Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Canon EOS 5D Mark IV

20-12-2016 By Santos van den Berg Reviews

Mijn naam is Santos van den Berg, (sport-)eventfotograaf voor Wildest! Fotografie. Normaal gesproken schiet ik met de Canon EOS 6D. Deze keer ging ik met de 5D Mark IV op pad, voor Budgetcam. Ik verwachtte betere prestaties bij lage licht omstandigheden, een snellere en meer accurate autofocus en ook een verhoogd dynamisch bereik. 

Ik heb de camera getest op een groot sportevent. Altijd lastig, omdat er weinig licht is, veel beweging en ook vrij donkere gebieden. Een sport event als dit heeft als main-goal het podium waar de presenters hun nieuwe lessen laten zien, daar is meestal genoeg licht. Maar in het publiek, waar iedereen mee doet, valt het vaak niet mee om voldoende licht te krijgen. Dit komt de sfeer niet ten goede, zeggen ze dan.

AutofocusLaten we beginnen met de autofocus, die is rap!! Écht heel rap. Overigens is het autofocus systeem wel een tikje anders dan voorheen in de canon body’s. Hij is erg precies maar soms té precies. Draag er zorg voor dat je je instellingen goed bekijkt en weet waar ze voor dienen. Zet bijv. niet je autofocus gevoeligheid te hoog, anders verspringt hij makkelijk van scherpstel-moment en dan krijg je een ongewenst resultaat. Toch heb ik het idee dat de autofocus er net heel af en toe even naast zat. Dit heb ik getest door op een licht stukje te focussen, en dan direct te draaien naar een stukje wat minder belicht is en de foto toen genomen. Het is een prachtig shot, maar helaas out of focus.

Dit neemt niet weg, dat de 6D eigenlijk maar een traag beestje is qua autofocus, dus op dat gebied is de 5D mark IV toch echt wel een stuk beter!

ISO en dynamisch bereik

De Canon EOS 5D MARK IV is een prachtige camera met een heerlijk groot ISO bereik. Ik heb onderstaande foto op ISO 8000 genomen en moest mijn best doen om hinderlijke ruis te ontdekken. Natuurlijk is ISO8000 geen instelling die je vaak als standaard zal instellen, maar het blijft fijn om deze optie te hebben.

Bij mijn 6D pak ik maximaal ISO2000. Daar kan ik in de nabewerking met Lightroom nog het een en ander tweaken. Hiermee pas ik ruisreductie toe waardoor de foto er toch nog erg mooi uitkomt. Ga ik hoger dan ISO2000 dan krijg ik hinderlijke ruitvormig die in Lightroom niet meer mooi weg te werken is. Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

Het dynamische bereik is kort gezegd, geweldig! De foto hieronder is 66% gecropt en toch zijn alle details nog perfect zichtbaar. Tegenover de 6D doet deze erg mooie resultaten leveren. Hier heb ik geen accuraat voorbeeld van omdat ik mijn 6D daar niet voor gebruik. 

BatterijduurDe accuduur, daar schrok ik eigenlijk een beetje van. Met mijn 6D ben ik gewend dat ik zo’n 1000 foto’s maak op 1 accu. Bij de “Digibuddy” accu’s die ik van Budgetcam meekreeg, stond ik opeens met lege handen bij nog geen 700 foto’s. Dit was voor mij een opvallend verschil. Met een originele accu maakte ik 900 foto’s dus dat is iets minder dan bij de 6D. Maargoed, met de grip (BG-E20) eronder en 2 accu’s vind ik 1800 foto’s een mooi aantal. Je kan de HAHNEL Extreme accu’s gebruiken, die hebben 2000mAh waardoor mijn 6D zo’n 1200 foto’s schiet. De Mark IV zal dan ongeveer 1000/1100 clicks meekunnen. Overigens heb ik dit getest met exact dezelfde waardes voor terug kijken, helderheid en power saving mode.

RAW bewerken

Tot slot, de RAW bewerking… Daar moest ik even aan wennen. Sommige dingen zijn hetzelfde, als contrast en helderheid. Maar die nieuwe 30.4MP sensor levert een enorm kleuren bereik. Ik heb het idee dat Lightroom hier nog niet mee kan omgaan in combinatie met het “Hooglichten” schuifje. Ik heb deze schuif helemaal naar links gedraaid, dus alle hooglichten zoveel mogelijk weghalen…

Maar in de foto hierboven heeft lightroom juist hooglichten TOEGEVOEGD terwijl dat schuifje naar links staat. Een vreemd fenomeen waarvan ik nog steeds niet snap hoe het komt. De bewerking van de foto’s vergt net wat meer kennis en ook idee van hoe je de foto wilt hebben, want simpel met schuifjes goochelen zit er nu niet meer in. Ik heb een Lightroom cursus gekocht, want dat vond ik wel nodig.

ConclusieBen je opzoek naar een Full-Frame sensor, 30.4MP, een hoog dynamisch bereik, zeer goede iso prestaties en een heerlijke body om mee te fotograferen? Dan zit je met de Canon EOS 5D MARK IV helemaal goed. Huur hem een keer, sluit jezelf op en ga eens flink aan de slag met deze body! Het vergt wat oefening, maar de nieuwe Canon EOS 5D mark IV is een pareltje.

Benieuwd of jij de Canon 5D Mark IV ook zo’n pareltje vindt? Reserveer hem nu!Wil je ook een review van een nieuw type camera schrijven? Geef je dan nu op voor de Budgetcam reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed