Panasonic Firmware update

29-04-2021 By Budgetcam Other

Halverwege maart heeft Panasonic firmware updates aangekondigd voor een aantal van hun systeemcamera's. Met als uitblinker de firmware update voor de Panasonic Lumix S1H en Panasonic Lumix S1

Panasonic mirrorless camera's
Panasonic is geen vreemde als het aankomt op mirrorless camera's die primair ontworpen zijn met videomakers in gedachten. Met de GH-series heeft Panasonic een plek in de harten van indie filmmakers en run and gun shooters bemachtigd. Met camera's zoals de GH4 die als eerste mirrorless camera 4K kon filmen en de GH5(S) die 4K 4:2:2 10-bit intern kon vastleggen heeft Panasonic nieuw leven geblazen in een sensor size waar velen van dachten dat het maximale al behaald was.

Terwijl velen zich afvroegen of Panasonic nog door zou gaan met het maken van Micro Four Thirds camera's, bracht Panasonic begin 2019 haar eerste full frame camera op de markt; de Panasonic S1.

Panasonic GH5S
Panasonic GH5S

Wat moet je weten over de S1H en S1?

Voordat we firmware update 2.4 (S1H) en 2.0 (S1) onder de loep nemen is het goed om te weten wat de twee camera's al in petto hadden. Te beginnen met de in september 2019 uitgebrachte S1H.

S1H, een mirrorless cinema powerhouse
De Panasonic S1H werd eind 2019 geïntroduceerd als een mirrorless cinema powerhouse met als headline feature; 6K interne opname (6K 4:2:2 10-bit extern). Dit was tot die tijd ongekend, 6K filmen met een mirrorless camera. Ook was 4K tot 60p 4:2:2 10-bit intern vast te leggen. Niet nieuw voor Panasonic mirrorless camera's, maar wel een handige feature van de S1H is de Dual Native ISO (technologie uit de broadcast-lijn van Panasonic) waardoor de camera  lichtsterk is doordat de noise floor bij 400 ISO en 4000 ISO gelijk zijn. Verder heeft de S1H een geadverteerde dynamisch bereik van 14+ stops, volledige V-Log, interne beeldstabilisatie en weather sealing.

S1, Panasonic's eerste full frame camera
De S1 is Panasonic's eerste full frame mirrorless camera en werd begin 2019 geïntroduceerd. In tegenstelling tot de S1H werd de S1 geïntroduceerd als een hybride camera. Met een full frame 24.2MP MOS sensor, 9fps continu fotografie, 96MP High-Res Modus, 4K60P video en interne beeldstablisatie heeft de S1 veel te bieden aan hybrid shooters.

Panasonic S1 en S1H
Panasonic S1 en S1H

Wat is er nieuw?

S1H
Firmware update 2.4 voor de S1H bestaat uit één upgrade. Namelijk 5.9K raw via de HDMI output. Nou denk je misschien was dit niet al mogelijk? Dat klopt, het was al mogelijk om extern 5.9K ProresRaw te filmen in combinatie met de Atomos Ninja V, maar nu is het ook mogelijk om 5.9K Blackmagic RAW te filmen als je gebruikt maakt van de Blackmagic Video Assist 12G HDR 7''. Naast 5.9K Blackmagic RAW tot 29.97p kun je nu ook Super 35 4K tot 59.64p en Super 35 Anamorphic tot 50p filmen.

Blackmagic Video Assist 12G HDR 7''
Blackmagic Video Assist 12G HDR 7''

S1
Firmware update 2.0 brengt 6K/5.9K/5.4K en 4K DCI video naar de Panasonic S1. Bovendien heeft de S1 nu  anamorphic support, extern ProresRaw via de HDMI kabel in combinatie met de Atomos Ninja V en net als zijn grote broer de S1H, Dual Native ISO. Hierdoor is de S1 eigenlijk een mini S1H geworden.

Panasonic Lumix S1
Panasonic Lumix S1

Stories like this one:

Other
Mirrorless vs DSLR
Read more
Other
Mirrorless cameras: the future of photography and video?Mirrorless cameras (also called system cameras) and SLRs (also called DSLRs) are two popular types of cameras for photography and video. But what are the main differences and...
Recap | MPN Fotovakbeurs
Read more
Other
Afgelopen week waren wij, voor de eerste keer, te vinden op de MPN Fotovakbeurs in de Brabanthallen. Dé vakbeurs voor professionele fotografen. Een plek waar Budgetcam natuurlijk niet mag ontbreken. Hier stonden wij samen met Kamera...
05-04-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed