Behind the Scenes: Groenlingen

21-03-2016 By Phebe Muller Behind the scenes

Als je een vliegende start wil maken met je filmcarriere is een toelatingsfilm voor de filmacademie een mooi begin. Maar hoe pak je dat aan? Phebe Muller en Max Houtman doen beiden dit jaar toelating aan de filmacademie in Amsterdam.

‘Groenlingen’ is een korte film van 8 min over een jonge liefde.
‘Groenlingen’ is een korte film van 8 min over een jonge liefde.

Ik, Phebe Muller en Max Houtman doen beide dit jaar toelating aan de filmacademie in Amsterdam. Max voor camera en ik voor productie. Voor onze toelatingsfilm vroegen wij regisseuse Sanya Schreuder en scenarist Joeri Kloppert om deel uit te maken van dit proces.

Films maken. Dat is wat wij willen doen. En dan wil je natuurlijk naar defilmacademie in Amsterdam. Maar voordat je daar ooit kans maakt moet je eerst zelf al goed begrijpen wat het vak inhoud en dat doe je door te doen. Voor je toelating aan de filmacademie heb je dus een toelatingsfilm nodig.

Als jonge filmmakers wilde we los van de toelating vooral een goede film maken. Dankzij Budgetcam hebben wij de kans gekregen om dit professioneel aan te pakken.

We hebben alles gedraaid op een Sony FS7 met Canon EF lenzen en we hebben de FS7 ook nog op een DJI Ronin gezet voor enorm mooie steady shots.

We hebben ons o.a voor deze film laten inspireren door de films before sunrisebefore sunset en before midnight van Richard Linklater. Waarbij ook de grootste focus ligt op de dialoog en de onderlinge verhoudingen van twee personages.

We draaiden de film op twee hele toffe locaties. Het grootste deel speelde zich af in een kerk in IJmuiden en de rest draaiden we met freerunners achter het Amstelstation.

De insteek van de film is dat je als kijker midden een situatie valt, en beetje bij beetje meer te weten komt over de personages en wat er zich tussen hen afspeelt.

Ik heb ontzettend veel plezier gehad in het produceren van deze film. Ten eerste door de samenwerking met Max, omdat we beide de filmacademie voor ogen hadden,  konden we heel doelgericht, effectief en productief te werk gaan. Ook was de rest van de crew super supportive en werkten we allemaal even hard om deze film te maken.

Deze versie van ‘Groenlingen’ is enkel nog de eerste. We werken er nog iedere dag aan, met als volgende doel short festivals.

Dit verhaal stopt dan ook niet hier maar begint nu eigenlijk pas.

To Be Continued…

Fragment uit regie visie:

“Een intiem portret van een jongen en een meisje die hun allereerste aanraking ervaren met de keerzijde van de liefde. ‘Een noodzakelijk passage in ieders leven’, dat is waar deze film over gaat. De dubbelheid van dit verlies fascineert me. Het heeft iets melancholisch. Het kwijt raken van een bepaalde onschuld, maar ook een start van vele nieuwe inzichten.Op dat moment bestaat er echter niks ergers en is het onmogelijk om te denken dat dit misschien wel het juiste is, daar kom je altijd pas veel later achter.” Regisseuse Sanya Schreuder.

Cast: Claire Bender & Koen van der Heijden
Regie: Sanya Schreuder
Camera: Max Houtman
Scenarist: Joeri Kloppert
Geluid: Jeroen Leemans
Productie: Phebe Muller


Stories like this one:

Behind the scenes
Behind the Scenes | Coffee House
Read more
Behind the scenes
In deze blogpost nemen we je mee achter de schermen van de korte fictiefilm Coffee House door Thuy Nguyen. Het verhaal over trouw, liefde en de gevolgen van verslaving in de Rotterdamse onderwereld.Was dit een fotoshoot, filmopnames,...
06-11-2023
By Budgetcam
Behind the Scenes | Wounds
Read more
Behind the scenes
In this blog post, we take you behind the scenes of the independent, short fiction film "Wounds". The project is a collaboration between Martin Alexandre (Spain, 1992) and Jacob Brookes-Clayton UK, 1993), two artists-in-residence at WOW...
27-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed