Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: DJI Osmo X5

30-11-2016 By Klantreview: DJI Osmo X5 Reviews

De DJI Osmo X5 combineert het gemak van een handgimbal met de flexibiliteit van een 4K camera met verwisselbare lens. Maar hoe bevalt de Osmo X5 in de praktijk? Robbert Alblas ging een paar dagen op stap met de stabilizer van DJI.

In  het verleden heb ik al gewerkt met de DJI Osmo X3. Deze gimbal werkt ontzettend goed maar zoals te verwachten is bij het formaat van de camera (en de sensor) hield de beeldkwaliteit wat te wensen over. Inmiddels heeft Budgetcam de Osmo X5 en die mocht ik een paar dagen testen. 

GebruiksgemakHet eerste dat opvalt is dat je met de Osmo heerlijk snel aan de slag kunt. Het systeem is al gebalanceerd en werkt daarom direct out of the box. Dat maakt een groot verschil met andere gimbal systemen. Tegelijkertijd is er het nadeel dat je de camera niet kunt vervangen en wat lenzen betreft ben je ook beperkt. Over het lensje dat Budgetcam levert bij de X5 was ik overigens heel tevreden. Een fijne allround brandpuntafstand en een mooi diafragma van f/1.7. Dat is zeker een groot voordeel ten opzichte van de X3. De lens en de grotere sensor maken dat de X5 een stuk beter uit de voeten kan met wat minder licht. Maar ik vond het vooral een groot voordeel dat je bij de X5 door de f/1.7 een beetje met scherptediepte kunt spelen. Bij de X3 is dat helemaal niet het geval. 

FocusBij f/1.7 gaat echter focussen ook belangrijke rol spelen. Er is helaas geen continue auto-focus. Wel stelt de X5 eenmalig scherp op een voorwerp dat je op je smartphone scherm aantikt. Scherpstellen gaat bij omstandigheden met weinig contrast moeizaam en lukt dan ook niet altijd. Om problemen te voorkomen koos ik ervoor van te voren handmatig scherp te stellen en vervolgens op dezelfde afstand van het onderwerp blijven. Dat werkt prima maar je mist wat vrijheid. De DJI Focus, waarmee je een scherpstelwiel op de Osmo krijgt zou echt geweldig zijn wanneer je op f/1.7 filmt.

AccessoiresZowel de ingebouwde fan als de gimbalmotoren maken geluid. Als je fatsoenlijke geluidsopnames wilt hebben zul je deze extern moeten opnemen.De accu van de Osmo gaat vrij snel maar die van je telefoon ook! Er zitten gelukkig genoeg accu’s bij de X5 en een fijne oplader waar vier accu’s tegelijk in kunnen. Voor mijn telefoon gebruikte ik een batterypack om door te kunnen gaan.

InstellingenOpstarten van de gimbal is zo gebeurt maar het duurt even voordat je het beeld op je telefoon te zien krijgt. Soms tot wel 20 seconden. Dat is dus wel iets waar je rekening mee moet houden.In de ‘auto’ stand gaat de sluitertijd bij weinig licht tijdens het filmen onder 1/25 (ondanks dat je 25fps filmt). Dat ziet er vanzelfsprekend niet fraai uit. Bij weinig licht kun je de sluitertijd dus beter zelf instellen.De beeldkwaliteit ziet er (zeker met weinig licht) beter uit dan bij de X3 maar ook bij de X5 moet je rekening houden met een compressie die ik vergelijkbaar vind met dslr’s.ConclusieWat een ontzettend gaaf apparaat! De combinatie van het formaat, gewicht en de prestaties zijn super. De gimbal werkt zoals je van een DJI product verwacht. Gewicht en formaat zullen in elk geval nooit je ideeën in de weg staan. Lang en snel werken wordt je makkelijk gemaakt. Voor mij persoonlijk liggen de grootste nadelen in de compressie van de beelden en het missen van een goede focusoplossing. Voor het formaat echt een indrukwekkend systeem en een mooie stap vooruit vanaf de X3.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed