie (denk aan documentaire en reportage) als ook voor meer-camera registraties waarbij je als maker veelal te maken hebt met veel eisen in functionaliteit tegen een scherp tarief (evenementen, theater, muziek).

Hoewel camcorders veel overeenkomsten vertonen, zijn er toch belangrijke verschillen die gereflecteerd worden in de prijs. Daarom hebben we een overzicht voor je samengesteld dat je zal helpen bij het kiezen van de juiste camcorder voor jouw shoot. 

Bekijk hier het overzicht.
Wil je het overzicht in een .pdf of ander formaat opslaan? Klik File > Download
Als het assortiment verandert, updaten we het overzicht. 

<br>

The contenders

Sony FDR-AX53
Canon XA30
JVC GY-HM250E
Sony HXR-NX100
Sony PXW-X70
Canon XF205
Canon XF400
Panasonic CX-350
Canon XF405
Sony HXR-NX200
Sony HXR-NX5R
Sony PXW-Z150
Sony PXW-Z190
Canon XF705
Sony PXW-Z280

What does it all mean?

Zoombereik
Het zoombereik dat we hebben vermeld, is het zoombereik equivalent dat de lens zou hebben bij een 35mm sensor/filmoppervlak. De aangegeven brandpuntafstanden zijn dus niet de werkelijke getallen maar een vertaling

4K video
4K video geeft aan dat de camera tenminste 1 optie in encodering en framerate combinatie aanbiedt in 4K UHD resolutie.

10-bit video
10-bit video geeft aan dat de camera de optie biedt om 10-bit, dat wil zeggen: 1024 tinten per kleur (1 miljard kleurtinten) op te nemen. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een gradueel kleurverloop (denk aan een green screen setup waarbij je nauwkeurig mensen en/of objecten wil kunnen keyen) of simpelweg meer mogelijkheden wil hebben in de kleurcorrectie, dan is 10-bit of hoger the way to go.

High speed (> 60 fps)
High speed wil in dit geval zeggen dat de camera framerate opties biedt boven de 60 frames per seconde. Het is gebruikelijk om een video af te leveren in 24, 25 of 30 frames (beelden) per seconde. Wanneer je in 120 frames per seconde schiet, kan je de footage 4 keer vertraagd afspelen, zonder dat deze vermindering in frames per seconde je op zal vallen. Hoge framerates stellen je dus in staat om mooie slow-motion footage te draaien!

Interne ND filters
ND filters (Neutral Density filters) reduceren de hoeveelheid licht die op de sensor valt en worden daarom met name overdag gebruikt. Natuurlijk kan je ook je diafragma, sluitertijd en ISO gebruiken om je beelden correct te belichten. Maar, de kans bestaat dat je dat niet wil doen omdat je dan invloed uitoefent op de look die je gekozen hebt. In die situatie zijn ND-filters ideaal. Interne ND-filters geven je een snelheid en efficiëntie voorsprong. Met interne ND-filters reduceer je het licht met een druk op de knop. In tegenstelling tot ND filters met schroefdraad of vierkante filters bestemd voor het gebruik in combinatie met een mattebox, die je eerst zal moeten opduiken uit je tas en plaatsen voor je lens, voordat je ze kunt gebruiken.

Dual Cardslots
Sommige camcorders hebben 2 cardslots. Dit geeft je enerzijds de mogelijkheid om 2 opnames tegelijk te maken; een back-up die direct naar de editor kan bijvoorbeeld, en anderzijds om continu op te nemen, zonder te hoeven stoppen. Je kan het eerste kaartje dat je gebruikt in veel gevallen namelijk hotswappen. Dat wil zeggen: de recording loopt door op kaart nr. 2, terwijl jij de volle kaart nr. 1 vervangt met een nieuwe lege kaart nr. 3. Ideaal wanneer je de opname absoluut niet wil stoppen.

XLR-input
Een XLR connector, waarvan de 3-pins variant doorgaans voor audiosignalen wordt gebruikt, verzorgt een gebalanceerd signaal. Dat wil zeggen: vanuit de bron (microfoon) worden er naar de ontvanger (camera) 2 signalen verstuurd, één 'normaal' signaal en één signaal met omgekeerde polariteit. Deze signalen worden vervolgens dusdanig verwerkt dat de ongewenste geluiden die onderweg zijn opgepikt, tegen elkaar wegvallen. Een ander belangrijk voordeel van een XLR-input is het feit dat het een industriestandaard is. Alle professionele microfoons gebruiken deze connector en met een XLR-input op je camera kan jij dus de best klinkende microfoon kiezen voor je shoot. 

SDI/BNC-output
Een SDI-signaal met een BNC-connector is de professionele variant op een HDMI signaal. Een SDI-signaal is stabiel over een langere bekabelde afstand (doorgaans wordt 100 meter als maximale lengte genomen tegenover 15 meter voor HDMI), heeft minder last van latency (een vertraging in het signaal dat je ontvangt en uitzendt tegenover het signaal dat je verstuurt) en heeft een beveiligde BNC-connector (die ervoor zorgt dat je niet per ongeluk de kabel uit je devices trekt). Let er wel op dat het SDI-signaal dat de camera ondersteunt geschikt is voor jouw doeleinden. Zo kan een 3G-SDI signaal doorgaans genoeg data per seconde vervoeren voor HD footage en zijn 6G en 12G-SDI signalen geschikter voor 4K footage. 

Timecode I/O
Timecode is simpelweg een klok die telt in frames. Met een timecode input en/of output kan de klok in een camera gesynchroniseerd worden met de klok in een externe audio recorder zoals de bijvoorbeeld de Sound Devices Mixpre-3. Het synchroniseren van verschillende opname-apparaten zoals camera's en audio recorders levert grote voordelen in tijd en efficiëntie tijdens de post-productie van een project.

Bediening via WIFI
Bij sommige camcorders is het mogelijk om een aantal van de functies van de camera te bedienen vanaf je smartdevice, via WIFI. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je als single-operator een multicam klus draait. 

Direct Live Streamen
'Direct Live Streamen'  wil in dit geval zeggen dat de camcorder ofwel een optie heeft om vanuit de camera via een RMTP-protocol te live streamen (zoals bij de Panasonic AG-CX350), ofwel draadloos kan verbinden met je smartdevice, om vanuit daar een live stream op te zetten. Ben je op zoek naar meer mogelijkheden voor live streaming? Lees dan ook het Switch & Stream artikel, waar we alle opties voor je onder elkaar zetten. 

LANC/remote control
LANC (Logic Application Control Bus System) is een protocol dat je in staat stelt om een bekabelde afstandsbediening aan je camcorder te verbinden zoals de Manfrotto MVR901-ECLA. Met een lanc remote kun je vaak meerdere functies van je camera bedienen, zoals start/stop, focus en zoom. 

Gewichtsklasse
Sommige camcorders zijn zo licht dat ze prima uit de hand kunnen worden gebruikt, zelfs bij langdurig filmen. Deze camcorders hebben we de gewichtsklasse 'featherweight' gegeven (onder de 1 kg).  'Middleweight' camcorders wegen tussen de 1kg en 2kg en raden we aan beperkt uit de hand te gebruiken en bij langdurig filmen te gebruiken met een monopod, statief of Easyrig. 'Heavyweight' camcorders wegen tussen de 2kg en 3kg en raden we aan altijd te gebruiken in combinatie met een monopod, statief of Easyrig. 

Verhalen zoals deze: