Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Sony 50mm F2/.8 Macro

25-01-2017 By Eric van Vuuren Reviews

Eind 2016 kwam Sony met de 50mm F/2.8 Macro.  Een speciaal macro-objectief die ontwikkeld is voor de fullframe Sony-alpha modellen.  De minimale scherpstelafstand is 16cm, gemeten vanaf het sensorvlak. Foto’s gemaakt vanaf die afstand hebben een vergroting van 1:1.

Scherpstelafstand

De scherpstelafstand kan begrensd worden door een schakelaar aan de zijkant van de lens. Je kan kiezen voor het volledige bereik, 16cm tot 30cm en 30cm tot oneindigheid. Net boven deze functies tref je de keuze tussen Auto-focus en Manual Focus.  

Waar je rekening mee moet houden is dat de lens c.a. 30% langer wordt op het moment dat je je onderwerp vanaf 16cm wilt fotograferen. Denk eraan, dit is gemeten vanaf het sensorvlak naar je onderwerp. Dit zorgt ervoor dat het fotograferen/filmen erg lastig kan worden als je bijv insecten wilt vastleggen. Ook tijdens het handmatig scherpstellen vanaf deze afstand zijn vanzelfsprekend veel omwentelingen nodig.

Bij normaal gebruik is de 30cm tot oneindigheid de beste keus. Hierdoor blijft de lens kleiner in gebruik en zal de lens sneller scherpstellen. De keuze voor de 16-30cm zal in de praktijk het meest gebruikt worden maar vraagt veel motorische inspanning van de lens.

Auto-focus & F/2.8

De motoren van de auto-focus zijn qua geluid aardig aanwezig en zeker niet de snelste in zijn soort. Een kleine Google-search verteld ons dat het soort motor ook een gedateerd type is vergeleken met de huidige standaard lenzen.  

De lens is daarentegen wel haarscherp en makkelijk te bedienen. Het maximale F/2.8 diafragma is cirkelvormig en ontworpen voor de hoogste kwaliteit bokeh. Tijdens het fotograferen op F/2.8 treed er wel vignettering op, alhoewel dit in Lightroom zo verholpen was. De 50mm is met zijn 236 gram best licht en compact (70.8 x 71 mm) (zie vergelijkende foto met een non-macro Canon 50mm F/1.4). Hierdoor voelt de camera (A7s II) goed in balans. Ook qua bouwkwaliteit voelt de lens goed aan en is de lens stof- en vochtbestendig.

De lens heeft een diameter van 55mm en de mogelijkheid tot het bevestigen van diverse filters (polarisatie/ND etc). Er is geen zonnekap beschikbaar en eerlijk gezegd mis je die niet. Dankzij de toepassing van speciale coatings en de constructie van het objectief worden flare’s en dubbelbeelden tegen gehouden.

Conclusie

De lens is niet voorzien van stabilisatie en zal daarom het beste tot z’n recht komen op modellen zoals de A7s II met ingebouwde sensorstabilisatie of op statief. Voor video bleek deze lens alleen vanaf de langere afstanden geschikt te zijn. Sony had alleen een 90mm F/2.8 macro lens in het assortiment en die is groter, zwaarder en duurder. Deze compacte 50mm heeft een paar kleine minpuntjes maar is absoluut een mooie toevoeging!

Benieuwd wat jij van deze macrolens van Sony vindt? Reserveer hem nu!Ook een keer op pad met de nieuwste apparatuur om een review te schrijven? Geef je dan op voor de Budgetcam reviewpoule!


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed