Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Canon 24-105mm 4.0 L IS II USM

28-12-2016 By Gooifotograaf Reviews

De nieuwe standaard voor een standaardlens?

Daar is hij dan, de opvolger van de 11-jaar oude en razend populaire Canon 24-105mm F/4… Tijd voor een review!

Wat is er veranderd?Canon heeft ten opzichte van de vorige versie van deze lens een aantal verbeteringen doorgevoerd. Zo is er een ‘Air Sphere Coating’ (ASC) aangebracht om reflecties en overstraling te verminderen en is het optisch ontwerp veranderd, zodat er o.a. minder vignettering is in de lagere brandpuntsafstanden. Daarnaast is de Image Stabilization flink verbeterd: compensatie van 4 in plaats van 2,5 stops! Dat betekent dus dat wanneer je normaal (zonder IS) een sluitertijd van 1/80 sec. zou moeten hanteren om bewegingsonscherpte ter voorkomen, je nu een strakke foto kunt krijgen bij een sluitertijd van 1/5 sec.!

Anna’s Hoeve Hilversum (ISO320, 40mm, F/10, 1/60sec)
Anna’s Hoeve Hilversum (ISO320, 40mm, F/10, 1/60sec)

Perfect bereik voor full frameDe lens is vanwege het bereik typisch geschikt als standaardlens voor full frame camera’s. Op een APS-C camera werkt de lens ook prima, maar door de kleinere sensor heeft het objectief daar een bereik van 38-168mm en dan mis je voor een walkaroundlens toch een stuk groothoek. Als het op bereik aankomt, is deze lens voor allerlei doelen m.i. de beste keus voor een standaardlens. Denk hierbij bijv. aan bruiloften, journalistiek, feestjes, vakantie, landschappen, etc.

Aan de slagMaar goed, leuk die theorie: tijd om dit mooie stukje glas eens uit te proberen. Ik had de lens een weekend tot mijn beschikking en heb hem op mijn Canon EOS 6D geschroefd en er flink wat plaatjes mee geschoten. Het objectief is, zoals je van een L-lens mag verwachten, zeer degelijk en is daarbij niet te zwaar of te groot. De lens ligt lekker in de hand en de autofocus werkt snel en maakt niet veel geluid.

Beeld en geluid, Hilversum, kleinste brandpuntafstand en klein diafragma (ISO400, 24mm, F/10, 1/1000)
Beeld en geluid, Hilversum, kleinste brandpuntafstand en klein diafragma (ISO400, 24mm, F/10, 1/1000)

Normaal fotografeer ik vooral natuur en landschappen, maar helaas was het dit weekend erg grijs. Ik heb de lens daarom vooral rond huis gebruikt en was daarbij het meest onder de indruk van de fraaie kleuren en de verbluffende scherpte. Normaal fotograaf ik rond huis veel met een 50mm prime (1.4 Art van Sigma), maar ik merkte dat ik het bereik van deze nieuwe lens in combinatie met de scherpte en kleuren me sterk doen overwegen om deze als standaardlens te gaan gebruiken. De goed werkende IS zorgt ervoor dat je ook in situaties met minder licht met dit objectief perfect uit de voeten kunt.

Foto op maximale zoom en met volledig open diafragma (ISO320, 105mm, F/4.0, 1/500)
Foto op maximale zoom en met volledig open diafragma (ISO320, 105mm, F/4.0, 1/500)

ConclusieDe excellente bouw, het prachtige bereik, de verbluffende kleuren en indrukwekkende scherpte hebben mij in een weekend eigenlijk wel overtuigd. De verschillen met de vorige versie van deze lens zijn misschien niet overdreven groot, maar zorgen er wel voor dat deze goede lens op allerlei punten weer net iets beter is geworden dan z’n voorganger.

Benieuwd of de Canon 24-105 4.0L IS II USM ook jouw nieuwe favoriete lens kan worden? Reserveer hem direct via de website.Ook een de nieuwste apparatuur testen en reviewen? Geef je dan op voor de Budgetcam reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed