Attention: We will be closed on Sunday May 20th and Monday May 21st due to Pentecost. Please book in your reservation timely for before and after these dates.

Klantreview: Sony A6300

25-12-2016 By @gooifotograaf Reviews

“O, je gaat ermee fotograferen…”, was de enigszins verbaasde reactie toen ik het toestel af kwam halen op vrijdagmiddag. Een logische reactie natuurlijk, want de Sony A6300 (een APS-C systeemcamera) staat vooral bekend om z’n indrukwekkende 4K-videomogelijkheden. Maar inderdaad, ik zou voornamelijk de foto-functies van deze body beoordelen. Ik was benieuwd of deze camera me misschien in een paar dagen zou kunnen overtuigen om over te stappen vanaf een spiegelreflex… Normaal gesproken fotografeer ik met mijn Canon 6D vooral natuur en landschappen. Dit weekend zat dus de A6300 in m’n tas: heel iets anders!

Algemeen

De Sony A6300 is een zeer compacte stevige body met een klapscherm en een heldere en snelle zoeker. Verrassend(- en jammer)genoeg zit er geen touchscreen op het toestel en opvallend vond ik ook de onhandig weggestopte opnameknop voor video.

Langs de lijn

Op zaterdag bood de voetbalwedstrijd van m’n zoon een mooie gelegenheid om de geroemde autofocus te testen. Met de Sony 70-200mm f/4 heb ik flink wat foto’s geschoten en gefilmd en ik was onder de indruk van de snelle en accurate autofocus! Bij zowel filmen als fotograferen waren de 425 (!) autofocuspunten ondanks het slechte licht (meestal) goed in staat om de snel bewegende onderwerpen strak te volgen en goed vast te leggen. Wel merkte ik nu dat de body voor mij eigenlijk té compact was om lekker vast te kunnen houden. De accu was ook iets sneller leeg dan verwacht. Aandachtspuntje dus, maar dankzij de 3 reserveaccu’s in de tas geen probleem :)

Onbewerkte foto - f/4, 1/800sec, ISO2000
Onbewerkte foto - f/4, 1/800sec, ISO2000

Avond en ochtend

Zaterdagavond bezocht ik een concert in Amsterdam. Ik heb zonder statief enkele foto’s gemaakt en ook hier had het toestel geen enkele moeite met de lastige lichtomstandigheden. De beperkte hoeveelheid ruis bij ISO 6400 was echt indrukwekkend!

Onbewerkte foto - f/4, 1/30sec, ISO6400
Onbewerkte foto - f/4, 1/30sec, ISO6400
100% uitsnede
100% uitsnede

De zondagochtend beloofde mooi zonnig te worden, dus ik besloot met mijn camera de hei op te gaan voor een paar plaatjes bij zonsopkomst. Ook hier stelde het toestel mij niet teleur en kon ik foto’s schieten die haarscherp en kleurrijk op m’n scherm verschenen en merkte ik, op de ergonomie na, weinig verschil met m’n eigen spiegelreflex.

Westerheide Bussum - f/4, 1/320sec, ISO500
Westerheide Bussum - f/4, 1/320sec, ISO500

Conclusie

De Sony A6300 is een prachtig toestel, maar m’n Canon 6D gaat toch nog niet op Marktplaats. De beeldkwaliteit is echt fantastisch (helemaal gezien de prijs!), de snelheid en de autofocus zijn absoluut indrukwekkend, maar het zeer compacte formaat van de body stond mij persoonlijk toch teveel tegen. De camera inclusief objectieven is eigenlijk te klein om goed te kunnen bedienen maar tegelijkertijd te groot om eenvoudig mee te kunnen nemen. Mocht ik echter een keer een mooie body nodig hebben voor 4K-filmopnamen, dan is dit toestel voor deze prijs echt een uitstekende keus!

Benieuwd of jij de Sony A6300 ook zo’n fijne camera vindt? Huur hem nu!Wil je ook een review schrijven? Geef je dan op voor de Budgetcam reviewpoule.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed