Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Sony A6500

09-01-2017 By Oscar Vinck Reviews

Nog geen jaar na de introductie van de A6300 komt Sony met de A6500. Was de ‘oude’ A6300 dan zo slecht? Zeker niet, maar Sony heeft gemeend dat het nog beter kan. En nu wilden ze bij Budgetcam wel eens weten of Sony gelijk heeft. Ik testte de A6500 een paar dagen als alternatief voor mijn DSLRs.

Wie mijn review van de RX100 V heeft gelezen, weet wat voor een powerhouse Sony in huis heeft. Dat is wellicht ook de reden om de A6500 zo snel op de markt te brengen. Ook deze camera is namelijk uitgerust met geweldige features:

  1. 24.2 Megapixel CMOS sensor
  2. OLED Electronic Viewfinder
  3. 3.0" Touchscreen LCD
  4. 11 frames per seconde burst mode (RAW)
  5. 4K video in 4x slow motion
  6. Ingebouwde beeldstabilisatie

Snel, sneller, snelste autofocus

Ik zal het maar eerlijk bekennen, ik was geen fan van de autofocus van Sony. Misschien is het gewoon een kwestie van wennen, maar dat was destijds de reden om niet over te stappen van de Canon 5D serie naar de Sony A7rII. Maar het lijkt erop dat Sony de autofocus als aandachtspunt heeft genomen, want waar de RX100 V erg snel was, is de A6500 toch wel de allersnelste camera qua autofocus die ik in mijn handen heb gehad.

Als test objectief heb ik gekozen voor de Sony SEL 24-70mm f/4. Niet erg lichtsterk, maar voor de portretten die ik wilde schieten prima. Tel wel even de crop factor 1.5x van de A6500 mee, de lengte van het objectief is dan 36-105mm. De werkelijke proef op de som heb ik genomen in combinatie met mijn eigen Canon EF 24-70mm 2.8L II objectief, in combinatie met de Metabones V4 EF – E mount. Kritisch als ik was op voorhand, zo enthousiast ben ik nu over deze combinatie. De autofocus is nog steeds razendsnel en, zeker zo belangrijk, erg accuraat.

Groot voordeel van de A6500 ten opzichte van de A6300 is dat de A6500 interne beeldstabilisatie heeft. Daarmee geef je dus objectieven zonder stabilisatie aan boord toch even die paar stops extra. En dat werkt dus niet alleen met Sony E-mount objectieven, maar ook met die van andere merken zoals Canon en Nikon. Natuurlijk in combinatie met de Metabones of Commlite (check ook Budgetcam’s lens adapters cheat sheet!). Overigens, Sony claimt 5 stops winst, maar dat zijn er naar mijn mening ongeveer 3. Maar ook dat maakt in low light nog een groot verschil.

Normaal lakt mijn dochter mijn nagels niet, maar voor de doodzieke Tijn maken we graag een uitzondering. 

Touch geeft écht meerwaarde

Het scherm op de achterzijde van de A6500 is van sublieme kwaliteit en resolutie. Beoordelen van de foto’s gaat daarmee prima. Ook de EVF, voorzien van een OLED-scherm, is een feest om mee te werken. Persoonlijk vond ik hem prettiger dan de RX100 V, waarschijnlijk door de grootte en de aanwezigheid van een eye-cup, maar de A6500 is natuurlijk als camera ook een stukje groter. Het scherm van de A6500 kan worden gekanteld. Echter, zodanig te kantelen dat je een selfie-video op kunt nemen, is niet mogelijk. Daarmee is het geen handige vlog-camera. De A6500 is daar net iets te groot voor, zeker met een fatsoenlijk objectief erop.

Een allergrootste voordeel ten opzichte van de A6300 vind ik wel dat het scherm van de A6500 een touchscreen is geworden. Dit maakt het navigeren door het menu een feest, waar dat eerder een kwelling was (de menu items zitten overigens ook op een logischer volgorde). Kers op de taart is dat het touchscreen ook de AF-zone of individuele AF-punten kan aanpassen. Zelfs wanneer je door de EVF kijkt, swipe je zo met je duim over het scherm. Werkt erg intuïtief. Overigens kun je de autofocus ook helemaal autonoom zijn werk laten doen, de A6500 herkent gezichten of ogen en houdt daar de focus. Meerdere personen in beeld, even swipen van gezicht naar gezicht. Voor het eerst dat ik een touchscreen op een camera als zo’n grote meerwaarde ervaar. Oh ja, en had ik al gezegd dat de autofocus supersnel is?

De A6500 als DSLR killer

Na een weekend van de kleine RX100 V te hebben genoten dacht ik ook deze in mijn binnenzak te steken als cameraatje voor onderweg, naast mijn DSLR. Daar is de A6500 dus te groot voor, maar eigenlijk ook helemaal niet voor bedoeld. Het is eerder een volwaardige vervanger voor de DSLR. Natuurlijk, het is geen full frame, maar de kwaliteit van het beeld is uitstekend. Daarnaast heeft de A6500 de aansluitingen die een professioneel fotograaf (hij werkt uitstekend met mijn flits apparatuur via de hotshoe) of cameraman nodig heeft (microfoon input is aanwezig, voor headphone monitoring moet je wat trucs uithalen, zoals bijvoorbeeld een externe monitor, of Sony’s UWP microfoons gebruiken).

Conclusie

De A6500 is een volwaardige en toegankelijke camera die wat mij betreft een kleine revolutie veroorzaakt als het gaat om snelheid en gebruiksgemak van de autofocus. Zeker in combinatie met het touchscreen. Sony had het bij het rechte eind om al zo snel de A6300 van een opvolger te voorzien.

Benieuwd hoe de Sony A6500 in de praktijk bevalt? Huur hem nu! Ook de nieuwste apparatuur testen en reviewen? Geef je op voor de Budgetcam reviewpoule!


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed