Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Samyang XEEN Cine Primes

16-02-2017 By Ton van Moll Reviews

De Samyang XEEN Cine Primes zijn een betaalbaar alternatief voor de Canon CN-E en Carl Zeiss CP.2 lenzen. Maar hoe zijn de XEEN lenzen in de praktijk? Hoe zit het met de technische specificaties van de verschillende objectieven? Ton van Moll nam de proef op de som met de Samyang XEEN 14mm24mm50mm en 85mm lenzen en schreef deze review.

Voor mij was de insteek voor deze review om te testen wat de vervorming van deze optieken is en de kleurconsistentie tussen de optieken. Natuurlijk ook de scherpte bij volle opening en bij 1 en 2 stoppen dicht. Daarnaast het mechanische deel diafragma en focusring.

Ik heb een testopstelling gebouwd waar ik gebruik heb gemaakt van kranten bij gebrek aan een grote scherpte kaart, daarnaast het ik de Xrite colorchecker video in beeld gezet. De kleurtemperatuur staat op 5500K en de belichting is aangepast door de shutterspeed aan te passen. Naast de opstelling heb ik twee statieven aan de rand gezet om de vervorming aan de rand goed te kunnen zien.

Met deze opstelling heb ik de verschillende XEEN lenzen getest.

Eerst bij volle opening en daarna op een diafragma van f/2.8 , f/5.6 en f/11. Wat mij op viel is dat de 14mm geel/groener van kleur (in praktijk met een wit balans natuurlijk makkelijk te corrigeren) is dan de anderen. Door de extreme groothoek heeft hij ook meer vertekening.

De 24mm50mm en 85mm XEEN’s zijn prachtig gelijk van kleur en hebben een hele mooie scherpte en contrast. De 24mm heeft aan de randen nog een beetje vertekening maar in praktijk zul je daar waarschijnlijk weinig last van hebben.

Hier zie je de resultaten op video:

Op  de focusring heb ik een followfocus van Zacuto gezet en op de diafragmaring een Z-drive van Zacuto.

Beide ringen draaien super mooi!!! Normaal zet ik strepen op de followfocusring maar dat is bij deze optieken niet nodig, je draait hem zonder problemen van het ene punt naar het andere. Wel gebruik ik een Alphatron EVF ik kan absoluut niet zonder. Deze EVF is echt scherp en ik heb de waveformmonitor permanent in beeld.

Het is een genot om met deze optieken te werken. De ringen draaien zo smooth dat je elke beweging gemakkelijk kunt maken. Bij het diafragma zou ik eigenlijk ook een langere slag willen zoals bij de Zeiss CP2 optieken, maar dit werkt ook super mooi, je kunt dit echt prima meetrekken.

Bij de 85mm zou voor mij de kortste instelafstand wat korter mogen maar dat zal wel consequentie gehad hebben voor de constructie/prijs.

Ik vind de tekening van deze optieken ook erg mooi in de hogelichten en schaduwen. Bij een stop diafragmeren heb je direct meer scherpte. De overgang van scherp naar onscherp gaat ook erg mooi, ik had helaas te weinig tijd om op lokatie uitgebreid allerlei situaties te testen.

Hier is te zien hoe dit op video er uit ziet:

Helaas gaat er bij Youtube aardig wat kwaliteit verloren.

Ik zie wel beweging, in praktijk moet ik dus mijn statief beter vastzetten of een whip gebruiken.

Conclusie

Voor mij springt de Samyang XEEN 50mm er echt uit, een super mooi optiek. Wat me ook mee viel was de cropfactor die is 1.2 ipv 1.5 bij een super35mm sensor dat scheelt toch echt wel wat. Kortom een hele goede ervaring met deze optieken en is zeker voor mij interessant voor de toekomst.

Benieuwd of jij net zo enthousiast wordt van de Samyang XEEN Cine primesReserveer ze nu! Wil je een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Geef je op voor de Budgetcam Reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed