Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Panasonic 35-100mm F2.8 Lumix

28-02-2017 By Mike Attinger Reviews

Veel fotografen maken gebruik van de bekende 70-200mm f2.8 lenzen. Maar welk alternatief is er als jouw camera een micro 4/3-vatting heeft? De Panasonic 35-100mm F2.8 biedt de uitkomst. Met deze lens beschik je over dezelfde lichtsterkte en dezelfde beeldhoek.

Tijdens deze test had ik geen 70-200mm lens ter vergelijking voor het formaat. Maar er was wel een Sigma 50-100mm F1.8 lens (EF mount). En qua formaat scheelt deze niet heel erg veel met de 70-200 lenzen. Op onderstaande foto is het verschil erg goed te zien, de Panasonic is ongeveer de helft kleiner dan de telelens van Sigma. En qua gewicht scheelt het ook enorm, de Panasonic 35-100mm is met zijn 357 gram een heel stuk lichter en compacter dan de Sigma 50-100mm (1491 gram) of Canon 70-200mm (1490 gram).

Ik heb de Panasonic lens op twee camera’s getest. Namelijk een Olympus E-PL1 voor de foto’s en een Blackmagic Pocket Cinema camera voor video. Beide camera’s beschikken over een micro 4/3-vatting.

Wat mij meteen opvalt aan deze lens, is de bouwkwaliteit. Ondanks het lage gewicht voelt hij toch solide aan. De zoom- en focusringen draaien soepel en precies. Er wordt een zonnekap meegeleverd welke, eenmaal bevestigd, de lens ongeveer de helft langer maakt.

Uiteraard was ik erg benieuwd naar het zoombereik. Op de twee onderstaande foto’s is het resultaat te zien. De eerste is met 35mm gemaakt. De tweede met 100mm. Een erg mooi en fijn bereik.

De kleuren van deze lens bevallen mij ook erg goed. Er zit een mooie diepte in. Een close-up van een witte orchidee (geschoten op 100mm) laat zien dat er vrijwel geen chromatische aberratie optreedt. Daarnaast is ook de achtergrond mooi onscherp.

Ook voor portretten is deze lens goed bruikbaar. Het zoombereik zorgt ervoor dat je snel de gewenste beeldhoek kan kiezen. Het relatief grote diafragma van f2.8 zorgt er daarnaast voor dat je een erg mooie scherptediepte kan creëren. Dit is te zien op onderstaande portretfoto’s welke zijn geschoten op 44mm met een diafragma van f2.8. De autofocus is erg snel en werkt goed. Deze fijne autofocus maakt de lens ook weer erg geschikt voor portretfoto’s.

Voor de laatste test heb ik de lens op de Blackmagic Pocket Cinema camera gemonteerd. Voor allerlei artiesten produceer video’s voor Youtube en de Blackmagic is eigenlijk mijn favoriete filmcamera. Zoals bij eigenlijk al mijn video’s maak ik gebruik van handmatige focus en dit ging bij de Panasonic goed. De slag is wat klein, maar het is dan ook geen cinema lens.

Deze Panasonic lens heeft ingebouwde beeldstabilisatie (Power O.I.S). Met de camera op de shoulder-rig heb ik deze goed kunnen testen. En het bevalt zeer goed. De Blackmagic Pocket Cinema camera heeft geen beeldstabilisatie in de body. Normaal gesproken gebruik ik alleen lenzen zonder beeldstabilisatie. De Panasonic lens zorgt voor een zeer stabiel beeld. Kleine trillingen welke kunnen optreden bij het gebruik van een shoulder-rig waren verdwenen.

Onderstaande video heb ik geschoten met zangeres Emma Heesters.

De Panasonic 35-100mm F2.8 lens is een erg fijne lens. Snelle autofocus, goede beeldstabilisatie, compact formaat en een laag gewicht. Een krachtige combinatie.

Benieuwd hoe deze lens bevalt? Huur hem nu!Wil je ook eens op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Geef je dan op voor de Budgetcam reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed