Review: Veydra Mini Primes

11-02-2016 By Budgetcam Reviews

De Veydra Mini Primes zijn de nieuwste Cine lenzen in ons assortiment. Maar hoe bevallen deze lenzen in de praktijk? We lieten Tom een dagje draaien met deze lenzenset om ze eens goed te testen.

Veydra heeft zich gericht op het maken van cinelensen, speciaal geschikt voor camera’s met een kleine sensor. Met een enorm succesvolle kickstarter campagne, waarbij bijna 300.000 dollar werd opgehaald kon Veydra aan de productie van de lenzen beginnen.

Veydra primes: 25mm, 35mm en 50mm
Veydra primes: 25mm, 35mm en 50mm

Met de set bestaande uit een 25mm, 35mm en een 50mm lens dek je een aardig bruikbaar bereik. Cinelenzen hebben een aantal kenmerken die het glas beter geschikt maken voor het filmen dan normaal DSLR glas. Zo kun je het diafragma traploos instellen aan de hand van T-stops. Bij een T-stop ben je er van verzekerd dat iedere lens op dezelfde T-stop evenveel licht op de sensor laat vallen. De cinelenzen hebben een grote focus afstand om soepel en exact te kunnen focussen. De focusring heeft tanden zodat een follow focus er direct op in kan haken. Tot slot ademen de lenzen niet. Gewoonlijk zie je bij lenzen dat wanneer de focus afstand aanpast je kader iets wijder of iets smaller wordt. Bij deze lenzen blijft dat kader strak, dat oogt een stuk fijner op je beeld.

Er zijn verschillende cinelenzen bij ons in de verhuur, zoals de Canon CN-E serie, of de Carl Zeiss CP.2’s. Maar een combinatie kleine camera en een Cambo shoulderig met follow focus of een Ronin gimbal is daarmee eigenlijk niet te doen. Daarvoor kon je wel al terecht bij Samyang. Die kwamen al eerder met een serie kleine, betaalbare (budget!) cinelenzen op de markt. Vandaar dat ik de Veydra’s vooral met de Samyang lenzen zal vergelijken.

Samyang (links) vs. Veydra
Samyang (links) vs. Veydra

Het eerste dat me daarbij opvalt is dat er een dun streepje staat bij de T-stops. Iets dat ik bij de Samyang lenzen mistte. Nu weet je exact waar een bepaalde T-stop waarde zit. Als je dat niet weet, en je moet het op gevoel doen dan heb je er nog weinig aan. Wat een verademing.

Tweede punt is het focussen. Dat gaat vloeiend en is in tegenstelling tot de Samyang lenzen consistent door de hele set. Ik vind het wel vrij zwaar draaien voor een lens die vooral bij kleine camera’s gebruikt wordt. Bij gebruik met een follow focus heeft dit juist weer voordeel en vond ik het focussen erg strak gaan.

Na de eerste lens uitgeprobeerd te hebben is het tijd om nummer twee van de set op m'n shoulderrig te plaatsen. Onverwacht en aangenaam verast merk ik dat de follow focus weer precies op zijn plek valt. Alle lenzen uit deze set hebben exact het zelfde formaat waardoor ze supersnel verwisselbaar zijn. Ook is de schroefdraad voor een filter bij allemaal van hetzelfde formaat, wat handig is bij het gebruik van bijvoorbeeld ND-filters. Dit is tevens een voordeel dat de Samyang lenzen missen.

De Veydra’s passen perfect op een shoulderrig, dit is bij de CN lenzen van Canon een stuk lastiger.
De Veydra’s passen perfect op een shoulderrig, dit is bij de CN lenzen van Canon een stuk lastiger.

Dan de beeldkwaliteit. Ik heb het beeld vlug vergeleken met de Samyang serie, de Canon CN-E primes en de Sigma Art serie (die bekend staan om hun scherpte). De Veydra serie presteert beduidend beter dan de Samyang serie, met meer contrast, minder glow en minder kleurschifting wanneer de lens full-open op T1.5 staat. Toch redden ze het bij lange na niet t.o.v. de Sigma art lenzen. De CN-E bleek (op wat ik dacht dat T1.5 was) meer licht door te hebben gelaten, waarbij de kwaliteit van het plaatje ook erg achteruit ging.

Handzame cinelenzen, ontzettend praktisch in het gebruik. Een complete set voor een mooie prijs. Geen gedoe met focus ringen, direct te gebruiken op m'n favoriete Sony camera’s (let er wel op dat de lenzen op de full frame modellen alleen te gebruiken zijn in crop mode). Een consistente, betrouwbare productie. Dit is een set lenzen waarbij je het gebruik ervan jezelf eigen kunt maken. 

Benieuwd hoe deze set jou bevalt? Je kunt ze hier reserveren.


Stories like this one:

Reviews
Customer review | Sony FE 16-35mm f/2.8 GM
Read more
Reviews
AUTHENTIC MADEIRA CAPTURED WITH THESE TWO LENSESThe purchase of lenses and other photographic equipment can quickly become expensive. With a decent setup, you are easily over 5,000 EUR. So renting equipment can be a solution. Especially...
18-03-2024
By Stefan Desaeyere
Attention content creators and vloggers! - Sony ZV-E1 Review
Read more
Reviews
(For the terms and conditions of the Sony ZV-E1 promotion, please refer to the bottom of this article.)The ultimate (vlog) camera for content creators is here! The Sony ZV-E1 Mirrorless Camera (E-mount) in a stylish black design is...
28-06-2023
By Budgetcam

Stay informed of all discount promotions

Sign up for our newsletter and stay informed