Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Canon CN-E 18-80mm T4.4

28-03-2017 By Marcus Hersbach Reviews

De Canon CN-E 18-80mm T4.4 lijkt de perfecte lens voor documentaires en ENG camerawerk met bijvoorbeeld de Canon C100 IIC300 II of de Blackmagic URSA mini of Sony FS7. Marcus Hersbach nam deze powerzoom een weekend mee om te kijken hoe de lens in de praktijk bevalt.

Om even wat achtergrond te geven, zelf gebruik ik de Sony PXW-FS7 MKI dit is natuurlijk een E-mount camera dus heb ik een Metabones adapter gebruikt om de lens te kunnen gebruiken.

Algemeen

De lens is gemaakt voor een Canon camera, dat zie je in meerdere aspecten terug. Bijzonder voor een cinema lens bijvoorbeeld is het ontbreken van een harde stop, dus het gebruiken van een follow focus is hierdoor nagenoeg niet te doen. Wel zorgt de rubberen grip ervoor dat je in alle omstandigheden makkelijk scherp stelt. Wel merk je dat aan het einde van de focus afstanden de ruimte tussen de laatste afstand en oneindig heel kort is, deze lens is gemaakt om gebruikt te worden met autofocus wat als je een camera hebt die dit niet ondersteunt als erg onhandig kan worden ervaren. De minimale focus afstand is 0,5m dit komt neer op ongeveer 20cm vanaf de lens hierdoor is het echt een top lens voor dagelijks gebruik.

De ingebouwde servo op de lens werkt niet in combinatie met de handgrip van de Sony FS7, maar wel met de handgrip die aan de lens vast zit. Deze grip ligt goed in de hand en werkt ook een stuk ergonomischer dan de handgrip van de FS7 zelf.

Kleuren

Hierboven zie je een heel subtiele afwijking in het blauw, in de meeste omstandigheden merk je van de afwijking niet heel veel, maar een concreet voorbeeld waar ik tegenaan ben gelopen is dat als je tijdens het gouden uur een flair hebt: die blauw/paars uitslaat:

Gebruiksvriendelijkheid

Een hele fijne lens voor dagelijks gebruik, het idee van een canon cine servo in compact formaat is ideaal voor een camera zoals de FS7.

Een puntje van aandacht, met de grip aan de zijkant van de lens is het door de besturing kabel niet mogelijk om je camera vlak op tafel te zetten omdat de plug te ver uit steekt.

De Canon CN-E 18-80mm is een heel fijne lens om mee te werken, vrij licht (1,2 kg inclusief de servo unit) dus met de FS7 die van zichzelf niet ideaal in balans is op je schouder is dit een hele fijne ENG lens. Haarscherp op elke focal length en elke iris stand, vignetten heeft de lens niet en een flair in deze is lens is ook erg zeldzaam.

Een aanrader!

Benieuwd hoe de Canon CN-E 18-80mm T4.4 bevalt? Je kunt hem hier reserveren. Ook een keer op pad voor het reviewen van nieuwe apparatuur? Geef je dan op voor de Budgetcam Reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed