Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Sigma 85mm f/1.4 Art

14-03-2017 By Oscar Vinck Reviews

Ik ga je iets bekennen. Ik heb nog nooit een ander merk objectief dan Canon op mijn 5D geschroefd. Het is zelfs zo erg dat ik me maar één keer kan herinneren dat het een niet-L objectief was. En, nee ik ben geen snob, mijn primaire werkpaard is zelfs nog steeds de Canon 5D mark II. Als ik iets meer nodig heb dan huur ik wel een 5D mark III of 5D mark IV bij Budgetcam. Met bijbehorende Canon L-objectieven. Bijvoorbeeld de Canon 85mm 1.2 L.

Maar toen kwam daar ineens die Sigma 85mm 1.4 DG HSM Art voor Canon en Nikon. Natuurlijk had Sigma al een aantal uitstekende Art objectieven in haar programma en worden vooral de 35mm en 50mm de hemel in geprezen vanwege hun scherpte.

Nu schiet ik als portretfotograaf graag met 85mm en ben dan ook erg benieuwd of Sigma zijn faam waar kan maken. Tijd voor een test!

Sigma 85mm 1.4 DG HSM Art

  1. Focus: MF/AF
  2. Filtermaat: 86mm
  3. Stabilisatie: Nee
  4. Te huur met Canon of Nikon vatting (ik heb de Canon getest)
  5. Sony gebruikers kiezen de Canon vatting en nemen er de MC-11 converter bij

Wat meteen opvalt is dat de Sigma 85mm 1.2 Art is een flink stukje glaswerk is. Het objectief is 1,1 kilogram zwaar. Voor mij geen probleem, maar voor anderen wellicht even wennen. Qua bediening is het erg prettig dat de instelring zo groot is. Scherpstellen is daarmee plezierig. Verder geen poespas, beeldstabilisatie ontbreekt, maar dat is voor mij geen probleem. Voor 85mm heb ik dat bij een lichtsterk objectief als dit niet nodig. Enig minpuntje is wel dat je filters van 86mm nodig hebt en die zijn niet altijd voorhanden.

Die lichtsterkte is natuurlijk geweldig. Het is een halve stop minder dan de 85mm 1.2 van Canon, maar in de praktijk mis ik die niet. Bovendien vind ik de scherpte van de Canon volledig open (op 1.2 dus) niet optimaal, in de praktijk gebruikte ik hem vaak op 1.8 of 2.0. Dat is bij de Sigma 85mm niet nodig, de scherpte is bij volledige opening op 1.4 uitstekend te noemen. Ook in de hoeken (bij full frame) vind ik de 85mm erg scherp bij volledige opening. Nadere bestudering laat zien dat een tot twee stops diafragmeren nóg scherpere hoeken oplevert. Ik ben ontzettend onder de indruk.

De autofocus doet zijn werk snel en stil. Een aandachtspunt bij lichtsterke objectieven zoals dit is natuurlijk wel dat je body en het objectief goed op elkaar zijn afgesteld. Front of back focus is bij deze diafragma waardes goed zichtbaar. Ook bij mijn Canon 5D mark II had ik last van front focus in combinatie met dit objectief. Onderstaande foto laat dat goed zien, het scherpstelpunt ligt op het oog, terwijl de haren daadwerkelijk scherp zijn. Dit kun je ondervangen door de focus te corrigeren. Dat kan handmatig of door gebruik van een programma als FoCal.

Overigens, de Sigma 85mm Art komt niet helemaal tot zijn recht op mijn oude vertrouwde 5D mark II. Dat bleek wel toen ik hem op een Mark III en Mark IV probeerde. Vooral op de Canon 5D Mark IV laat de Sigma 85mm Art zien wat voor bijzondere capaciteit het in huis heeft. De snelheid van de autofocus vormt geen bottleneck voor het objectief, hij is nog steeds even snel. Maar vooral de scherpte blijft bijzonder hoog. Petje af! Voor mij geen Canon 85mm 1.2 meer, maar voortaan deze Sigma.

Ondertussen zijn er veel tests van de Sigma 85mm Art beschikbaar gekomen. Stuk voor stuk zijn ze allemaal lovend. Ze gaan zelfs zo ver dat dit objectief als nieuwe standaard wordt gezien. Daar kan ik me alleen maar bij aansluiten.

Met dank aan Bart van den Boomen van Boom Interieurwerk.

Benieuwd hoe de Sigma 85mm bevalt? Huur hem dan nu!Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Schrijf je dan in voor de Budgetcam reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed