Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Canon TS-E 45mm f/2.8

14-02-2017 By Mike Attinger Reviews

Tilt Shift lenzen zorgen voor het welbekende “miniatuur”-effect. Fotografeer een straatbeeld van boven en het zal ineens op Madurodam lijken. Maar naast dit effect bieden tilt-shift lenzen nog diverse andere (artistieke) mogelijkheden. Mike Attinger ging op pad met de Canon 45mm Tilt Shift lens en schreef deze review over deze zeer veelzijdige lens.

Vanaf het eerste moment viel mij de solide bouw van deze lens al op. Hij voelt zeer stevig aan en is goed te hanteren. De focusring loopt goed en de focus is daardoor perfect af te stellen. Erg fijn aangezien deze lens uiteraard geheel handmatig is. In een verlaten treinstation ben ik in alle rust de mogelijkheden van de lens gaan bekijken. En dat zijn er nogal wat.

Met de Tilt-functie kan de focus worden verdeeld. Zo kan bijvoorbeeld het midden geheel in focus zijn, terwijl de boven- en onderkant out of focus zijn. Hierdoor kan je de aandacht van de kijker naar één punt leiden. Met de Shift-functie kan de lens parallel aan de sensor worden bewogen. Dit is in meerdere gevallen erg handig. Het perspectief kan hiermee worden veranderd, waarmee lijnen van bijvoorbeeld gebouwen kunnen worden rechtgezet. Bij de 45mm in deze test is dat minder aan de orde. Met de 24mm of 17mm varianten is dat meer van toepassing, omdat deze beter zijn voor architectuurfotografie.

Daarnaast heeft deze lens ook nog een Rotate-functie. Hiermee kan de gehele lens tot 180 graden worden gedraaid. Dit zorgt ervoor dat de Tilt- en Shift-functies ook in andere hoeken gebruikt kunnen worden.

In onderstaande foto heb ik de Tilt gebruikt om de aandacht naar het blauwe vat te laten gaan. Daarnaast is de Shift gebruikt om de rand van het perron onder de camera te krijgen. Zelf stond ik namelijk veilig en wel op het perron.

De volgende foto’s laten het verschil met (links) en zonder (rechts) Tilt zien. Met behulp van de Tilt-functie kan er een flinke Depth of Field worden gemaakt.

Uiteraard moest ik het “miniatuur”-effect ook even testen. Doordat het een 45mm lens is, moet je redelijk hoog staan om dit effect te verkrijgen. Met de 24mm of 17mm varianten van Canon zal het iets makkelijker gaan. Maar op de hoogste etage van een parkeergarage heb ik het effect toch nog kunnen verkrijgen.

Omdat het een 45mm lens betreft, wilde ik ook even kijken hoe portretfotografie met deze lens gaat. Ik ben meer dan tevreden met het resultaat. Het handmatig focussen ging vlot en de Tilt-functie zorgde voor een erg interessant effect. Het verleggen van de aandacht naar een bepaald punt zorgt zeker bij portretfotografie voor een erg mooi effect.

Als allerlaatste test heb ik de Shift-functie gebruikt om een panoramafoto te maken. Door de soepele instellingen van de Shift was dit erg makkelijk te doen. Plaats de camera op een statief en maak drie foto’s met de Shift in het midden en beide uitersten.

Mijn conclusie? De Canon 45mm Tilt Shift lens is erg veelzijdig. Naast dat het een erg scherpe lens is, brengen de Tilt, Shift en Rotate functies handige en artistieke mogelijkheden met zich mee. Deze lens is een echte aanrader.

Benieuwd geworden naar de mogelijkheden van deze lens? Reserveer hem direct! Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur voor het schrijven van een review? Geef je op voor de Budgetcam reviewpoule!


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed